In ce consta ecografia tiroidiana

Ecografia tiroidiana este o explorare imagistica noninvaziva a glandei tiroide, bazata pe ultrasunete, care ofera detalii structurale sau morfologice asupra acestei glande.

Aceste informatii se refera la:

 • Pozitia si dimensiunile lobilor tiroidieni si a istmului care ii leaga, respectiv volumul lor.
 • Aspectul tesutului continut de lobii tiroideni si eventuala prezenta patologica a nodulilor si/sau chisturilor.
 • Circulatia sangvina la nivelul intregului tesut tiroidian.
 • Raportul tiroidei cu organele din imediata vecinatate (trahee, esofag, vase de singe).
 • Examinarea intregii regiuni cervicale anterioare cuprinzind lanturile ganglionare laterocervicale, vasele mari ale gatului, tumorile paratiroidiene, formatiunile tumorale extratiroidiene.

Pacientii din toate grupele de varsta (atat copiii, gravidele, femeile care alapteaza, varstnicii) pot beneficia de aceasta ecografie care este neiradianta si nedureroasa, deasemenea nu necesita o pregatire prealabila.

Ea poate fi repetata de cate ori este necesar, desigur la recomandarea medicului.

Ecografia de inalta rezolutie este metoda imagistica de prima intentie in explorarea tiroidei fiind considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acestei glande dar si cea mai accesibila.

Se efectueaza cu pacientul in decubit dorsal adica intins pe spate cu fata in sus si pozitionindu-i sub umeri o perna subtire pentru a facilita pozitia de extensie a gatului si astfel etalarea glandei tiroide (lucru necesar mai ales la persoanele obeze sau cu gatul mai scurt).

Medici specialisti endocrinologi urmeaza un protocol de examinare a lojei tiroidiene astfel:

 • scanare in plan transversal (plan orizontal) si masurarea a doua diametre pentru fiecare lob tiroidian in parte respectiv pentru istm;
 • scanarea longitudinala (plan vertical) cu masurarea diametrului craniocaudal maxim al fiecarui lob tiroidian;
 • identificarea leziunilor focalizate si caracterizarea ecografica a acestora;
 • examinarea color Doppler atat a parenchimului tiroidian global, dar si a leziunilor focalizate fiecare in parte;
 • identificarea formatiunilor patologice extratiroidiene si a adenopatiilor laterocervicale.

Ecografia tiroidiana este cea mai sensibila si eficienta metoda de evaluare anatomica a tiroidei. Localizarea superficiala a tesuturilor moi din regiunea anterioara a gatului permite o foarte buna vizualizare a tiroidei, detectarea variatiilor anatomice si identificarea formatiunilor extratiroidiene.

In mod normal, glanda tiroida este localizata in regiunea cervicala anterioara, cei doi lobi tiroidieni aflindu-se de o parte si alta a traheei, uniti la nivel median prin istmul tiroidian situat la nivelul unui cartilaj proeminent al traheei (numit cartilaj cricoid). Lobii tiroidieni au o forma ovalara in plan vertical cu polul superior mai alungit si cel inferior mai rotunjit. La unul din trei indivizi normali poate fi identificat un lob suplimentar numit piramidal si situat pe linia mediana.

Dimensiunile normale ale glandei tiroide sunt: diametrul longitudinal al fiacarui lob mai mic sau egal cu 4 cm, iar diametrele anteroposterior si transversal fiecare mai mic sau egal cu 2 cm. Gusa sau hipertrofia tiroidiana o diagnosticam la pacientul cu diametre mai mai decat cele mai sus mentionate.

In cazuri selectionate patologice explorarea imagistica a tiroidei va fi completata cu computer tomografia regiunii cervicale si toracice, rezonanta magnetica nucleara, respectiv scintigrafia tiroidiana care se efectueaza in centre specializate de radiologie.

Cand este indicata ecografia tiroidiana

Sunt numeroase situatiile in care este recomandata ecografia de tiroida:

 • Atunci cand intr-o familie o persoana este diagnosticata cu cancer tiroidian indiferent de tip/stadiu, rudele grad 1 ale acestei persoane este necesar sa efectueze o ecografie tiroidiana, dar si analize tiroidiene specifice, fiind considerate cu risc inalt de dezvoltare a cancerului tiroidian.
 • De asemenea pacientii cu antecedente oncologice si care au efectuat iradiere terapeutica, la nivel cervical sau cranian, sunt considerati cu risc inalt de dezvolatare a cancerului tiroidian si vor beneficia de ecografii screening de loja tiroidiana.
 • Atunci cind pacientul constata deformarea bazei gatului, eventual aparitia unei umflaturi la acest nivel , care poate fi simtita de catre pacient la autopalpare sau sesizata de anturaj si care de multe ori corespunde unei formatiuni nodulare tiroidiene.
 • Atunci cand pacientul acuza simptome la baza gatului, a caror legatura de cauzalitate cu tiroida trebuie dovedita, cum ar fi dificultate de inghitit (disfagie) sau raguseala (disfonia) sau constrictia la baza gatului insotita de dificultati la respiratie (descrisa ca nod in git).
 • Pacientii cu adenopatii laterocervicale palpabile si a caror origine trebuie identificata.
 • Simptomatologie care sugereaza disfunctia tiroidiana cu hipotiroidie: oboseala, crestere in greutate cu apetit normal, constipatie, depresie, bradicardie, cadere par si unghii friabile, intoleranta la frig, dereglari menstruale.
 • Simptomatologie evocatoare de hipertiroidie: palpitatii, piele calda si transpiratii, nervozitate, anxietate, oboseala, insomnie, diaree, tremor extremitati, scadere in greutate cu apetit crescut.
 • Urmarirea unei boli tiroidiene, anterior diagnosticata, pentru care pacientul urmeaza un tratament specific.
 • Urmarire postoperatorie a pacientului tiroidectomizat.

Fiind o metoda usor accesibila, repetabila, neiradianta si relativ ieftina, o recomandam in completarea unui consult endocrinologic tiroidian, fiind necesara pentru confirmarea/infirmarea unor suspiciuni clinice.

Beneficiile ecografiei tiroidiene

Informatiile oferite de ecografie vor fi corelate de medicul specialist endocrinolog cu analizele hormonale specifice si astfel va fi formulat un diagnostic corect si complet care va permite recomandarea unui tratament adecvat.

Nodulii tiroidieni sunt o patologie in care ecografia ofera informatii absolut necesare unei decizii diagnostice si terapautice corecte, informatii ce nu pot fi obtinute numai prin analizele de sange.

Semnificatia nodulilor tiroidieni este diferita in functie de dimensiunile si caracteristicile lor ecografice, terenul autoimun pe care evoluaza si functia globala a tiroidei, respectiv nivelul markerului tumoral tiroidian.

Prevalenta nodulilor clinic nepalpabili dar detectati ecografic este mare, fiind estimata la peste 50% la persoanele peste 50 ani, astfel ca patologia nodulara tiroidiana este deci in jumatate din cazuri o descoperire ecografica, de multe ori in context asimptomatic.

Ecografia detecteaza cu acuratete chiar si micronodulii tiroidieni de 3-4 mm, iar in cazul macronodulilor (nodulii cu diametru peste 10 mm) permite incadrarea acestora in categoria celor cu suspiciune de malignitate pe baza urmatoarelor caracteristici ecografice: aspectul tesutului din interiorul formatiunii nodulare, prezenta microcalcificarilor, aspectul conturului periferic al nodulului, respectiv aspectul circulatiei atat la interiorul, cat si la periferia nodulului.

Ecografia lojei tiroidiene este necesara in urmatoarele situatii:

 • Pentru urmarirea nodulilor mici sub 1 cm diametru si cu caracteristici ecografice de benignitate, aflati sau nu sub tratament. Cresterea in dimensiuni intre doua examinari, considerata semnificativa de catre specialist si corelata cu analizele se sange, ridica suspiciunea de malignitate si recomanda continuarea investigatiilor.
 • Pentru un diagnostic precis al nodulilor peste 1 cm diametru si care asociaza caracterirtici ecografice suspecte de malignitate medicul va recomanda PBAF = punctia biopsie cu ac fin, care se efectuaza in servicii specializate, in vederea confirmarii/infirmarii suspiciunii de malignitate. Daca aceasta suspiciune este infirmata pacientul va face ulterior controale ecografice si hormonale sistematice, si daca este confirmata el va fi adresat unui serviciu de chirurgie endocrinologica.
 • Pentru o indicatie de tratament radical (chirurgical sau iod radioactiv) la care se preteaza nodulii voluminosi, eventual plonjanti in mediastin (a caror margine inferioara nu o putem vizualiza ecografic, deci nu putem caracteriza ecografic in intregime nodulul/tesutul tiroidian adiacent) si care pot prezenta fenomene compresive pe organele din jur.

De asemenea in practica clinica in tiroiditele cronice sau subacute, autoimune sau nonautoimune ecografia este necesara pentru confirmarea diagnosticului, stabilirea stadiului, a formei de boala si a eventualelor complicatii locale.

Tiroidita cronica autoimuna sau boala Hashimoto are doua forme clinice pe care le identificam cel mai bine ecografic: forma cu gusa si forma atrofica.

In tiroidita cronica autoimuna cu gusa: infiltratul limfocitar caracteristic bolii si distructia arhitecturii tesutului tiroidian determina o glanda cu volum crescut de diverse grade, asociat cu o scadere a ecogenitatii, rezultand aspectul hipoecogen heterogen cel mai adesea descris la ecografiile pacientilor cu boala Hashimoto.

La acesti pacienti pot coexista noduli benigni sau maligni, care necesita o monitorizare speciala.

Forma atrofica a bolii autoimune evidentiaza la ecografie o glanda de dimensiuni mici, cu margini neregulate si tesut tiroidian global redus, continand, in mod tipic, benzi fibroase hiperecogene.

Tiroidita subacuta sau forma tiroidita de Quervain are origine virala adesea fiind precedata de infectii de cai respiratorii superioare sau alte infectii in sfera ORL. Aceasta forma are manifestari clinice mult mai zgomotoase decat forma cronica autoimuna, pacientul prezentand dureri intense cervicale anterioare, disfagie (dificultate la inghitit), subfebrilitate, posibil cefalee si manifestari ale hipertiroidiei care, in diverse grade, o regasim si pe dozarile hormonale uzuale. Initial, in tiroidita subacuta ecografia arata marirea difuza sau partiala a glandei tiroide cu hipoecogenicitate, care poate fi localizata (la nivelul unui lob sau a unei portiuni dintr-un lob) sau difuza.

Daca afectarea tiroidei este focala, aspectul ecografic este dificil de diferentiat de gusa nodulara. Evolutia sub tratamentul specific antiinflamator o vom urmari si ecografic, nu doar biologic hormonal. Evolutia buna ne arata revenirea graduala (in decursul a cateva luni) la aspectul ecografic normal, iar evolutia nefavorabila poate duce la localizarea infectiei sub forma unui abces tiroidian, aceasta fiind, din fericire, o complicatie foarte rara.

De ce sa faci ecografia tiroidiana la DigestMed

La DigestMed puteti efectua ecografie loja tiroidiana de inalta calitate datorita ecografului Arieta de ultima generatie, utilizand o sonda de inalta rezolutie 14 Mhz .

Integrarea clinica a informatiei astfel obtinute va fi facuta de specialistii nostri, care va vor explica diagnosticul, posibilitatile de tratament si urmarirea necesara.

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed