Consult gastroenterologic
Cu totii ne dorim sa avem o stare generala de bine, sa ne bucuram de diversitatea culinara din bucataria romaneasca si nu numai. Ce facem atunci cand apar probleme de digestie, disconfort abdominal, tulburari de tranzit, ce ne impiedica sa mentinem aceasta stare de bine si ne afecteaza activitatea zilnica? Multi dintre noi au experimentat cel putin o data in viata aceste probleme, mai ales in ultimele decenii, cu atat de multi factori favorizanti: poluare, produse alimentare procesate, stres, suprasolicitare psihica sau fizica.
Un prim pas este efectuarea unui consult gastroenterologic.
Gastroenterologia este o ramura medicala in continua dezvoltare, care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor tubului digestiv si a organelor anexe. Tubul digestiv este format din esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros, iar organele anexe sunt ficatul, pancreasul, vezica biliara. Toate acestea formeaza sistemul digestiv, responsabil de digestia si absorbtia alimentelor consumate, cat si de detoxifierea organismului prin evacuarea reziduurilor neasimilate.
Cand este necesar un consult de gastroenterologie?
Este important sa ne adresam unui medic specialist gastronterolog in momentul in care apar semne sau simptome digestive suparatoare si/sau persistente, cum ar fi:
- Dureri abdominale acute sau cronice care afecteaza calitatea vietii;
- Greata persistenta sau varsaturi alimentare;
- Dificultate sau durere la inghitire, senzatia de corp strain la nivelul gatului;
- Durere sau arsura retrosternala, regurgitatii, senzatie de revenire a continutului alimentar inghitit inapoi in cavitatea orala;
- Tulburari de tranzit acute sau cronice: diaree, constipatie, alternanta acestora;
- Mirosul neplacut al gurii (halena), gust acru/amar ce persista sau deranjeaza;
- Sangerare digestiva: varsaturi cu sange proaspat sau cu aspect de “zat de cafea”, sangerari rectale cu sange rosu, inchis la culoare sau scaun negru;
- Marirea de volum a abdomenului;
- Schimbarea culorii tegumentelor: aspectul palid al pielii poate fi un indicator al anemiei, iar aspectul galben un indicator al icterului;
- Starea de oboseala severa, scadere marcata in greutate, asociate cu unul din simptomele de mai sus.
Daca pacientul a avut o prima evaluare prin medicul de familie sau un alt medic specialist si a efectuat analize de sange sau de scaun, este indicat un consult gastroenterologic cand exista modificari ale hemoglobinei serice (anemie), modificari ale testelor hepatice (transaminaze – TGO si TGP, fosfataza alcalina, GGT, bilirubina totala si bilirubina directa), prezenta virusurilor hepatice B si C, test de hemoragii oculte pozitiv, antigen Helicobacter Pylori pozitiv.
De asemenea, si in absenta simptomelor, este indicat un screening pentru cancer colorectal peste varsta de 50 de ani, mai ales daca pacientul are un istoric familial cu aceasta patologie. Medicul gastroenterolog va efectua un plan de investigare si va va sfatui in aceasta privinta.
Ce afectiuni trateaza gastroenterologia?
Boala de reflux gastroesofagian
Litiaza biliara
Boli inflamatorii intestinale
Diverticuloza colonica
Gastrita
Afectiuni hepatice acute sau cronice
Cancere digestive
Ulcer gastric
Sindromul de intestin iritabil
Patologia anorectala
Pancreatita acuta sau cronica
Ulcer duodenal
Alegeti consultul gastroenterologic la DigestMed
Departament specializat de gastroenterologie
Clinica DigestMed dispune de un departament specializat de Gastroenterologie. Detinem o experienta vasta in tratarea bolilor aparatului digestiv si oferim pacientilor nostri servicii medicale gastroenterologice de inalta calitate.
Medici gastroenterologi cu experienta
DigestMed va pune la dispozitie o echipa medicala specializata, formata din medici deschisi comunicarii cu pacientii ce detin experienta si expertiza vaste in domeniul tratarii bolilor ce tin de aparatul digestiv.
Aparatura medicala moderna
In cadrul departamentului de gastroenterologie dispunem de aparatura de ultima generatie conform standardelor europene de igiena si sanatate si de echipamente profesionale.
In ce constă consultul de gastroenterologie?
Consultul gastroenterologic consta intr-o prima discutie intre medic si pacient, un schimb de intrebari si raspunsuri care au menirea de a pune un diagnostic pentru a imbunatati starea pacientului.
Pentru inceput medicul ii ofera pacientului ocazia de a relata motivele prezentarii, simptomele acuzate, istoricul bolii asa cum il percepe el. Ulterior, in functie de acestea, va analiza acuzele, se va orienta catre o lista de cauze posibile si va adresa o serie de intrebari tintite pentru a obtine detalii suplimentare. Pe langa simptomele actuale, acute sau cronice, poate fi important atat istoricul complet al pacientului cat si istoricul familial, intrucat anumite patologii se pot mosteni.
Daca pacientul prezinta investigatii recente (o lista de medicamente folosite cronic, scrisori medicale din trecut), este important sa le aduca la consult. Medicul specialist va aprecia utilitatea lor si va selecta informatiile relevante pentru diagnosticul actual.
Examenul clinic este foarte important. In anumite situatii, poate sa aduca informatii pretioase, fara de care diagnosticul ar fi cel mai probabil intarziat:
- Aspectul general: obezitate, casexie, facies suferind.
- Aspectul tegumentelor palide (anemie) sau galbene (icter).
- Aspectul abdomenului: crestere simetrica (prin lichid de ascita) sau asimetrica (formatiuni abdominale de mari dimensiuni), cicatrici postoperatorii.
- Palparea abdomenului ce ofera informatii despre sensibilitatea superficiala sau profunda, localizata intr-o anumita zona sau difuza, despre marimea unor organe sau formatiuni tumorale palpabile.
Cu informatiile stranse din anamneza si examen clinic, medicul formuleaza un diagnostic prezumtiv si creaza un plan de investigare, care poate sa cuprinda analize de sange, de urina sau de scaun, ecografie abdominala, endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie. Anumite situatii mai complexe necesita efectuarea unei tomografii computerizate sau RMN abdomino-pelvin, tranzit baritat, manometrie sau pH-metrie esofagiana, ecoendoscopie digestiva, punctie biopsie hepatica, videocapsula endoscopica.
In final se formuleaza si o serie de recomandari, de la dieta si efectuarea unor consulturi de alta specialitate (in conditiile in care simptomele si-ar putea avea originea intr-un al sistem decat cel digestiv) la tratamentul necesar pentru ameliorarea sau tratarea simptomelor acuzate.
Poti să faci un consult de gastroenterologie si online! In ce consta acesta?
Traversam o perioada dificila pentru umanitate, cadru creat de pandemia cu COVID-19, in care pentru multi oameni nu este la indemana sa se prezinte la un cabinet medical pentru un consult gastroenterologic, fie din teama de a nu contacta virusul, fie din cauza infectiei cu acesta si izolarea la domiciliu.
Clinica DigestMed ofera posibilitatea consultantei medicale online prin videoconferinta. Durata unei consultatii online este de 30 de minute si consta intr-o conversatie si vizualizare in spatiul virtual, dintre medic si pacient, utilizand aplicatia Zoom.
Anamneza completa si evaluarea dosarului medical se realizeaza intr-un mod similar celui din cabinetul medical (exista posibilitatea trimiterii in prealabil a documentelor scanate, pe mailul clinicii, cu accesarea acestora de catre medic sau in direct in timpul conversatiei prin postarea lor pe ecranul calculatorului). Mediul online ofera pacientului posibilitatea localizarii acuzelor (de exemplu locul durerii abdominale) sau a altor semne clinice.
In urma discutiei dintre medic si pacient se stabilesc urmatoarele:
- posibilele cauze ale problemelor medicale;
- investigatiile ulterioare necesare pentru un diagnostic cat mai acurat;
- masurile de dieta si de tratament (medicamente OTC- care nu necesita prescriptie medicala);
- daca este necesara prezentarea la clinica sau intr-un serviciu de urgenta pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate, in functie de situatie.
In final se intocmeste un raport medical care va fi trimis pe mailul pacientului cu toate indicatiile necesare.
In plus, o data cu introducerea starii de urgenta, clinica DigestMed a venit in sprijinul pacientilor cu un sfat medical gratuit realizat telefonic, cu durata de 10 minute. Acesta presupune consilierea in privinta unei probleme medicale tintite, evaluarea urgentei de prezentare la medic si recomandarea unei scheme de investigare.
Este de la sine inteles ca sfatul medical si consultanta medicala online nu substituie consultul medical si nu stabilesc diagnosticul, fiind necesar in anumite situatii ca pacientul sa se prezinte la cabinet pentru o evaluare mai amanuntita, efectuarea unui examen clinic, a unei ecografii abdominale sau endoscopii digestive.
De ce să nu amani consultatia de gastroenterologie?
Simptomatologia digestiva este una variata, de cele mai multe ori nespecifica si poate sa apara in mai multe patologii cu prognostic si tratament diferite. Este important sa cerem parerea unui medic gastroenterolog pentru a evita intarzierea unui diagnostic grav, care, depistat la timp ar putea beneficia de tratament curativ.
Un exemplu clasic il reprezinta urmatoarea situatie: pacientul are sangerari repetate in scaun, considera ca acestea sunt rezultatul unei boli hemoroidale vechi si nu se prezinta la medic la timp.
Boala hemoroidala este un diagnostic fericit. Problema este de fapt ca aceste sangerari rectale pot sa ascunda formatiuni tumorale situate la nivel anal, rectal sau la nivelul colonului stang. In anumite situatii, cand se insotesc de scaune moi, pot sa ascunda o boala inflamatorie intestinala. Astfel pacientul prezentandu-se la medic, respectand indicatiile si investigatiile recomandate, poate sa aiba un diagnostic clar si un tratament corespunzator.
Cum sa te pregatesti pentru un consult de gastroenterologie?
Inainte de prezentarea la un consult gastroenterologic, este necesar ca pacientul sa isi stabileasca prioritatile medicale, motivul prezentarii si sa relateze clar si concis simptomele acuzate pentru a eficientiza comunicarea cu personalul medical.
Este util sa prezinte un dosar medical cu eventuale investigatii efectuate recent cat si cu documente medicale anterioare, intrucat acestea pot fi utile in accelerarea stabilirii unui diagnostic.
De asemenea, este important sa aiba o lista cu medicamentele utilizate cronic, deoarece acestea pot interfera cu medicatia gastroenterologica recomandata sau pot fi cauza unor afectiuni digestive.
Colectivul DigestMed este format din personal medical, care pe langa experienta clinica indispensabila pentru depistarea si tratarea afectiunilor digestive, are dorinta de a comunica cu pacientul, de a empatiza, calitati necesare pentru stabilirea unei relatii de respect si incredere intre medic si pacient.
Cat costa un consult de gastroenterologie?
Clinica DigestMed ofera posibilitatea efectuarii unui consult gastroenterologic la un pret care variaza intre 270 lei si 380 lei, in functie de experienta medicului si de pregatirea profesionala.
In ceea ce priveste consultatia medicala online, aceasta are un tarif de 300 lei.
Un alt avantaj pentru pacient il reprezinta contractul clinicii DigestMed cu Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, in limita disponibilitatii programului, cu un bilet de trimitere pentru gastroenterologie, emis de medicul de familie sau de un medic de alta specilitate, pacientul poate beneficia initial de consult medical gastroenterologic gratuit, iar ulterior in functie de necesitate, si de endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie, in baza aceluiasi bilet de trimitere.
Echipa medicala cu experienta
Echipament medical de ultima generatie
Servicii medicale la standarde europene
Spitalizare de zi in conditii optime
De ce sa faci un consult de gastroenterologie la DigestMed?
- Echipa noastra este formata din personal medical cu experinta, profesionist si empatic, care avand posibilitatea sa lucreze cu un echipament medical de ultima generatie, ofera pacientului servicii medicale de calitate, complete si la preturi rezonabile.
- Pe langa consultatia propriu zisa, pacientul poate sa beneficieze de investigatii complementare ghidate de suspiciunea clinica. In functie de disponibilitatea aparatelor, de pregatirea necesara a pacientului, specifica procedurii si de gradul de urgenta a patologiei acestuia, investigatiile se pot efectua in aceeasi zi a consultatiei sau intr-o alta zi cu o programare in prealabil.
- Investigatiile complementare sunt folosite in majoritatea cazurilor pentru a obtine informatii necesare formularii unui diagnostic corect si recomandarii unui tratament tintit, specific fiecarei patologii. Clinica DigestMed ofera urmatoarele servicii medicale:
- Ecografie abdominala – metoda imagistica neinvaziva, rapida, efectuata fara riscuri, la orice varsta.
- Elastografie hepatica – utila pentru stabilirea gradului de fibroza hepatica.
- Ecografie cu substanta de contrast – utilizata de obicei pentru caracterizarea nodulilor hepatici suspecti. Este rezervata unor cazuri particulare, alese de catre medic dupa o evaluare amanuntita.
- Endoscopie digestiva superioara si inferioara (colonoscopie) – in scop diagnostic (stabilirea patologiilor tubului digestiv superior si inferior) cat si terapeutic (polipectomie – rezectie de polipi esofagieni, gastrici sau colonici).
- Test cantitativ de depistare hemoragii oculte – utilizat ca prima investigatie de screening pentru cancerul colorectal; permite clasificarea riscului in: absent, risc de polipi mici, risc de polipi avansati si risc de cancer colorectal.
- Consult hepatologie si tratamentul hepatitei cu virus hepatic C gratuit, posibil prin contract CNAS.
Medicul gastronterolog va poate ajuta la restabilirea sanatatii tubului digestiv, de aceea nu ezitati sa apelati la un consult de specialitate la clinica DigestMed.
De ce DigestMed?
Servicii medicale complete
Ne desfasuram activitatea intr-un mediu placut si primitor si punem un accent deosebit pe igiena si curatenie, oferind pacientilor nostri siguranta, confort si servicii medicale complete la un inalt standard calitativ.
Programari
Fiecare pacient este important pentru noi si ne straduim sa respectam ora programarii. Totusi, ora planificata poate fi decalata datorita unor cazuri ce pot necesita investigatii mai amanuntite decat cele planificate in momentul programarii.
Pacienti informati
In fiecare departament specializat al clinicii DigestMed, pacientii sunt informati cu privire la investigatiile pe care urmeaza sa le faca si li se raspunde prompt la intrebarile si nelamuririle pe care le au cu privire la starea lor de sanatate.
Echipa medicala
DigestMed va pune la dispozitie o echipa medicala formata din medici profesionisti, cu experienta in domeniu, care in urma investigatiilor realizate, ofera pacientilor un tratament rapid si eficient, specific nevoilor intampinate de acestia.