Hemoragia digestiva oculta se refera la pierderea de sange din diferite leziuni digestive in materiile fecale, neobservabila cu ochiul liber. Astfel pierderile zilnice de pana la 100 ml sange nu modifica aspectul scaunului.

Testul de depistare a hemoragiilor oculte (FOBT) reprezinta in prezent prima investigatie de screening pentru cancerul colorectal intrucat polipii si tumorile colonice pot determina pierderea de cantitati mici de sange in scaun. Rata de sangerare in cazul polipilor creste cu marimea polipilor, iar in cazul cancerului colorectal cu stadiul acestuia.

Astfel testul de hemoragii oculte faciliteaza selectia pacientilor cu risc pentru investigatii ulterioare specifice cum ar fi colonoscopia. Studiile au aratat ca folosirea acestui test a redus semnificativ mortalitatea prin cancer colorectal.

Cum se realizeaza testul

Pacientul primeste kitul de recoltare in receptia Digestmed. Recoltarea se realizeaza din scaun la domiciliu fara a necesita schimbari de dieta sau oprirea vreunui tratament. Ulterior recipientul trebuie adus in termen de 5 zile in clinica DigestMed unde se realizeaza rapid, in 2 minute, citirea testului.

In cadrul clinicii DigestMed dispunem de un test cantitativ de depistare a hemoragiilor oculte care permite clasificarea riscului in: absent, risc de polipi mici, risc de polipi avansati si risc de cancer colorectal. Astfel aflam daca pacientul are nevoie de evaluare colonoscopica si cat de urgenta este aceasta.

Testul este pozitiv la o concentratie a Hb in fecale de 75-100 ng/ml (15-20 µg Hb /g fecale).

Pacientii cu valori ale testului de 80-99 ng/ml intra in categoria cu risc crescut si necesita colonoscopie de screening.

Intervale de referinta

Adenom : 155 ng/ml (84-226)

Adenom avansat: 559 ng/ml (199-918)

Cancer colorectal: 709 ng/ml (536-881)

Medici Gastroentrologi Digestmed

Echipa medicala cu experienta

Echipament medical de ultima generatie

Servicii Gastroenterologie Digestmed

Servicii medicale la standarde europene

Spitalizare de zi in conditii optime

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive