Balon gastric
Obezitatea este o afecțiune medicală complexă caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și psihice a individului.
În ultimele decenii, obezitatea a devenit o problemă globală în creștere, afectând milioane de oameni din întreaga lume și contribuind la apariția unor complicații precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și chiar cancerul.
Centrul Medical DigestMed vine în ajutorul pacienților cu obezitate prin introducerea serviciului de balon gastric. Balonul gastric este o metodă eficientă de scădere în greutate, apărută de mai bine de 20 de ani, cu mii de pacienți cu rezultate bune.

Ce este un balon gastric?
Un balon gastric este un dispozitiv medical non-chirurgical care este plasat temporar în stomacul pacientului cu scopul de a reduce cantitatea de mâncare ingerată. Acesta ocupă o parte din stomac, ceea ce determină o scădere a volumului acestuia, cu limitarea cantității de alimente pe care pacientul o poate consuma, permițând învățarea unor noi rutine de hrănire.
Balonul gastric este montat prin endoscopie digestivă superioară și este format dintr-un înveliș de silicon care se umple cu 400-600 ml soluție salină, la care se adaugă un colorant albastru.
Scopul principal al unui balon gastric este de a induce senzația de sațietate precoce și de a reduce pofta de mâncare prin încetinirea evacuării gastrice și a reglării hormonale, facilitând astfel pierderea în greutate.
Balonul este conceput pentru a rămâne în stomac pentru o perioadă de până la șase luni, procedura putând fi repetată ulterior dacă pacientul își recâștigă greutatea pierdută.
Procedura de plasare a balonului gastric
Evaluare preoperatorie
Înainte de plasarea balonului gastric, pacientul este supus unei evaluări complete care include istoricul medical, evaluarea nutrițională, teste de laborator uzuale și evaluare endoscopică digestivă superioară.
Plasarea balonului
Plasarea balonului se realizează de către medicul gastroenterolog, sub analgo-sedare administrată de medic anestezist și implică introducerea unui endoscop (tub flexibil cu o cameră și o sursă luminoasă în vârf) în stomacul pacientului în scop diagnostic, urmată de introducerea balonului dezumflat.
Odată ce balonul este poziționat corect în stomac, acesta este umplut sub control vizual endoscopic cu 500 ml de soluție salină sterilă și pigment albastru, ocupând la final cca 1/3 din volumul stomacului.
Monitorizarea și îngrijirea postoperatorie
După plasarea balonului, pacientul este monitorizat 2 ore pentru a se asigura că se adaptează bine cu acesta și pentru a gestiona orice complicație imediată care ar putea apărea, având posibilitatea ulterior de a pleca acasă dacă este totul în regulă.
De obicei, pacientul este sfătuit să urmeze un program al unui nutriționist specializat cu modificarea stilului de viață, care include schimbări în alimentație și exerciții fizice regulate.
Pacientul își reia alimentația treptat, inițial lichide câteva zile, apoi moale-pasată până la o săptămână și după 2-3 săptămâni mâncare obișnuită. După 6 luni, balonul este extras prin endoscopie digestivă sub analgo-sedare, după ce este dezumflat cu un ac prin care se extrage lichidul din interior.
Ca și alte proceduri de slăbire, un balon intragastric necesită angajamentul pentru un stil de viață sănătos prin întâlniri frecvente cu nutriționistul, evitând revenirea la greutatea anterioară.

Indicații de utilizare
Decizia de utilizare a dispozitivului este luată de un medic pe baza datelor obținute în urma examinării totale a unui pacient care suferă de obezitate. Dispozitivul ar putea fi utilizat de pacienții al căror indice de masă corporală (IMC) este 27-40 kg/m2. Pacienții cu IMC mai mare de 40 kg/m2 pot fi tratați cu dispozitivul în scopul pregătirii pentru intervenție chirurgicală.

Contraindicații
- Utilizarea balonului este contraindicată pentru pierderea în greutate la pacienții cu un IMC mai mic de 27, cu excepția cazului în care sunt comorbidități asociate cu obezitatea care ar fi de așteptat să se amelioreze odată cu scăderea în greutate.
- Orice boală inflamatorie a tractului gastrointestinal, inclusiv esofagita, ulcer/ulcerația gastrică sau duodenală, boala Crohn.
- Cancerul tractului gastrointestinal
- Varice esofagiene sau gastrice, telangiectazii
- Anomalii congenitale ale tractului gastrointestinal precum atrezii sau stenose
- Strictura sau diverticul a esofagului sau faringelui
- Operație prealabilă gastrică sau intestinală
- Hernie hiatală mare
- Tulburare psihologică, alcoolism sau dependență de droguri
- Sarcina sau alăptarea (dacă sarcina este confirmată în orice moment în timpul tratamentului cu dispozitivul, dispozitivul trebuie îndepărtat)
- Pacienții care primesc aspirină, agenți antiinflamatori, anticoagulante sau alți iritanți gastrici
- Reacție alergică la silicon
- Orice altă condiție medicală care nu ar permite endoscopia
- Nu se recomandă utilizarea balonului pentru pacienții cu disciplină scăzută, care nu doresc să participe la un program stabilit de modificare a dietei și a comportamentului, cu urmărire medicală cel puțin o dată la două săptămâni.
Beneficii ale balonului gastric

Pierdere în greutate
Balonul gastric poate facilita o pierdere semnificativă în greutate pentru pacienți, ajutându-i să atingă obiectivele de pierdere în greutate într-un mod mai eficient decât doar prin dietă și exerciții fizice. Studiile estimează scădere ponderală medie de 15-30% în cursul celor 6 luni.

Intervenție non-chirurgicală
În comparație cu alte proceduri bariatrice, cum ar fi bypass-ul gastric sau gastric-sleeve, plasarea unui balon gastric este o intervenție non-chirurgicală, mai puțin invazivă și, de obicei, asociată cu un risc mai mic de complicații; poate fi o opțiune pentru cei care doresc să evite intervențiile chirurgicale majore sau care au contraindicații.

Reversibilitate
Un alt avantaj al balonului gastric este că este o procedură reversibilă. Dacă este necesar sau dacă pacientul are efecte secundare nedorite, balonul poate fi îndepărtat facil.

Sprijin în schimbările de comportament
Însoțit de un program de modificare a stilului de viață, balonul gastric poate ajuta la stabilirea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

Riscuri și complicații asociate cu balonul gastric
-
Disconfort abdominal
Cel mai frecvent pacienții pot experimenta disconfort abdominal, greață, reflux gastro-esofagian, sau chiar vărsături în primele zile sau săptămâni după plasarea balonului gastric. Aceste simptome sunt de obicei temporare și se pot ameliora odată ce pacientul se adaptează cu prezența balonului.
-
Ulcer gastric și iritații
Există un risc mic de apariție a ulcerelor gastrice sau a iritațiilor mucoasei gastrice ca rezultat al contactului balonului cu pereții stomacului.
-
Perforația balonului
În cazuri foarte rare, balonul gastric se poate sparge, situație în care pacientul va avea urină colorată într-o nuanță albastră care provine de la colorantul injectat. Urina albastră este semnul care avertizează că trebuie extracție de urgență a balonului. Dacă nu este extras poate migra și provoca obstrucții intestinale sau, în cazuri extrem de rare, perforații gastrice, care necesită intervenții medicale chirurgicale.
Concluzie
Balonul gastric este o opțiune terapeutică eficientă și sigură pentru pacienții care luptă cu obezitatea și nu au reușit să piardă în greutate prin alte metode.
Cu toate acestea, este important ca plasarea balonului să fie însoțită de un program de modificare a stilului de viață, care include schimbări în alimentație și activitate fizică, pentru a obține rezultate pe termen lung și pentru a minimiza riscurile și complicațiile asociate cu această procedură.
De ce DigestMed?
Servicii medicale complete
Ne desfasuram activitatea intr-un mediu placut si primitor si punem un accent deosebit pe igiena si curatenie, oferind pacientilor nostri siguranta, confort si servicii medicale complete la un inalt standard calitativ.

Programari
Fiecare pacient este important pentru noi si ne straduim sa respectam ora programarii. Totusi, ora planificata poate fi decalata datorita unor cazuri ce pot necesita investigatii mai amanuntite decat cele planificate in momentul programarii.

Pacienti informati
In fiecare departament specializat al clinicii DigestMed, pacientii sunt informati cu privire la investigatiile pe care urmeaza sa le faca si li se raspunde prompt la intrebarile si nelamuririle pe care le au cu privire la starea lor de sanatate.

Echipa medicala
DigestMed va pune la dispozitie o echipa medicala formata din medici profesionisti, cu experienta in domeniu, care in urma investigatiilor realizate, ofera pacientilor un tratament rapid si eficient, specific nevoilor intampinate de acestia.
