2022-11-16
Ce este tiroidita Hashimoto
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog.
Tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto este una dintre cele mai des intalnite afectiuni endocrinologice. Procesul autoimun presupune ca organismul (sistemul imun) nu mai recunoaste anumite tesuturi (ogane) ca fiind ale sale si isi indreapta “armele” (anticorpii) impotriva acestora cu scopul de a le distruge. In cazul tiroiditei Hashimoto, este vorba despre tesutul tiroidian. Organismul produce anticorpi ce “ataca” celulele tiroidiene. Nu se stie exact cauza aparitiei bolilor autoimune; se presupune ca apare la persoane cu predispozitie genetica sau poate aparea in urma unei infectii virale. Boala Hashimoto este mai frecvent intalnita la femei. Agresiunea este foarte lenta, adica distructia tesutului tiroidian poate sa dureze ani.
Diagnostic de tiroidita Hashimoto la DigestMed
Diagnosticul de tiroidita Hashimoto se stabileste prin dozarea anticorpilor anti-TPO anti-tireoperoxidaza si anti- TG adica anti-tireoglobulina – o enzima si o proteina, ambele cu rol esential in sinteza de hormoni tiroidieni. Initial, doar prezenta anticorpilor antitiroidieni nu determina nici un simptom (nici o manifestare clinica). Astfel ca, in primii ani dupa declansarea procesului autoimun, noi nu stim ca avem o boala. In timp, evolutia naturala a tiroiditei Hashimoto este spre hipotiroidism, adica, dupa ce s-a distrus o buna parte din tesutul tiroidian, acesta nu mai reuseste sa produca suficienti hormoni tiroidieni, disfunctie numita hipotiroidie. Hipotiroidia se pune in evidenta prin dozarea TSH si fT4.
Hipotiroidia se poate manifesta prin:
- piele uscata;
- par fragil, lipsit de stralucire, care cade cu usurinta;
- tranzit intestinal incetinit;
- tulburari de dispozitie (tristete);
- oboseala nejustificata;
- lentoare in miscari si in gandire;
- anemie;
- cresterea valorilor colesterolului.
Mai rar, pe fondul procesului autoimun, tiroida poate produce in exces hormoni tiroidieni, disfunctie denumita hipertiroidie si care se pune in evidenta la fel, prin dozarea TSH, fT4. Hipertiroidia se poate manifesta prin:
- batai rapide ale inimii (tahicardie);
- transpiratii excesive;
- oboseala accentuata;
- insomnie;
- scadere in greutate in ciuda unui apetit alimentar normal;
- tranzit intestinal accelerat;
- iritabilitate;
- agitatie in miscari si in gandire.
Este o boala mai capricioasa decat hipotiroidia, cu evolutie ondulanta, insa de asemenea tratabila si chiar vindecabila.
Tratament pentru tiroidita Hashimoto
Nu se stie mecanismul exact prin care apare boala autoimuna (tiroidita Hashimoto), prin urmare nu se cunoaste nici un tratament specific. In consecinta, nu avem cu ce sa oprim aceasta reactie exagerata a sistemului imun. In cazul unui diagnostic de boala Hashimoto, dozam periodic TSH si fT4 pentru a surprinde la timp declinul functiei tiroidiene. Anticorpii anti-tiroidieni raman crescuti toata viata, atat timp cat exista tesut tiroidian pe care sa il atace. Valoarea lor mai mare de la o dozare la alta nu inseamna agravarea bolii, cum nici scaderea lor nu inseamna ca boala dispare. Dozarea lor este utila la inceput, in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine. Important este sa urmarim functia tiroidiana si sa initiem tratamentul de substitutie (de inlocuire) cu hormon tiroidian atunci cand este nevoie (cand se instaleaza hipotiroidia). Tratata, hipotiroidia are un prognostic excelent.
Bolile autoimune au tendinta de a se asocia. Aceasta nu inseamna ca una o poate determina pe cealalta ci ca organismul poate sa “atace”mai multe tesuturi, considerand ca nu sunt proprii. Tiroidita Hashimoto se poate asocia cu boala celiaca (intoleranta la gluten), vitiligo, poliartrita reumatoida, boala Addison, diabetul zaharat de tip 1. Asocierile de mai multe boli autoimune la o persoana nu sunt comune, astfel ca nu testam pacientii cunoscuti cu o boala autoimuna pentru toate bolile autoimune.
Tiroidita Hashimoto – alimente interzise
Desi exista multiple teorii, nu s-a dovedit clar ca adoptarea unei anumite diete poate incetini sau stopa procesul autoimun. S-a raspandit larg teoria conform careia o dieta fara gluten poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu tiroidita Hashimoto. Nu exista insa studii consistente, pe loturi mari de pacienti, care sa confirme aceasta teorie. Studiile existente au fost efectuate pe loturi mici de persoane (zeci), nesemnificative statistic. Dieta fara gluten poate sa ajute la ameliorarea unor simptome digestive la pacientii care, pe langa boala Hashimoto, asociaza si un grad de intoleranta la gluten. Cum multe persoane cu tiroidita Hashimoto au si intoleranta la lactoza, sunt studii care au aratat ca evitarea lactatelor a dus la ameliorarea unor simptome digestive suparatoare.
Cu siguranta ca un stil de viata echilibrat, cu evitarea exceselor alimentare si de alcool, cu evitarea grasimilor si dulciurilor concentrate, cu o disciplina a somnului (minim 6-7h de somn pe noapte la adulti), cu mers pe jos macar 30 de minute pe zi, zilnic, in plus fata de activitatea de rutina, ne ajuta sa ne mentinem o stare de sanatate si o buna calitate a vietii. De asemenea, un stil de viata echilibrat sustine tratamentul in disfunctiile tiroidiene.
Nu exista restrictii majore in ceea ce priveste dieta in tiroidita Hashimoto si disfunctiile tiroidiene. Se recomanda evitarea legumelor “gusogene”, a cruciferele (varza, conopida, varza de Bruxelles) deoarece interfera cu folosirea iodului de catre glanda tiroida. Un aport corect de iod este esential pentru productia de hormoni tiroidieni. Folosirea sarii iodate in prepararea alimentelor ar trebui sa aduca suficient iod tiroidei. Este bine sa evitam atat excesul de iod cat si eliminarea acestuia complet din alimentatie. In hipertiroidie, la inceputul bolii, pana se reuseste o blocare satisfacatoare a productiei in exces de hormoni tiroidieni, este bine sa evitam alimentele bogate in iod (sarea iodata, algele, fructele de mare, nucile).
Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna blanda, fara potential letal. Agresiunea sa duce la boli care, daca sunt tratate, nu afecteaza major calitatea vietii. Poate apare la orice varsta, mai frecvent la femei si are tendinta de a se “mosteni” familial. Daca avem o ruda de gradul intai cu boala Hashimoto, avem riscul de a dezvolta aceeasi boala, astfel ca este indicat sa ne testam si noi.
In cadrul clinicii DigestMed, medicii endocrinologi va vor sfatui cu privire la investigatiile necesare diagnosticului tiroiditei Hashimoto, vor stabili periodicitatea reevaluarilor si vor initia tratamentul specific la timpul potrivit. Medicii clinicii efectueaza atat consultul de specialitate cat si ecografia tiroidiana. Aceasta aduce informatii suplimentare in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine si este folosita in urmarirea evolutiei unor afectiuni tiroidiene. Vino la un consult de specialitate in clinica DigestMed.