Videocapsula
Investigatia cu videocapsula endoscopica CapsoCam Plus este o metoda inovativa de diagnostic a tubului digestiv care consta in inghitirea unei capsule cu camera de filmat ce vizualizeaza tractul digestiv incepand cu esofagul, stomacul, intestinul subtire si terminand cu colonul. Tehnologia videocapsulei ofera imagine cu magnificatie si rezolutie superioare endoscopiei traditionale. Utilitatea clinica a capsulei endoscopice este in evaluarea intestinului subtire care nu se poate vizualiza integral prin metodele endoscopice clasice, precum endoscopia digestiva superioara, enteroscopia sau endoscopia digestiva inferioara. Cele mai frecvente leziuni depistate sunt leziunile vasculare si ulceratiile de intestin subtire. De asemenea, prin videocapsula poate fi evaluata si motilitatea tubului digestiv.
Ce este videocapsula endoscopica Capsovision?
Videocapsula Endoscopica Capsovision este cea mai performanta capsula endoscopica de pe piata in acest moment datorita celor 4 camere de filmat ce ofera unghi de vedere de 360 grade, baterii cu durata de viata de minim 15 ore, nu necesita purtarea de centura sau electrozi si poate fi indicata inclusiv copiilor cu varsta de peste 2 ani. CapsoCam Plus este o capsulă de unică folosință, cu greutate de 4g, dimensiuni de 31 mm lungime si 11 mm grosime, ingerabilă, care obține și stochează imagini de examinări endoscopice pe memoria internă, mișcându-se prin tractul gastrointestinal, propulsată de peristaltica naturală. Capsula se excretă, de obicei, într-un interval cuprins intre 3 si 30 ore după ce a fost înghițită. Pacientul recuperează capsula folosind trusa de recuperare și o aduce medicului in vederea descarcarii si interpretarii imaginilor stocate. Medicul analizeaza imaginile la calculator cu ajutorul unui soft dedicat si apoi elibereaza rezultatul pacientului.
Mai multe detalii despre VideoCapsula Capsovision se pot gasi aici: https://capsovision.com/international/why-capsocam-plus/comprehensive-capsule-endoscopy-system/
Pregatirea pacientului pentru
investigatia cu Videocapsula Endoscopica
Stabilirea necesitatii unei evaluari a tubului digestiv prin videocapsula se face in urma unui consult la medicul gastroenterolog. Pregătirea pacientului pentru investigație se face cu o substanță purgativa care are rolul de a goli tubul digestiv de conținut. Aceasta se consuma cu o zi înainte, conform instrucțiunilor acordate la programare. De asemenea, este recomandat ca pacientul sa tina un regim fără fibre vegetale sau semințe cu 3 zile înainte de procedura.
Videocapsula Endoscopica si celelalte tipuri de investigatii
Este important de menționat ca stabilirea evaluării endoscopice prin videocapsula se face de către medicul specialist gastroenterolog, internist sau chirurg generalist, și ca videocapsula nu poate înlocui endoscopia digestiva superioara și colonoscopia.
Beneficiile Videocapsulei Endoscopice
- Capsula Endoscopica CapsoCam Plus este un instrument de vizualizare a tractului gastro-intestinal, în special a intestinului subtire.
- Sistemul operează fără transmisie cu frecvențe radio(RF), deci nu este contraindicat pacienților cuimplanturi electronice.
- Informația privind diagnosticul este stocat pe capsulă, ceea ce permite pacienților să urmeze procedura fără necesitatea de a purta echipament de receptor extern.
- CapsoCam Plus este o alternativă simplă, sigură și mai puțin invazivă a procedurilor tradiționale de imagistică endoscopică.
- Procedura nu necesită sedare sau radiație.
Indicatii in evaluarea cu Videocapsula CapsoCam
- Depistarea surselor de hemoragie digestiva la pacientii cu anemie feripriva;
- Diagnosticarea si monitorizarea bolii Crohn;
- Monitorizarea pacientilor cu intoleranta la gluten care nu raspund la dieta specifica;
Contraindicatii in evaluarea cu Videocapsula CapsoCam
- Sunt suspectați sau diagnosticați cu obstrucții, stricturi sau fistulă gastro-intestinală
- Gravide
- Au gastropareză
- Au tulburări de deglutiție, adica dificultati de inghitire
Riscurile unei investigatii cu Videocapsula
• Cazurile de retenție a capsulei, ceea ce presupune că o capsulă a rămas în tractul digestiv mai mult de 72 ore, au fost înregistrate în mai puțin de 2% în toate procedurile cu această capsulă endoscopică.
• Cazurile de retenție a capsulei citate în surse includ: stricturi date de consumul de antiinflamatoare non-steroidiene, boala Crohn, tumori ale intestinului subțire, aderențe intestinale, ulcerații, enterită de radiație.
• Chiar dacă fiecare risc a fost abordat și atenuat, există posibilitatea eșuării CapsoCam Plus din cauza unor componente hardware, software și probleme legate de ambalaj, ceea ce poate duce la amânarea diagnosticului, degradarea calității imaginii, examinarea incompletă sau coruperea datelor.
• Riscurile legate de scurgerea capsulei, reacții alergice, contaminarea biologică, și infecții, au fost abordate și mentionate. Există posibilitatea ca acestea să survină în cazul în care nu sunt respectate instrucțiunile de folosire a dispozitivului și a procedurilor medicale, dar probabilitatea apariției lor este foarte mică.
• Rezumatele în literatura de specialitate identifică riscul retenției capsulei in cazurile de hemoragie ocultă (1,5%), suspectarea bolii Crohn (1,4%), diagnosticarea bolii Crohn (5%), și leziuni neoplazice (2,1%).
Fotografii preluate de pe website-ul producatorului:
https://capsovision.com/international/