2021-08-11
Ce trebuie sa stii despre tiroidita autoimuna
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
“Tiroidita” este un termen ce defineste inflamatia glandei tiroide. Aceasta inflamatie poate avea mai multe cauze. Tiroidita autoimuna sau Hashimoto, cunoscuta si ca tiroidita limfocitara cronica, este o afectiune autoimuna in care organismul nu mai recunoaste tesutul tiroidian ca fiind al sau si il ataca cu anticorpi. Nu se stie de ce apar bolile autoimune si nu exista tratament pentru acestea (nu exista un medicament care sa opreasca agresiunea anticorpilor). Unii oameni de stiinta considera ca un virus sau o bacterie poate declansa acest raspuns exagerat al sistemului nostru imun. Sunt altii care sunt de parere ca este strict un defect genetic.
Tiroidita autoimuna – cauze de aparitie
Aceasta afectare autoimuna are tendinta sa fie ereditara. Daca o ruda apropiata are aceasta boala, aveti un risc mai mare de a o dezvolta si dumneavoastra. Alti factori de risc pentru aparitia tiroiditei Hashimoto sunt :
- sexul: se intalneste mai frecvent la femei;
- varsta: poate apare la orice varsta insa este mai frecventa intre 40 si 60 ani;
- alte boli autoimune: daca aveti o boala autoimuna cum ar fi diabetul zaharat tip 1, lupusul, poliartrita reumatoida, creste riscul de a dezvolta tiroidita autoimuna insa nu este o regula; cele mai multe persoane vor avea o singura boala autoimuna;
- iradierea persoanele expuse la radiatii de mediu in cantitate mare sunt mai predispuse.
Tiroidita autoimuna are simptome?
Tiroidita autoimuna nu da simptome (semne clinice sau fizice). Puteti observa, in timp, marirea de volum a gatului la baza, adica marirea de volum a glandei tiroide (gusa). Simptomele apar atunci cand, sub agresiunea in timp a anticorpilor, o buna parte din celulele tiroidiene au fost distruse si aceasta nu mai produce hormoni tiroidieni suficienti, conditie cunoscuta ca “hipotiroidie”. Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie la toate varstele.
Cum se diagnosticheaza tiroidita autoimuna?
Tiroidita autoimuna este o afectiune foarte des intalnita. Se poate diagnostica usor, prin analize de sange si efectuarea unei ecografii tirodiene. Este important sa stim daca avem o boala autoimuna tiroidiana pentru a putea urmari periodic functia tiroidiana si sa putem surprinde la timp instalarea hipotiroidiei.
De asemenea, este extrem de important ca femeile ce planuiesc o sarcina sa verifice sanatatea glandei tiroide. La femeile cu tiroidita autoimuna, hipotiroidia de sarcina este mai frecventa si necesita tratament cat mai precoce. Netratata, hipotiroidia mamei are efecte negative importante asupra fatului (afectarea cresterii, dezvoltarii neuro-psihice, risc de oprire a sarcinii, risc de sarcina prematura).
Va puteti adresa cu incredere medicilor endocrinologi de la Clinica Digestmed pentru un diagnostic corect si tratament adecvat atat in cazul tiroiditei autoimune, dar si altei afectiuni endocrinologice. Clinica dispune de aparate ecografice de inalta performanta care sunt indispensabile unui medic endocrinolog bun.