Ecografia cu substanta de contrast se foloseste pentru a caracteriza si a incadra diagnostic nodulii descoperiti ecografic la nivelul organelor interne (ficat, pancreas, splina, rinichi, uter, ovare, vezica urinara, prostata, san, tiroida etc.). Acest tip de investigatie necesita injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, in cantitate foarte mica (de la 1 ml la 4,8 ml, in functie de organul investigat).

Substanta de contrast este de fapt un gaz inert care, amestecat cu fosfolipide si ser fiziologic, prin agitare, formeaza milioane de microbule. Dupa injectarea substantei sub forma de microbule, intr-un timp foarte scurt (aproximativ 10 secunde), aceasta ajunge la nivelul nodulului investigat si permite obtinerea unei imagini bazata exclusiv pe semnalul provenit din vase. Substanta este eliminata, in totalitate, din organism prin expiratie in aproximativ 15 minute de la injectare.

Avantajele ecografiei cu substanta de contrast

Aceasta metoda este neinvaziva, neiradianta, foarte bine tolerata de organism si mai avantajoasa din punct de vedere financiar comparativ cu alte investigatii care folosesc contrast (tomografie computerizata, RMN).

Prin ecografia cu substanta de contrast se pot vizualiza si caracteriza mult mai bine structurile anatomice, in comparatie cu ecografia clasica si se poate realiza mai usor diferentierea intre caracterul malign si cel benign in cazul diferitelor tumori de la nivelul organelor investigate.

Substanta de contrast poate fi injectata in mod repetat, la acelasi pacient, in cadrul aceleiasi investigatii ecografice, fara sa existe niciun risc de aparitie a unor reactii adverse. Substanta nu este alergena si poate fi administrata atat pacientilor care nu suporta substantele de contrast iodate (folosite la CT) sau paramagnetice (folosite la RMN), cat si pacientilor care sufera de afectiuni renale.

Medici Gastroentrologi Digestmed

Echipa medicala cu experienta

Echipament medical de ultima generatie

Servicii Gastroenterologie Digestmed

Servicii medicale la standarde europene

Spitalizare de zi in conditii optime

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive