2022-08-23
Analize necesare la endocrinologie
Articol scris de Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog
Ce analize se fac la endocrinologie? Sunt numeroase analize endocrinologice ce se efectueaza atunci cand avem suspiciunea unei afectiuni endocrinologice. Clasificarea de mai jos este facuta in functie de glanda despre care dorim sa stim informatii. In general, se dozeaza hormonul secretat de glanda investigata si hormonul secretat de glanda hipofiza (glanda ce guverneaza restul glandelor endocrine din organism), pentru ca sistemul endocrin functioneaza pe baza de feed-back (raspuns) intre glanda hipofiza si restul glandelor endocrine.
Analize endocrinologie
Analize endocrinologice pentru glanda tiroida
Pentru a afla cum functioneaza glanda tiroida dozam TSH si fT4. Ca sa aflam daca este implicat un proces autoimun – cunoscuta tiroidita autoimuna sau Hashimoto– dozam anticorpii antitiroidieni TPO (antitireoperoxidaza) si TG (anti-tiroglobuina). In cazul bolii Basedow ne intereseaza, atat la debutul bolii cat si pe parcursul tratamentului, nivelul de anticorpi anti-receptor TSH (TRAB).
In cazuri speciale, in urmarirea pacientilor operati de cancer tiroidian, se fac analize de endocrinologie care dozeaza tiroglobulina (in cancerul papilar). Atunci cand descoperim la ecografie noduli tiroidieni, este bine sa dozam calcitonina, care este un marker tumoral ce creste intr-un anumit tip de cancer tiroidian – cel medular.
Analize endocrinologie pentru afectiuni ovariene si testiculare
Pentru investigarea afectiunilor ovariene avem nevoie de FSH, LH, estradiol, progesteron, testosteron. Dozarile hormonale ovariene se efectueaza in diferite momente ale ciclului menstrual, in functie de ce urmareste medicul sa afle. In general, FSH, LH, estradiol se dozeaza in primele zile ale ciclului menstrual (zilele 2-5) iar progesteronul se dozeaza in ultima parte a ciclului menstrual (zilele 21- 23). Prolactina este un hormon hipofizar care se dozeaza atunci cand sunt tulburari de ciclu menstrual (absenta menstrelor), sau cand stim deja ca exista un nodul la nivelul hipofizei si vrem sa aflam daca secreta hormoni, sau cand deja luam tratament – pentru urmarirea eficientei acestuia.
In afectiuni ce implica functia testiculara sau legatura dintre testicul si hipofiza, se fac analize de endocrinologie care dozeaza testosteronul, FSH, LH dar si estrogenul.
Testosteronul si alti hormoni androgeni (DHEAS, androstendion) se pot doza si la femei cand suspectam hiperandrogenism (excesul de hormoni androgeni sau masculini).
Analize endocrinologie – glande suprarenale
Glandele suprarenale au rol vital in organism. Prezinta doua componente – medulosuprarenala si corticosuprarenala, fiecare secretand hormoni distincti. Ca orice glanda endocrina, suprarenala poate produce diferiti hormoni in exces sau poate sa nu produca suficienti hormoni. Analizele de endocrinologie folosite pentru investigarea functiei glandelor suprarenale includ:
- cortizol plasmatic matinal (care necesita dozare dimineata intre 8 si 9 pentru o interpretare corecta)
- cortizol liber urinar
- cortizolul dozat seara la ora 24
- cortizol salivar
- metanefrine plasmatice sau urinare
- aldosteron
- renina plasmatica
- DHEAS
La aceste analize de endocrinologie se adauga hormonul hipofizar ACTH.
Alte tipuri de analize endocrinologie
In tulburari de crestere la copil sau cand suspectam exces de hormon de crestere (atat la adult cat si la copil) dozam IGF1.
Pentru investigarea functiei glandelor paratiroide (care au rol in reglarea calciului) dozam parathormonul si nivelul de calciu, fosfor, magneiu. Nivelul vitaminei D se afla dozand 25-OH- vitamina D.
In afectiuni hipofizare dozam practic toti hormonii hipofizari (TSH, FSH, LH, ACTH, GH, prolactina) si hormonii reglati de acestia, descrisi mai sus, la fiecare glanda.
Cateva analize sunt mai rar folosite, in cazuri selectate. AMH -ul (anti-Mullerian factor) si inhibina B sunt folosite, in principal, pentru evaluarea rezervei foliculare in cadrul investigarii infertilitatii. Deoxicorticosteronul, 17-OH- progesteronul, aldosteronul sunt analize de endocrinologie folosite in sindroamele adrenogenitale, boli rare determinate de absenta uneia sau mai multor enzime ce asigura sinteza de hormoni suprarenalieni (mineralocorticoizi, corticoizi si hormoni sexuali).
Atunci cand facem analize de endocrinologie, simpla dozare a diferitilor hormoni uneori nu este suficienta pentru a pune un diagnostic de certitudine. Astfel, se fac teste suplimentare pentru confirmare. Testele vizeaza scaderea (teste de inhibitie) sau stimularea (teste de stimulare) secretiei unui anumit hormon sau mai multor hormoni prin administrarea din exterior de hormoni sau substante cu rol de stimulare sau inhibitie. De asemenea, alaturi de analizele de sange si urina sau testele suplimentare, ne bazam foarte mult pe imagistica – pe investigatii de tip ecografie, radiografie, examen RMN, CT, scintigrafie.
In plus, pentru aprecierea eventualelor complicatii ale bolilor endocrine, putem efectua si analize de endocrinologie cunoscute ca fiind uzuale:
- glicemie
- hemoleucograma
- VSH
- proteina C reactiva
- electroliti (sodiu, potasiu)
- bilantul de calciu
- fosfor
- magneziu
- functia renala, functia hepatica
- analize de urina.
Astfel ca, desi este util sa stim in mare care sunt hormonii ce se pot doza in analize endocrinologice – este nevoie de expertiza medicului endocrinolog sa ne ghideze in misiunea stabilirii unui diagnostic de certitudine.
Daca aveti nevoie de analize de endocrinologie, va asteptam la clinica DigestMed.