Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Endocrinologie – tehnici moderne de consult și diagnosticare

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin format din hipotalamus, hipofiză, tiroidă, paratiroide, suprarenale, pancreas, ovare, testicule. Hormonii produși de glandele ce compun sistemul endocrin sunt implicați în controlul tuturor funcțiilor organismului uman, de aceea orice modificare a acestora poate avea consecințe importante.

Importanța Endocrinologiei

Există situații în care anumite afecțiuni endocrine se pot diagnostica în faza subclinică, iar prin intermediul diagnosticului precoce se poate împiedica evoluția bolii și apariția unor complicații nedorite. De exemplu, în cazul bolilor tiroidiene, frecvența acestora crește odată cu înaintarea în vârstă și poate produce o serie de consecințe nefaste asupra altor funcții ale organismului precum sistemul cardio-vascular și funcția mentală, în cazul in care afecțiunea rămâne nediagnosticată.

Endocrinologia a adus contribuții importante la înțelegerea mai multor funcții ale organismului uman, în special funcția sistemului cardio-vascular. O serie largă de afecțiuni din sfera cardiovasculara pot avea cauze endocrine, de exemplu: hipertensiunea secundară, sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

Cui îi este adresat consultul la un medic endocrinolog

Aceasta specialitate vastă se adresează adulților care prezintă: tulburări de somn; astenie; anxietate; palpitații; transpirații; scădere sau creștere ponderală; mărire de volum a glandei tiroide; hipertensiune arterială inexplicabilă, dificil de controlat terapeutic; infertilitate; tulburări de dinamică sexuală; tulburări de menopauză; osteoporoză, fracturi de fragilitate.

Endocrinologia se ocupă și de copiii care suferă de tulburări de creștere și dezvoltare sau obezitate.

Dacă ajungi la o consultație cu un medic endocrinolog, înseamnă că te confrunți cu o tulburare hormonală.

O boală endocrină înseamnă că una dintre glandele endocrine produce prea mulți sau prea puțini hormoni sau există un nodul la nivelul acesteia.

Ne adresăm endocrinologului când înregistrăm senzație de nod în gât, oboseală, probleme de memorie și concentrare, stare de agitație sau neliniște, insomnii, fluctuații de greutate fără schimbări anterioare în regimul alimentar (în special creștere în greutate cu dispunere abdominală cu prezența vergeturilor, a vânătăilor spontane sau la traumatism minim, a durerilor musculare, diabet și valori tensionale crescute), când remarcăm creșterea în volum a gâtului la bază (zona glandei tiroide), când femeile se confruntă cu tulburări de ciclu menstrual, păr în exces, secreție mamelonară, când cuplurile se confruntă cu infertilitate, când apare o tulburare de dinamică sexuală la bărbați, când suntem la risc de a dezvolta osteoporoză (fracturi), în cazul tulburărilor de menopauză, când valorile tensionale sunt foarte mari pentru vârstă sau sunt necontrolate în ciuda unui tratament adecvat, probleme de pigmentare ale pielii etc.

În cazul copiilor, consultația de endocrinologie este recomandată atunci când aceștia prezintă o tulburare de creștere (ex: statură mică sau prea înaltă) când pubertatea întârzie să apară sau remarcăm semne de pubertate mult prea devreme, când fetele experimentează tulburări ale ciclului menstrual. Un copil cu exces ponderal care nu mai crește în înălțime trebuie îndrumat către medicul endocrinolog!

Pentru tulburările hormonale, în clinica DigestMed puteți beneficia de servicii medicale de diagnostic, precum consultația endocrinologică și ecografia tiroidiană, precum și de tratament adecvat afecțiunii dumneavoastră.

Vă așteptăm în clinică!

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive