2022-05-03
Cum poate fi oprita diareea acuta si cronica
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Diareea este definita ca prezenta a minimum trei scaune apoase aparute in ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri de diaree se rezolva fara tratament pe parcursul a cateva zile.
Daca diareea persista pentru mai mult de cateva zile, cel mai probabil o boala de fond a provocat aparitia scaunelor moi. Diareea cronica se poate manifesta in contextul unor afectiuni precum sindromul de intestin iritabil, boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale. Diareea acuta se poate manifesta frecvent in context infectios.
Diaree: cauze principale
Cauze pentru diareea acuta
Diareea acuta apare frecvent în infectii ale tractului digestiv, in timpul unor calatorii in strainatate sau ca o reactie adversa la medicamente.
Infectiile bacteriene
Cel mai frecvent, bacteriile patrund in tractul digestiv prin intermediul alimentelor contaminate. Dintre bacteriile implicate, Salmonella spp., Shigella spp., Escherichia coli și Campylobacter spp. sunt cele mai cunoscute cauze bacteriene de diaree.
Infectiile virale
Infectiile cu norovirus, rotavirus, coronavirus, adenovirus, citomegalovirus, virusuri hepatitice etc. pot provoca diaree acuta.
Infecțiile parazitare
Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium enteritis sunt paraziti ce pot ajunge in tractul digestiv cu ajutorul alimentelor si a apei, cauzand diaree acuta.
Cauze pentru diareea cronica
- boala celiaca
- boala Crohn
- sindromul intestinului iritabil
- colita ulcerativa
- cancerul de colon
Antibioticele, in special cele cu spectru larg, pot perturba flora bacteriana normala din tractul digestiv, ducand la aparitia diareei.
Diareea cronica apare in:
- intolerantele alimentare precum cele la gluten sau lactoza
- infectiile persistente ale tractului digestiv
- dupa tratamentul cronic cu anumite medicamente
- dupa interventii chirurgicale precum rezectiile partiale de intestin subtire.
Cum poate fi oprita diareea?
Prevenirea diareei infectioase se realizeaza prin spalarea pe maini in mod frecvent, cu sapun, inaintea pregatirii alimentelor pentru gatit, dupa folosirea toaletei, dupa ce ati schimbat scutecul copilului.
Oprirea aparitiei diareei se mai face prin a nu consuma alimente expirate sau care au fost tinute la temperaturi necorespunzatoare. Spalati fructele si legumele inainte sa le consumati. Consumati carnea si fructele de mare numai dupa ce au fost pregatite la temperatura ridicata pentru un timp indelungat.
Scăderea riscului de apariție a diareii călătorului se realizează prin evitarea consumului de alimente crude precum carnea și lactatele, inclusiv legumele și fructele, dacă nu puteți să le decojiți personal. Beți apă îmbuteliată, sucuri și băuturi carbogazoase numai din recipientele originale. Băuturile fierbinți, care au fost fierte în prealabil, ar trebui să fie sigure pentru consum.
Tratament diaree acuta si diaree cronica
Tratamentul este specific, in functie de agentul declansator sau de cauza bolii. Se pot administra antidiareice, antibiotice, antispastice si probiotice. Este important de mentionat ca tratamentul pentru diaree cu antispastice sau antidiareice (in special loperamida) nu este indicat in diareea infectioasa. Antibioticele nu sunt necesare in mod obisnuit, se administreaza doar la recomandarea medicului. Probioticele pot restabili flora tractului intestinal, iar sarurile de rehidratare pot preveni deshidratarea. In diareea cronica, tratamentul este specific.
Este indicat sa va prezentati de urgenta la medicul specialist in gastroenterologie daca observati sange in materiile fecale, in caz de durere abdominala severa, aparitia febrei (mai mare de 38,5°C) care nu cedeaza in 24 de ore si aparitia semnelor de deshidratare (stare de oboseala accentuata, sete intensa, senzatie de gura uscata, crampe musculare, stare de ameteala si confuzie).
Daca va confrunati cu perioade dese de diaree, va asteptam la o consultatie la clinica DigestMed.