Ce este polipectomia

Polipectomia este procedura endoscopica prin care se indeparteaza tesut anormal de la nivelul intestinului gros. Acesta se poate transforma in timp in cancer de colon. Indepartarea sa previne acest lucru si evita necesitatea unei interventii chirurgicale.

Nu toti polipii colonici au acest risc de transformare maligna, decizia de indepartare a lor trebuind luata impreuna cu medicul endoscopist, uneori dupa obtinerea unui rezultat histopatologic (examenul la microscop al unui fragment din polip obtinut prin biopsie in timpul colonoscopiei).

De cele mai multe ori polipii colonici nu produc simptome, de aceea doar uneori, in cazul unor polipi voluminosi, indepartarea lor va rezolva si simptome precum sangerarea la scaun, durerile abdominale sau tulburarile de tranzit intestinal.

Printre posibilele complicatii ale unei polipectomii endoscopice se numara

Afectarea sau perforatia peretelui colonului

Sangerarea

Sindromul de coagulare postpolipectomie

Reactii adverse la sedativele utilizate

Exista factori care cresc riscul complicatiilor:

Tipul, dimensiunea si localizarea polipului

Tulburari de coagulare, tratamente anticoagulante sau antiagregante

Obezitatea sau diabetul

Fumatul

La ce sa ne asteptam

Inainte de procedura medicul:

  • Poate sa va faca un examen clinic;
  • Va intreaba care este medicatia dumneavoastra cronica (anticoagulantele precum acenocumarolul sau antiagregantele, precum aspirina sau clopidogrelul cresc riscul sangerarii dupa polipectomie);
  • Poate cere analize de sange (hemoleucograma, teste de coagulare etc.).

Succesul polipectomiei depinde de calitatea pregatirii intestinului (curatirea acestuia cu solutiile recomandate de medic, concomitent cu regimul hidric adecvat din preziua explorararii).

Medici Gastroentrologi Digestmed

Echipa medicala cu experienta

Echipament medical de ultima generatie

Servicii Gastroenterologie Digestmed

Servicii medicale la standarde europene

Spitalizare de zi in conditii optime

Descrierea procedurii si durata acesteia

Un tub flexibil cu o camera la capatul distal se insera prin anus pana la capatul intestinului gros. In timpul examinarii acesta va fi destins prin aerul insuflat prin endoscop. Medicul localizeaza polipul si il indeparteaza fie prin taiere la rece, fie prin folosirea curentului electric (electrorezectie). Acelasi curent poate folosi pentru cauterizarea ranii ramase sau pentru oprirea sangerarii postpolipectomie. Polipul rezecat va fi recuperat din intestin si trimis pentru analiza completa microscopica. Daca indepartarea polipului nu este posibila pe cale endoscopica, este indicata marcarea pozitiei acestuia pentru indepartare chirurgicala ulterioara (printr-o interventie minim invaziva, laparoscopica).

Durata procedurii este de 30-60 minute, dupa caz.

Este dureroasa procedura?

Polipectomia nu este mai dureroasa decat endoscopia diagnostica. Disconfortul este cauzat de distensia cu aer a colonului si de presiunea pe care aparatul o exercita la nivelul peretilor intestinului. Cateodata este utila folosirea unei sedari superficiale pentru ameliorarea disconfortului.

Cand consultam medicul dupa procedura

  • Semne de infectie precum febra si frisoanele.
  • Scaune negre si moi ca pacura.
  • Durere sau scurgeri anale (dupa procedura ne putem astepta la eliminarea de sange prin rect, 1/2 cescuta pe zi pentru 3 zile).
  • Tuse, greutate la respiratie, durere toracica, greata intensa si varsaturi.
  • Lipsa tranzitului intestinal pentru materii fecale sau gaze.
  • Dureri abdominale intense si abdomen tare, destins in volum.
  • Simptome noi sau fara explicatie.

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive