Sedarea pentru endoscopiile digestive

Endoscopia digestiva superiora reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul, stomacul si duodenul, realizandu-se cu ajutorul unui tub flexibil fara a jena respiratia.

Colonoscopia este o procedura de investigare interna a colonului pe parcurul careia pacientul poate indica senzatii precum crampe, balonare, presiune. Sedarea intravenoasa cupeaza acest disconfort oferind pacientului comoditate si relaxare pentru a tolera examinarea, contribuind astfel si la o facilitare a procedurii propriu-zise.

Cum si in ce fel se face sedarea?

Sedarea presupune injectarea intravenoasa a unor medicamente care induc aparitia somnului asemanator cu cel natural. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele edoscopice, de a suporta mai bine manevra. Efectul acestor medicamente se instaleaza in circa 45-60 de secunde din momentul administrarii substantelor.

Cat dureaza procesul de sedarea?

Medicul anestezist este responsabil de administrarea drogurilor sedativ-hipnotice in asa fel incat somnul sa persiste pe tot parcursul interventiei, urmand ca la putin timp dupa finalizarea acesteia, (4-5 min.) pacientul sa se trezeasca.

Ce regim alimentar poate urma pacientul dupa sedare?

Este indicat sa se consume lichide clare (apa, ceai, supa) in cantitati mici si dese dupa circa o ora de la finalizarea procedurii. Dupa 2-3 ore pacientul poate consuma alimente solide si semisolide potrivit prescriptiei medicului gastroenterolog. Reactiile adverse precum greturi si varsaturi sunt extrem de rare.

La cat timp dupa sedare pacientul poate reveni la activitatile obisnuite?

Dupa ce se trezeste, pacientul ramane sub supraveghere medicala circa 25-30 min, timp necesar pentru revenirea deplina. Cu toate ca substantele folosite nu determina somnolenta reziduala, interventia asupra sistemului nervos central pot altera concentrarea si reflexele pana la finalul zilei. Se recomanda ca pacientul sa dispuna de insotitor, sa nu sofeze, sa evite luarea unor decizii si semnarea de documente importante dupa sedare.

Cui ii este adresata sedarea?

Sedarea se poate utiliza pentru toti pacientii chiar si cei cu multiple patologii asociate cu conditia sa fie bine investigate si controlate.

Exista contraindicatii pentru sedare?

Contraindicatia absoluta este reprezentata de alergia cunoscuta la substanta sedativ-hipnotica Propofol si/sau la ou.

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed

Solicita o programare la una dintre clinicile dedicate afectiunilor digestive