Endocrinologie – tehnici moderne de consult si diagnosticare

Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin format din hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele, ovare, testicule. Hormonii produsi de glandele ce compun sistemul endocrin sunt implicati in controlul tuturor functiilor organismului uman, de aceea orice modificare a acestora poate avea consecinte severe.

Importanta Endocrinologiei

Exista situatii in care anumite afectiuni endocrine se pot diagnostica in faza subclinica, iar prin intermediul diagnosticului precoce se poate impiedica evolutia bolii si aparitia unor complicatii nedorite. De exemplu, in cazul bolilor tiroidiene, frecventa acestora creste odata cu inaintarea in varsta si poate produce o serie de consectinte nefaste asupra altor functii ale organismului precum sistemul cardiovascular si functia mentala, in cazul in care afectiunea ramane nediagnosticata.

Endocrinologia a adus contributii importante la intelegerea mai multor functii ale organismului uman, in special functia sistemului cardiovascular. O serie larga de afectiuni din sfera cardiovasculara au cauze endocrine, de exemplu: hipertensiunea secundara, sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

Cui ii este adresat consultul la un medic endocrinolog

Aceasta specialitate vasta se adreseaza copiilor ce sufera de tulburari de crestere si dezvoltare sau obezitate. De asemenea este adresata si adultilor care prezinta: tulburari de somn; astenie, anxietate, palpitatii, transpiratii; scadere sau crestere ponderala; marire de volum a glandei tiroide; hipertensiune arteriala inexplicabila, dificil de controlat terapeutic; infertilitate; tulburari de dinamica sexuala; tulburari de menopauza; osteoporoza, fracturi de fragilitate.

De ce DigestMed?

Echipa medicala DigestMed