Ecografia tiroidiană
În ce constă ecografia tiroidiană
Ecografia tiroidiană este o explorare imagistică non-invazivă a glandei tiroide, bazată pe ultrasunete, care oferă detalii structurale sau morfologice asupra acestei glande.
Aceste informații se referă la:
- Poziția și dimensiunile lobilor tiroidieni și a istmului care îi leagă, respectiv volumul lor.
- Aspectul țesutului conținut de lobii tiroidieni și eventuala prezență patologică a nodulilor și/sau chisturilor.
- Circulația sangvină la nivelul întregului țesut tiroidian.
- Raportul tiroidei cu organele din imediata vecinătate (trahee, esofag, vase de sânge).
- Examinarea întregii regiuni cervicale anterioare cuprinzând lanțurile ganglionare latero-cervicale, vasele mari ale gâtului, tumorile paratiroidiene, formațiunile tumorale extratiroidiene.
Pacienții din toate grupele de vârstă (atât copiii, gravidele, femeile care alaptează, vârstnicii) pot beneficia de această ecografie care este neiradiantă și nedureroasă, de asemenea nu necesită o pregătire prealabilă.
Ea poate fi repetată de câte ori este necesar, desigur, la recomandarea medicului.
Ecografia de înaltă rezoluție este metoda imagistică de primă intenție în explorarea tiroidei fiind considerată cea mai sensibilă metodă de investigare a acestei glande, dar și cea mai accesibilă.
Se efectuează cu pacientul în decubit dorsal, adică întins pe spate cu fața în sus și poziționându-i sub umeri o pernă subțire pentru a facilita poziția de extensie a gâtului și astfel etalarea glandei tiroide (lucru necesar mai ales la persoanele obeze sau cu gâtul mai scurt).
Medicii specialiști endocrinologi urmează un protocol de examinare a lojei tiroidiene astfel:
- scanare în plan transversal (plan orizontal) și măsurarea a două diametre pentru fiecare lob tiroidian în parte, respectiv pentru istm;
- scanarea longitudinală (plan vertical) cu măsurarea diametrului cranio-caudal maxim al fiecărui lob tiroidian;
- identificarea leziunilor focalizate și caracterizarea ecografică a acestora;
- examinarea color Doppler atât a parenchimului tiroidian global, dar și a leziunilor focalizate fiecare în parte;
- identificarea formațiunilor patologice extratiroidiene și a adenopatiilor latero-cervicale.
Ecografia tiroidiană este cea mai sensibilă și eficientă metodă de evaluare anatomică a tiroidei. Localizarea superficială a țesuturilor moi din regiunea anterioară a gâtului permite o foarte bună vizualizare a tiroidei, detectarea variațiilor anatomice și identificarea formațiunilor extratiroidiene.
În mod normal, glanda tiroidă este localizată în regiunea cervicală anterioară, cei doi lobi tiroidieni aflându-se de o parte și alta a traheei, uniți la nivel median prin istmul tiroidian situat la nivelul unui cartilaj proeminent al traheei (numit cartilaj cricoid). Lobii tiroidieni au o forma ovalară în plan vertical cu polul superior mai alungit si cel inferior mai rotunjit. La unul din trei indivizi normali poate fi identificat un lob suplimentar numit piramidal și situat pe linia mediană.
Dimensiunile normale ale glandei tiroide sunt: diametrul longitudinal al fiecărui lob mai mic sau egal cu 4 cm, iar diametrele antero-posterior si transversal fiecare mai mic sau egal cu 2 cm. Gușa sau hipertrofia tiroidiană o diagnosticăm la pacientul cu diametre mai mari decât cele mai sus menționate.
În cazuri selecționate patologice explorarea imagistică a tiroidei va fi completată cu computer tomograf în regiunea cervicală și toracică, rezonanța magnetică nucleară, respectiv scintigrafia tiroidiană care se efectuează în centre specializate de radiologie.
Când este indicată ecografia tiroidiană
Sunt numeroase situațiile în care este recomandată ecografia de tiroidă:
- Atunci când într-o familie o persoană este diagnosticată cu cancer tiroidian indiferent de tip/stadiu, rudele de grad 1 ale acestei persoane trebuie să efectueze o ecografie tiroidiană, dar și analize tiroidiene specifice, fiind considerate cu risc înalt de dezvoltare a cancerului tiroidian.
- De asemenea, pacienții cu antecedente oncologice și care au efectuat iradiere terapeutică, la nivel cervical sau cranian, sunt considerați cu risc înalt de dezvoltare a cancerului tiroidian și vor beneficia de ecografii screening de lojă tiroidiană.
- Atunci când pacientul constată deformarea bazei gâtului, eventual apariția unei umflături la acest nivel, care poate fi simțită de către pacient la autopalpare sau sesizată de anturaj și care de multe ori corespunde unei formațiuni nodulare tiroidiene.
- Atunci când pacientul acuză simptome la baza gâtului, a căror legatură de cauzalitate cu tiroida trebuie dovedită, cum ar fi dificultate de înghițit (disfagie) sau răgușeală (disfonia) sau constricția la baza gâtului insoțită de dificultăți la respirație (descrisă ca nod în gât).
- Pacienții cu adenopatii latero-cervicale palpabile și a căror origine trebuie identificată.
- Simptomatologia care sugerează disfuncția tiroidiană cu hipotiroidie: oboseală, creștere în greutate cu apetit normal, constipație, depresie, bradicardie, cădere păr și unghii friabile, intoleranță la frig, dereglări menstruale.
- Simptomatologia evocatoare de hipertiroidie: palpitații, piele caldă și transpirații, nervozitate, anxietate, oboseală, insomnie, diaree, tremor extremități, scădere în greutate cu apetit crescut.
- Urmărirea unei boli tiroidiene, anterior diagnosticată, pentru care pacientul urmează un tratament specific.
- Urmărire postoperatorie a pacientului tiroidectomizat.
Fiind o metoda ușor accesibilă, repetabilă, neiradiantă și relativ ieftină, o recomandăm în completarea unui consult endocrinologic tiroidian, fiind necesară pentru confirmarea/infirmarea unor suspiciuni clinice.
Beneficiile ecografiei tiroidiene
Informațiile oferite de ecografie vor fi corelate de medicul specialist endocrinolog cu analizele hormonale specifice și astfel va fi formulat un diagnostic corect și complet care va permite recomandarea unui tratament adecvat.
Nodulii tiroidieni sunt o patologie în care ecografia oferă informații absolut necesare unei decizii diagnostice si terapeutice corecte, informații ce nu pot fi obținute numai prin analizele de sânge.
Semnificația nodulilor tiroidieni este diferită în funcție de dimensiunile și caracteristicile lor ecografice, terenul autoimun pe care evoluează și funcția globală a tiroidei, respectiv nivelul markerului tumoral tiroidian.
Prevalența nodulilor clinic nepalpabili dar detectați ecografic este mare, fiind estimată la peste 50% la persoanele peste 50 ani, astfel că patologia nodulară tiroidiană este deci în jumătate din cazuri o descoperire ecografică, de multe ori in context asimptomatic.
Ecografia detectează cu acuratețe chiar și micronodulii tiroidieni de 3-4 mm, iar in cazul macronodulilor (nodulii cu diametru peste 10 mm) permite încadrarea acestora în categoria celor cu suspiciune de malignitate pe baza următoarelor caracteristici ecografice: aspectul țesutului din interiorul formațiunii nodulare, prezența microcalcificărilor, aspectul conturului periferic al nodulului, respectiv aspectul circulației atât la interiorul, cât și la periferia nodulului.
Ecografia lojei tiroidiene este necesară în următoarele situații:
- Pentru urmărirea nodulilor mici sub 1 cm diametru și cu caracteristici ecografice de benignitate, aflați sau nu sub tratament. Creșterea în dimensiuni intre două examinări, considerată semnificativă de către specialist și corelată cu analizele de sânge, ridică suspiciunea de malignitate și recomandă continuarea investigațiilor.
- Pentru un diagnostic precis al nodulilor peste 1 cm diametru și care asociază caracteristici ecografice suspecte de malignitate, medicul va recomanda PBAF = punctia biopsie cu ac fin (FNAB = fine needle aspiration biopsy), care se efectuează în servicii specializate, în vederea confirmării/infirmării suspiciunii de malignitate. Dacă această suspiciune este infirmată, pacientul va face ulterior controale ecografice și hormonale sistematice, iar daca este confirmată, el va fi adresat unui serviciu de chirurgie endocrină.
- Pentru o indicație de tratament radical (chirurgical sau iod radioactiv) la care se pretează nodulii voluminoși, eventual plonjanți in mediastin (a căror margine inferioară nu o putem vizualiza ecografic, deci nu putem caracteriza ecografic în întregime nodulul/țesutul tiroidian adiacent) și care pot prezenta fenomene compresive pe organele din jur.
De asemenea, în practica clinică, în tiroiditele cronice sau subacute, autoimune sau non-autoimune, ecografia este necesară pentru confirmarea diagnosticului, stabilirea stadiului, a formei de boală si a eventualelor complicații locale.
Tiroidita cronică autoimună sau boala Hashimoto are două forme clinice pe care le identificăm cel mai bine ecografic: forma cu gușă și forma atrofică.
În tiroidita cronică autoimună cu gușă: infiltratul limfocitar caracteristic bolii și distrucția arhitecturii țesutului tiroidian determină o glandă cu volum crescut de diverse grade, asociat cu o scădere a ecogenității, rezultând aspectul hipoecogen heterogen cel mai adesea descris la ecografiile pacienților cu boală Hashimoto.
La acești pacienți pot coexista noduli benigni sau maligni, care necesită o monitorizare specială.
Forma atrofică a bolii autoimune evidentiază la ecografie o glandă de dimensiuni mici, cu margini neregulate si țesut tiroidian global redus, conținând, în mod tipic, benzi fibroase hiperecogene.
Tiroidita subacută sau forma tiroidită de Quervain are origine virală adesea fiind precedată de infecții de căi respiratorii superioare sau alte infecții în sfera ORL. Aceasta formă are manifestări clinice mult mai zgomotoase decât forma cronică autoimună, pacientul prezentând dureri intense cervicale anterioare, disfagie (dificultate la înghițit), subfebrilitate, posibil cefalee și manifestări ale hipertiroidiei care, în diverse grade, o regăsim și pe dozările hormonale uzuale. Inițial, în tiroidita subacută ecografia arata mărirea difuză sau parțială a glandei tiroide cu hipoecogenicitate, care poate fi localizată (la nivelul unui lob sau a unei porțiuni dintr-un lob) sau difuză.
Dacă afectarea tiroidei este focală, aspectul ecografic este dificil de diferențiat de gușa nodulară. Evoluția sub tratamentul specific antiinflamator o vom urmări și ecografic, nu doar biologic hormonal. Evoluția bună ne arată revenirea graduală (în decursul a câteva luni) la aspectul ecografic normal, iar evoluția nefavorabilă poate duce la localizarea infecției sub forma unui abces tiroidian, aceasta fiind, din fericire, o complicație foarte rară.
De ce să faci ecografia tiroidiană la DigestMed
La DigestMed puteți efectua ecografie lojă tiroidiană de înaltă calitate datorită ecografului Arietta de ultimă generație, utilizând o sondă de înaltă rezoluție 14 Mhz .
Integrarea clinică a informației astfel obținute va fi făcută de specialiștii noștri, care vă vor explica diagnosticul, posibilitățile de tratament și urmărirea necesară.
De ce DigestMed?
Servicii medicale complete
Ne desfasuram activitatea intr-un mediu placut si primitor si punem un accent deosebit pe igiena si curatenie, oferind pacientilor nostri siguranta, confort si servicii medicale complete la un inalt standard calitativ.
Programari
Fiecare pacient este important pentru noi si ne straduim sa respectam ora programarii. Totusi, ora planificata poate fi decalata datorita unor cazuri ce pot necesita investigatii mai amanuntite decat cele planificate in momentul programarii.
Pacienti informati
In fiecare departament specializat al clinicii DigestMed, pacientii sunt informati cu privire la investigatiile pe care urmeaza sa le faca si li se raspunde prompt la intrebarile si nelamuririle pe care le au cu privire la starea lor de sanatate.
Echipa medicala
DigestMed va pune la dispozitie o echipa medicala formata din medici profesionisti, cu experienta in domeniu, care in urma investigatiilor realizate, ofera pacientilor un tratament rapid si eficient, specific nevoilor intampinate de acestia.