Unde doare colonul? Diagnostic de precizie si tratament adecvat

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Durerea de colon este unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacientul se prezinta la consultul de specialitate gastroenterologic.

Durerea de colon reprezinta orice tip de durere care apare de-a lungul intestinului gros. Colonul este impartit in 5 zone: 

 • colonul ascendent;
 • colonul transvers;
 • colonul descendent;
 • colonul sigmoid;
 • colonul cec.

Durerea din bolile colonului poate sa apara in colon iritabil, constipatie sau diaree, dar si in cancerul de colon, diverticuloza sau boli inflamatorii intestinale.

Rolul colonului in organism

Colonul mai poarta numele de intestin gros. La nivelul colonului se produc ultimele procese ale digestiei, aici avand loc transformarile finale ale alimentelor. 

Cu o lungime de 1,8 metri, colonul are un rol important atat in curatarea organismului de materiile de care nu mai are nevoie, cat si in sinteza anumitor vitamine, mai ales a vitaminei K si a vitaminei B7.  Functia lui principala este de a extrage ultimii nutrienti din alimente inainte de eliminarea lor prin defecatie, iar acest lucru este posibil numai daca avem un colon sanatos si o flora bacteriana sanatoasa. 

Peste 700 de specii de bacterii populeaza colonul nostru. Aceasta flora intestinala joaca un rol important in procesul de digestie si in imunitatea organismului. Astfel, orice dezechilibru de la nivelul colonului se poate resimti in starea generala de sanatate si poate determina tulburari in sistemul natural de aparare a organismului.

Unde doare colonul?

Colonul in organism are forma literei U intors. Durerea din bolile de colon poate fi localizata oriunde pe traiectul colonului, si nu intotdeauna localizarea durerii arata locul in care este afectat colonul.

Cauze de disconfort in functie de zona unde doare colonul 

In majoritatea cazurilor colonul doare atunci cand diametrul sau creste peste normal, de obicei prin obstructie sau gaze, daca apar spasme ale musculaturii sale sau daca este iritat sau ranit un nerv din zona colonului.

Principalele cauze raspunzatoare pentru durerea de colon sunt:

Oricare dintre afeciunile enumerate se pot dezvolta pe oricare dintre segmentele colonului mai sus amintite. Nu se poate spune cu certitudine doar pe baza datelor clinice care este afectiunea de colon raspunzatoare de durere inainte de a efectua investigatii precum colonoscopia, computer tomografia, rezonanta magnetica.

Simptome in functie de unde doare colonul 

Durerea de colon poate fi asociata cu simptome precum:

 • diaree/constipatie;
 • flatulenta;
 • balonare;
 • sange in materiile fecale;
 • zgomote anormale la nivelul cavitatii abdominale;
 • greata si uneori varsaturi. 

Fiind un tub continuu, simptomele nu pot indica cu certitudine segmentul de colon afectat in toate situatiile. Cand apare sange rosu la finalul scaunului, mai degraba locul de sangerare are localizare joasa, si daca apare sange cu cheaguri, mai degraba este o localizare inalta.

Diareea si constipatia pot aparea pe orice segment, dar constipatia apare cu frecventa mai crescuta pe colonul stang.

Se pot preveni durerile de colon?

In multe situatii se poate realiza o preventie secundara pentru durerea de colon, mai exact preventia simptomelor deja cunoscute de pacient care reprezinta cel mai puternic stimulent de respectare a indicatiilor dietetice si de tratament.

O astfel de preventie se poate efectua in afectiuni precum colonul iritabil, diverticulita colonica, bolile inflamatorii intestinale, constipatia sau diareea cronica.

Pentru colonul iritabil se recomanda bine cunoscuta dieta low FODMAPs care presupune consumul moderat al alimentelor bogate in carbohidrati fermentabili. 

In constipatie se recomanda o dieta bogata in fibre, asociata cu o hidratare corespunzatoare si sport, pentru stimularea peristaltismului intestinal.

In bolile inflamatorii intestinale trebuie evitate alimentele procesate, bogate in nitriti, afumaturile, cruditatile in exces, condimentele.

Diagnostic in functie de unde doare colonul 

Durerea nu este un simptom singular cand suspectam o afectiune. Ea trebuie coroborata cu celelalte simptome pentru un diagnostic cat mai tintit.

Daca durerea este localizata pe colonul ascendent ar putea fi oricare dintre urmatoarele afectiuni: 

 • colon iritabil;
 • colita microsopica;
 • diverticuloza;
 • parazitoze;
 • colita pseudomembranoasa;
 • boli inflamatorii intestinale. 

Cand durerea este localizata pe colonul transvers putem discuta despre: 

 • ocluzie intestinala;
 • infarct colonic;
 • diverticuloza;
 • colon iritabil;
 • boli inflamatorii intestinale.

Durerea localizata la nivelul colonului stang se intalneste in afectiuni precum: 

 • diverticulita;
 • cancer de colon;
 • boli inflamatorii intestinale;
 • volvulus;
 • aderente;
 • constipatia severa.

Investigatii precum colonoscopia, testele de scaun, testul hemocult, computerul tomografic, rezonanta magnetica nucleara, ocupa un rol primordial in diagnosticul durerii de colon.

Tratament pentru durerile de colon

Tratamentul durerii de colon este atat dietetic, medicamentos, endoscopic, cat si chirurgical.

In cazul dietei, se vor evita alimentele hiper-procesate, de fast-food, prajelile, alimentele grele, bauturile carbogazoase, alcoolul, cofeina, zaharul in exces, cat si mesele foarte bogate. Este indicat sa mancam putin si des, sa mestecam foarte bine alimentele, sa nu sarim peste mese si sa nu avem mese foarte bogate inainte de culcare, cand procesul de digestie este mai lent. 

Probioticele pot reface flora microbiana intestinala, afectata de stres, lipsa odihnei si alimentatie nesanatoasa. Mai mult decat atat, daca tulburarile de digestie apar in urma unui tratament cu antibiotice, probioticele ar putea fi de mare ajutor in restabilirea echilibrului din flora intestinala.

Medicamente des uzitate sunt antidiareicele sau laxativele in functie de situatie, antispasticele (pentru durere), antibioticele.

Pentru afectiuni precum cancerul de colon, ocluzia intestinala, infarctul intestinal tratamentul este de electie chirurgical.

De ce sa alegi DigestMed?

Este bine de stiut ca in orice situatie de durere persistenta, indiferent de localizarea pe cadrul colic sa se faca o evaluare gastroenterologica pentru un diagnostic si un tratament precise.

Clinica DigestMed este o clinica specializata de gastroenterologie in care sunt explorate prin investigatii toate segmentele abdominale, inclusiv colonul prin test hemocult si colonoscopie. In plus, in cadrul clinicii se efectueaza proceduri de polipectomie (extirparea polipilor care reprezinta leziuni precanceroase) cu recuperarea si trimiterea catre laborator.

De asemenea se efectueaza proceduri de electrocoagulare pentru leziuni angiodisplazice (vase de sange stelate care pot sangera cu usurinta, mai ales la pacientii anticoagulati).

Totodata se realizeaza diagnosticul si tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, diverticulitei, cancerului de colon, si nu in ultimul rand al intestinului iritabil. 

femeie-unde-doare-colonul
Articole Similare