2022-04-19
Colon iritabil – ce este si cum poate fi tratat
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Viata moderna, prin facilitatile pe care le ofera, prin reducerea activitatii fizice si accesul la alimentatia de tip fast food, prin diferentele de educatie ne face mai susceptibili sa dezvoltam dereglari functionale ca raspuns la stres. Intre afectiunile digestive induse de stres, sindromul de intestin iritabil (colon iritabil) este una dintre cele mai frecvente, cu o prevalenta situata intre 10 si 20% in cele mai multe tari. Desi evolutia acestei boli nu este una nefavorabila, impactul asupra calitatii vietii poate fi important si colonul iritabil duce adesea la consum crescut de medicamente, uneori fara prescriptie si la investigatii sau chiar interventii chirurgicale nenecesare.
Ce inseamna un colon iritabil?
Sindromul de intestin iritabil (colon iritabil) apare prin dereglarea functiilor intestinului (la nivel de motilitate, secretie intestinala, microbiota, functie imuna, sensibilitate) in cadrul unui proces complex care implica:
- factori psihosociali (stres, capacitate de adaptare la stres, tip de personalitate, suport social)
- factori genetici
- alte influente din viata timpurie (traume, infectii, tipare de comportament parental fata de boala, caracteristicile societatii din care face parte individul).
Exista o legatura stransa si bidirectionala intre sistemul nervos central si sistemul nervos de la nivel intestinal numita axa creier-intestin, astfel incat suferinta intestinala poate produce un raspuns la nivel cortical si chiar tulburari emotionale, iar emotiile si trairile pot declansa prin intermediul neurotransmitatorilor modificari de secretie, sensibilitate sau motilitate intestinala.
Microbiota intestinala joaca si ea un rol deosebit de important la nivelul axei creier-intestin si dezechilibrele la nivelul ei au fost demonstrate la pacientii cu sindrom de intestin iritabil. Acest lucru poate explica aparitia colonului iritabil dupa administrare de antibiotice sau dupa gastroenteritele infectioase.
Colon iritabil – simptome
Aceasta dereglare a functiilor intestinale se manifesta in cazul colonului iritabil prin:
Durere abdominala
Durerea abdominala poate fi persistenta sau recurenta, dar trebuie sa fie prezenta cel putin o data pe saptamana in medie in ultimele 3 luni si este fie modificata la scaun, fie asociata cu modificari de frecventa, forma sau aspect ale scaunului.
Tulburari de tranzit
Tulburarile de tranzit constau in diaree, constipatie sau alternanta constipatie-diaree.
Se pot asocia si alte simptome, cum ar fi balonarea, flatulenta, borborismele; de asemenea pot sa apara si simptome care tin de alte afectiuni digestive (ex arsuri, senzatie de nod in gat) precum si simptome extradigestive (tulburari urinare, fibromialgia, etc).
De obicei nu apare scadere semnificativa in greutate, dar cand colonul iritabil se insoteste de depresie putem asista la scaderi ponderale importante. De asemenea sunt neobisnuite febra, scaunele cu sange si anemia.
Colon iritabil, tratament de specialitate
Cea mai importanta componenta a tratamentului pentru colon iritabil este comunicarea cu pacientul, construirea unei relatii de incredere. Tratamentul medicamentos pentru colon iritabil vizeaza principalele acuze:
- laxative pentru constipatie
- antidiareice pentru diaree
- antispastice pentru durerea abdominala.
De asemenea exista tratamente pentru care tintesc factorii care contribuie la aparitia colonului iritabil – de exemplu, antibioticele intestinale sau probioticele cu efecte favorabile pe microbiota intestinala sau neuromodulatoarele pentru pacientii care asociaza tulburari emotionale sau afectiuni psihiatrice.
Daca suferi de colon iritabil poti beneficia in cadrul clinicii DigestMed de evaluare multidisciplinara in echipa formata din gastroenterolog, psihiatru, nutritionist. De asemenea, poti realiza toate explorarile digestive necesare stabilirii diagnosticului cu aparatura medicala de inalta performanta.