Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Ce analize trebuie sa faci daca ai intestin iritabil?

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog.

Sindromul de intestin iritabil este prototipul afectiunilor digestive functionale, caracterizat prin durere abdominala recurenta, asociata sau nu cu balonare si modificari ale tranzitului intestinal.  

Stresul cotidian si dezechilibrele emotionale asociate cu reducerea activitatii fizice, consumul alimentelor de tip fast-food si diferite facilitati pe care ni le ofera viata moderna, predispun la aparitia dereglarilor functionale de tip intestin iritabil.   

Intestin iritabil, simptome  

Simptomele in intestinal iritabil trebuie sa fie aparute de cel putin 6 luni si prezente in ultimele 3 luni. Acestea sunt: 

  • durerea abdominala recurenta, ameliorata cel mai frecvent dupa defecatie, dar cu posibilitatea si de accentuare dupa defecatie;
  • balonare, flatulenta, borborisme;
  • tulburari de tranzit: diaree, constipatie sau alternanta diaree/constipatie; 
  • tenesme rectale (contracturi spastice ale sficterului anal);
  • senzatie imperioasa de defecatie. 

Sindromul de intestin iritabil influenteaza semnificativ calitatea vietii. Cum anume? Putem da cateva exemple: 

  • dificultate de concentare, insomnii;
  • scaderea productivitatii la locul de munca sau la scoala; 
  • evitarea de a iesi din casa, mai ales in locuri fara grup sanitar, din cauza urgentei de a merge la toaleta;   
  • reticenta de a calatori; 
  • tulburari emotionale: anxietate, depresie, uneori chiar tendinte suicidare. 

Diagnostic pentru intestin iritabil 

Diagnosticul sindromului de intestin iritabil este in mare parte clinic, in functie de simptomele acuzate, dinamica lor, factorii declansatori sau amelioratori. Nu exista niciun test care sa confirme diagnosticul. Exista totusi o patologie de excludere (eliminarea altor boli cu simptome similare), astfel se pot efectua anumite investigatii paraclinice. De asemenea se tine cont de varsta pacientului si de alte simptome asociate.  

Investigatiile utile in elucidarea diagnosticului de intestin irtitabil, acolo unde este necesar, sunt stabilite de medicul curant: 

Analize de sange 

  • hemoleucograma (pentru excluderea anemiei); 
  • teste inflamatorii: VSH, proteina C reactiva, fibrinogen (care sunt crescute in inflamatie intestinala si nu in sindromul de intestin iritabil);
  • analize pentru functia tiroidiana, analize pentru boala Celiaca (intoleranta la gluten), intoleranta la lactoza etc.  

Analize de scaun 

  • coprocultura;
  • examen coproparazitologic – pentru infectii bacteriene sau parazitare;
  • calprotectina fecala – pentru depistarea posibila a inflamatiei intestinale;
  • test hemoragii oculte – pentru depistarea pierderilor de sange minore, nesesizabile cu ochiul liber. 

Imagistica  

Ecografie abdominala 

Investigatie de prima intentie in cazul acuzelor abdominale.

Colonoscopie  

Vizualizeaza intreg colonul, pentru excluderea unor boli inflamatorii intestinale sau a cancerului colo-rectal. La pacientii tineri cu simptome tipice de sindrom de intestin iritabil, nu este necesara colonoscopia 

Endoscopie digestiva superioara  

Efectuata pentru vizualizarea tubului digestiv superior.

Computer tomograf sau RMN abdominal  

Pentru excluderea altor patologii abdominale.  

O data pus diagnosticul, este necesara implicarea activa a pacientului pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea starii generale.  

Primul pas este intelegerea mecanismelor de functionare ale bolii si depistarea factorilor de risc personali. Este necesar ca pacientul sa isi monitorizeze simptomele, obiceiurile alimentare (ar fi util un jurnal alimentar zilnic), sa incerce sa se cunoasca pe sine si sa identifice potentialii factori stresori care pot fi declansatori ai simptomelor. 

Urmatorul pas este modificarea stilului de viata alimentar, efectuarea unei activitati fizice in mod regulat, solicitarea ajutorului unui psiholog sau psihoterapeut acolo unde se considera ca este cazul. Legatura intre dezechilibrul emotional (anxietate, depresie, traume diverse, sindromul de stres posttraumatic) si intestin iritabil este bidirectionala – se pot provoca unul pe celalalt si se pot potenta.  

Medicatia recomandata in cazul intestinului iritabil este eficienta in majoritatea cazurilor, dar de multe ori se intampla sa fie o solutie temporara, cu reaparitia simptomelor imediat sau la distanta de intreruperea tratamentului daca nu se lucreaza si la factorii de risc.   

Toate aceste  modificari ale stilului de viata nu sunt confortabile de cele mai multe ori. Este necesar un efort sustinut, rabdare si o constientizare a faptului ca fiind o patologie functionala, nu exista o solutie minune si rapida pentru disparitia completa si definitiva a simptomelor. Pentru ajutor se poate apela la o echipa multidisciplinara formata din medic gastroenterolog, nutritionist, psiholog/psihoterapeut/psihiatru. Daca ai simptome de instestin iritabil, te asteptam la o programare la clinica DigestMed.  

Intestin iritabil, simptome, Bucuresti
Articole Similare