Ce este hernia hiatala si cat de grava este?

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog

Hernia hiatala este o patologie des intalnita avand o incidenta de 1 la 1000 de locuitori. 40-50% din pacienti sunt asimptomatici, iar frecventa ei creste dupa varsta de 50 de ani, mai ales la femei. Reprezinta principala cauza a bolii de reflux gastro-esofagian.

Ce este hernia hiatala? 

Hernia hiatala reprezinta alunecarea unei portiuni de stomac din abdomen spre torace prin hiatusul diafragmatic (orificiul fiziologic al muschiului diafragm prin care trece esofagul inferior si coboara spre stomac). Aceasta modificare de anatomie favorizeaza aparitia bolii de reflux gastro-esofagian.

Tipuri de hernie gastrica transhiatala

Hernie hiatala prin alunecare

Este cel mai frecvent intalnita in practica (peste 95% din cazuri) si se caracterizeaza prin alunecarea spre torace a jonctiunii dintre stomac si esofag si in mod evident a unei portiuni din partea superioara a stomacului prin tractiune. De multe ori hernia hiatala prin alunecare ramane asimptomatica si este descoperita intamplator sau poate da simptome de boala de reflux (arsuri  sau durere retrosternale, regurgitatii, tuse seaca, disfonie).

Hernie hiatala paraesofagiana

Este mai rara si se caracterizeaza prin ascensionarea prin hiatusul diafragmatic in torace a unei portiuni din fornixul stomacului pe langa jonctiunea gastro-esofagiana, aceasta ramanand in pozitie normala. 

Hernie hiatala mixta

Este combinatia intre hernia hiatala prin alunecare si hernia hiatala paraesofagiana, astfel incat jonctiunea eso-gastrica cat si fornixul stomacului ascensioneaza in torace prin hiatusul diafragmatic. 

Cauze de aparitie pentru hernia hiatala

Hiatusul diafragmatic reprezinta un orificiu creat de inele fibroase care are rolul de a mentine in pozitie normala jonctiunea dintre esofag si stomac si a impiedica ascensionarea stomacului catre torace. Slabirea acelor fibre duce la largirea orificiului, ceea ce favorizeaza aparitia herniei hiatale. Ca si factori de risc in acest caz putem aminti fumatul si inaintarea in varsta. Inflamatia cronica a esofagului inferior poate duce in timp la scurtarea acestuia cu tractionarea in sus a stomacului. 

Orice patologie  sau conditie fiziologica care creste presiunea intraabdominala poate determina aparitia herniei hiatale prin crearea implicit a unei presiuni asupra stomacului si a jonctiunii eso-gastrice. Acestea pot fi: 

  • sarcina;
  • tumorile voluminoase;
  • obezitatea;
  • ascita in cantitate mare (lichid acumulat in cavitatea abdominala). 

De asemenea, hernia hiatala poate fi determinata si de traumatisme extinse toraco-abdominale, interventii chirurgicale abdominale, malformatii congenitale ale hiatusului diafragmatic, efort fizic intens ce creaza o presiune importanta asupra abdomenului (ridicare de greutati, nastere cu dificultate). 

Cum arata viata cu hernie hiatala pentru pacient?

Viata cu hernie hiatala a unui pacient nu difera fata de cea a unui individ fara aceasta patologie si daca este totusi influentata, exista solutii. 

Sunt pacienti care nu stiu de existenta ei si o depisteaza intamplator in urma unor investigatii (endoscopie digestiva superioara si rar tranzit baritat) si pacienti care prezinta simptome de boala de reflux gastro-esofagian (pirozis, durere abdominala, balonare, durere retrosternala, tuse seaca, disfonie, palpitatii rar). In functie de simptomatologie, medicul curant gastroenterolog directioneaza tratamentul. Acesta se foloseste pentru cazuri simptomatice si consta in medicatie care scade aciditatea gastrica sau protejeaza de actiunea acesteia. 

Schimbarea stilului de viata si a unor obiceiuri nesanatoase este la fel de importanta ca si medicatia:

  • scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale;
  • renuntarea la fumat si consum de alcool;
  • evitarea pozitiei orizontale imediat dupa mese; pacientul este sfatuit sa serveasca ultima masa cu aproximativ 3 ore inainte de culcare;
  • evitarea ridicarii de greutati, mai ales dupa mese;
  • servirea unor mese mai mici si mai dese, evitand mesele abundente;
  • evitarea alimentelor care favorizeaza aciditatea sau refluxul.

Pentru hernii hiatale de mari dimensiuni sau care duc la o boala de reflux trenanta, slab responsiva la tratament se poate recurge la interventie chirurgicala care reduce hernia hiatala si restabileste pozitia normala a organelor implicate. 

Hernia hiatala este diagnosticata in cadrul consultatiei de gastroenterologie si in urma investigatiilor de specialitate. Va asteptam la clinica DigestMed.

hernia hiatala
Articole Similare