2021-04-05
Cand ai nevoie de un medic gastroenterolog?
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist Gastroenterologie
Medicul gastroenterolog este specialistul care se ocupa de depistarea si tratamentul afectiunilor digestive (boli de stomac, boli de intestin subtire si gros, de ficat, pancreas, splina, vezica biliara).
Datorita expansiunii domeniului medical din ultimele decade, in sfera gastroenterologica s-au dezvoltat numeroase investigatii necesare pentru diagnostic, tot mai des practicate de catre cei mai multi medici gastroenterologi precum endoscopia, ecografia abdominala, elastografia, ecografia cu substanta de contrast, ecoendoscopia.
Cand ai nevoie de consult la un medic gastroenterolog?
Consultul gastroenterologic este indicat atunci cand pacientul prezinta simptome ca:
- durerea abdominala;
- varsaturi;
- greata;
- arsura in piept;
- dificultati de inghitire;
- tulburari de tranzit (constipatie sau diaree);
- sangerare digestiva;
- anemie;
- ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).
Cum decurge consultul la un medic gastroenterolog?
Consultul medical la medicul gastroenterolog presupune cateva etape:
Intr-o prima etapa medicul gastroenterolog afla de la pacient care sunt simptomele care l-au adus la cabinet, durata si debutul acestora. Ulterior, se obtin informatii referitoare la afectiunile pacientului, tratamentul asociat, afectiuni ale rudelor de gradul I cu posibila transmitere genetica (cancer colorectal, cancer de stomac, de pancreas). Ulterior, medicul efectueaza consultul clinic al bolnavului (palparea abdomenului, examenul clinic general).
Dupa discutia cu pacientul si examinarea acestuia, urmeaza stabilirea unui plan de analize (de sange, de scaun, ecografia abdominala, endoscopia digestiva superioara, colonoscopia etc) si stabilirea tratamentului medicamentos si eventual dietetic.
De ce este important controlul anual de gastroenterologie?
Consultul gastroenterologic, in absenta unor simptome digestive este necesar atunci cand exista un risc ereditar crescut pentru o anumita afectiune (de exemplu rude de gradul intai cu cancer colorectal sau cu cancer gastric) pentru a afla care este planul de monitorizare. De asemenea poate fi necesar un control periodic, la 3, 6, 12 luni sau mai mult in anumite afectiuni digestive: bolile hepatice cronice, boala celiaca, nodulii hepatici, polipii de colecist, polipii colonici rezecati endoscopic, pancreatita cronica, bolile inflamatorii intestinale. O alta situatie este cea in care sunt prezente afectiuni care se asociaza cu manifestari digestive (ex: obezitatea, diabetul zaharat, etc).
Simptome care necesita vizita la un medic gastroenterolog
- Tulburari de tranzit (constipatie, diaree).
- Dureri abdominale acute sau persistente.
- Dureri abdominale cronice, care iti afecteaza activitatile zilnice.
- Durere resimtita la inghitire.
- Stari frecvente de greata sau varsaturi.
- Sangerare digestiva: varsatura cu sange, scaun cu sange rosu sau negru, moale si lucios.
- Arsuri stomacale.
- Dureri anale.
- Icter (piele galbena).
- Scaderea in greutate.
Cum te pregatesti de un consult in functie de simptomele tale?
Pacientul poate aduce in momentul prezentarii la consult dosarul sau medical in care sa se regaseasca in ordine cronologica toate investigatiile si fisele de la internarile anterioare. Sunt foarte importante analizele recente pentru o mai buna stabilire a diagnosticului.
In cazul in care pacientul se prezinta in aceeasi sedinta pentru consult si ecografie abdominala, este recomandat postul alimentar cu 5 ore inainte de ecografia abdominala si ingestia a 600 ml de apa plata cu 30-40 de minute inainte de procedura.
Daca pacientul prezinta durere anala este indicat sa efectueze toaleta locala inainte de consult. Adeseori durerea poate fi determinata de tromboza hemoroidala (cheaguri de sange la nivelul hemoroizilor) sau fisura anala (plesnitura la nivelul anusului), situatii in care medicul efectueaza tuseul rectal.
Investigatii medicale cerute de medicul gastroenterolog
Medicul va realiza un plan amanuntit care poate cuprinde:
● Analize de sange si de scaun – coprocultura, examenul coproparazitologic, toxina A/B Clostridium difficile, antigenul fecal Helicobacter pylori, calprotectina fecala.
●Ecografia abdominala – pentru examinarea organelor interne din zona abdomenului.
● Endoscopia digestiva superioara – pentru examinarea stomacului și esofagului sau inferioara – pentru examinarea intestinului gros.
● CT sau RMN – in cazul formatiunilor hepatice sau pancreatice sau a unei tumori de tub digestiv.
● Ecoendoscopia – pentru o examinare mai buna a leziunilor peretelului digestiv, ganglionilor, sau a modificarilor survenite la nivelul pancreasului sau a cailor biliare.
● Videocapsula endoscopica – pentru o mai buna examinare a mucoasei intestinului subtire.
● Manometria esofagiana sau rectala – pentru masurarea modificarilor de presiune din esofag sau de la nivelul rectului.
● pH-metria esofagiana – pentru masurarea modificarilor de pH de la nivelul esofagului.
De ce sa alegi DigestMed?
DigestMed este o clinica dedicata consultului gastroenterologic si explorarilor anexe atat de necesare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine (ecografie abdominala endoscopie digestiva superioara, colonoscopie, elastografie hepatica, ecografie cu substanta de contrast, test hemocult). Personalul medical este extrem de implicat si bine pregatit, iar aparatura folosita este performanta si asigura un diagnostic de acuratete intr-un mediu confortabil, cald, primitor si profesionist.