2022-11-14
Ce este ascita si cum se trateaza
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog.
Ascita consta in acumularea excesiva de lichid in abdomen, in spatiul dintre si organele interne si foita care le inveleste, denumita peritoneu. Peritoneul are doua straturi – un strat captuseste peretele abdomenului si celalalt acopera organele. Aceste straturi produc o cantitate mica de lichid, astfel incat organele din abdomen sa se poata misca fara probleme. Uneori se acumuleaza lichid in exces intre cele doua straturi, ceea ce face ca abdomenul sa creasca in dimensiuni.
Ascita, cauze principale
Cea mai frecventa cauza a ascitei este ciroza hepatica. Consumul excesiv de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze ale cirozei hepatice. Ciroza reprezinta aproximativ 80% dintre cazurile de ascita.
Alte cauze pot fi:
- retentia de apa;
- insuficienta cardiaca;
- insuficienta renala;
- peritonita microbiana;
- pancreatita;
- tuberculoza peritoneala.
Diferite tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, aceasta acumulare de lichid. Ascita cauzata de cancer apare cel mai adesea in caz de cancer avansat sau recurent si poate fi cauzata de:
- celule canceroase care se raspandesc la nivelul peretelui interior al abdomenului (peritoneu);
- tumori care blocheaza sistemul limfatic – astfel incat lichidul limfatic sa nu poata curge corespunzator;
- ficatul nu produce suficiente proteine (albumina), ceea ce poate perturba echilibrul fluidelor din organism;
- celule canceroase care blocheaza fluxul sangvin prin ficat.
Factorii de risc pentru ascita includ:
- infectiile;
- hepatitele;
- consumul de alcool;
- hemoragia digestiva superioara;
- obezitatea;
- nivelurile ridicate de colesterol;
- diabet de tip 2;
- malnutritia severa.
Pentru ascita, simptomele sunt multiple. Pe masura ce abdomenul creste, presiunea crescuta asupra organelor din apropiere poate provoca:
- disconfort abdominal;
- lipsa poftei de mancare;
- dificultati de respiratie;
- dureri abdominale frecvente;
- balonare;
- senzatie de greata si/sau varsaturi;
- cresterea brusca in greutate;
- febra;
- senzatia de plenitudine.
Metode de diagnostic si tratament
Tratamentul clasic implica:
- tratarea bolii de baza;
- diuretice;
- eliminarea rapida a lichidului din abdomen;
- reducerea cantitatii de sare si a ingestiei de apa in ciroza.
Paracenteza sau procedura de drenare a ascitei (eliminarea rapida a lichidului de ascita) se efectueaza pentru ascita in tensiune si pentru ascita nou-descoperita, chiar in cantitati mai reduse pentru stabilirea naturii ascitei. La nivel abdominal se introduce un ac atasat la un tub, iar lichidul de ascita se scurge prin acesta. Adesea, acumularea de lichid de ascita va reveni dupa o procedura de paracenteza. In cazurile recurente sau daca exista o cantitate semnificativa de exces de lichid, paracenteza poate fi o tehnica eficienta de tratament pentru ascita. Scopul paracentezei este de a ameliora presiunea abdominala, astfel incat pacientul sa simta mai putin disconfort.
In caz de marire brusca a abdomenului, primul gest al pacientului este indicat sa fie prezentarea la medic, in vederea stabilirii cauzei. In clinica DigestMed, medicii gastroenterologi va pot veni in ajutor pentru eliminarea rapida a lichidului de ascita si tratamentul afectiunilor de ficat care o genereaza. Puteti face o programare online acum.