2022-06-08
Arsuri la stomac – investigatii si tratament
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Arsurile la stomac reprezinta un simptom frecvent intalnit. Aproximativ 20% din populatia generala prezinta aceasta suferinta. Uneori, dieta si stilul de viata sunt responsabile de aparitia arsurilor gastrice, in alte situatii in care este vorba despre o afectiune gastrica. Astfel, 20-25% din persoanele cu arsuri gastrice au o boala organica la baza simptomelor.
Cand este necesar un consult de gastroenterologie pe baza simptomului de arsura la stomac?
Consultul de gastroenterologie devine necesar atunci cand arsurile la stomac sunt prezente pentru mai mult timp, sunt severe sau nu raspund la tratamentul simptomatic recomandat de farmacist sau de medicul de familie.
Ori de cate ori arsurile la stomac se insotesc de semne de alarma (varsaturi repetate, anemie, varsaturi cu sange sau sange digerat in scaun, cu o culoare asemanatoare cu pacura, scadere in greutate), evaluarea de specialitate este esentiala si trebuie realizata cat mai rapid.
Ce suspiciuni poate sa aiba medicul in corelatie cu alte simptome?
Atunci cand arsurile gastrice apar la o persoana tanara, fara factori de risc familiali, cu o dieta improprie sau care este expusa la stres, nu ne asteptam la o afectiune gastrica semnificativa, ci mai degraba la o dereglare functionala sau la efectele alimentatiei dezechilibrate.
Persoanele la care apar arsuri la stomac dupa varsta de 45- 50 de ani, care au antecedente familiale de cancer gastric sau care prezinta semnele de alarma enumerate anterior este posibil sa aiba o boala gastrica serioasa si necesita evaluare atenta.
Arsuri la stomac. Investigatii suplimentare
Incepem in mod obisnuit evaluarea cu consultul de specialitate care include discutia cu pacientul si examenul clinic care poate evidentia semne suplimentare de alarma (ganglioni in fosa supraclaviculara stanga, masa palpabila in abdomenul superior, paloare cutanata si mucoasa la pacientii cu anemie).
Analizele de sange si scaun sunt si ele importante intrucat pot arata anemie sau probe marite de inflamatie care si ele ne indruma catre o evaluare cat mai rapida.
La pacientii tineri fara semne de alarma se recomanda testarea pentru Helicobacter pylori, o bacterie frecvent raspandita si implicata in aparitia afectiunilor gastrice; de obicei testarea se realizeaza in scaun, dar sunt disponibile si teste serologice. Desigur, daca bacteria este prezenta, se prescrie tratamentul antibiotic adecvat si daca arsurile dispar nu mai este necesara evaluarea suplimentara.
La pacientii in varsta, cu semne de alarma sau care nu raspund la tratament pentru arsuri la stomac, se decide explorarea prin endoscopie digestiva superioara care vizualizeaza cu ajutorul unui tub subtire si flexibil introdus prin cavitatea bucala esofagul, stomacul si duodenul si ne poate spune daca sunt leziuni la acest nivel: inflamatie, eroziuni, ulcere, polipi sau tumori.
Daca se vad leziuni semnificative se poate preleva biopsie, iar examenul microscopic al fragmentului de biopsie ne aduce informatii suplimentare. De asemenea, in timpul endoscopiei digestive superioare se poate preleva biopsie pentru test rapid pentru Helicobacter pylori care are o acuratete superioara testelor neinvazive.
Tratament arsuri la stomac
Cel mai frecvent, pentru arsurile gastrice folosim medicamente care scad secretia de acid la nivelul stomacului, fie de tipul inhibitorilor de pompa de protoni (ex omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol, rabeprazol), fie antagonisti de receptori histaminici H2 (ex famotidina).
Pentru ameliorarea de moment a arsurilor la stomac sunt de asemenea utile antiacidele. Exista si o categorie de medicamente protectoare ale mucoasei gastrice – sucralfat, misoprostol, preparate cu bismut pe care le putem indica pentru ameliorarea arsurilor gastrice.
Atunci cand se asociaza infectia cu Helicobacter pylori se administreaza o combinatie de antibiotice impreuna cu un medicament antisecretor pentru eradicarea acestei bacterii care poate fi cauza arsurilor la stomac.
Daca te confrunti cu arsuri la stomac frecvente sau suparatoare, poti apela cu incredere la specialistii DigestMed. Medicii nostri vor stabili in urma consultului ce investigatii sunt necesare si de asemenea o schema individualizata de tratament.