Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Dureri de stomac. Tot ce trebuie sa stii

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist Gastroenterologie

Printre simptomele cel mai des acuzate de pacienti, in cadrul consultului gastroenterologic, se regasesc durerile de stomac. In practica 1 din 2 pacienti se prezinta pentru durere de stomac intr-un serviciu de gastroenterologie.

Cauzele durerilor de stomac

Studiile au aratat ca cele mai multe dintre afectiunile care determina durere la nivelul stomacului (gastrita, ulcerul, cancerul gastric) au drept cauza un agent infectios tot mai raspandit si cunoscut in ultimul timp, bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze sunt reprezentate de medicamente (indeosebi antiinflamatoriile: Aspirina, Ketoprofen, Ibuprofen, Diclofenac), cauze autoimune sau afectiuni de tip functional (in care pacientul prezinta simptome suparatoare timp indelungat, dar investigatiile sunt in parametrii normali).

Tipuri de dureri de stomac

Dupa durata simptomelor putem vorbi despre durerea de stomac acuta, in care simptomele persista circa doua saptamani si durerea de stomac cronica, cu durata a simptomelor de peste doua saptamani. Durerea de stomac poate varia ca intensitate de la un simplu disconfort, arsura si pana la durere severa care poate iradia in tot abdomenul. Adesea durerea de stomac se calmeaza sau se accentueaza in relatie cu mesele.

Care sunt afectiunile care dau dureri de stomac?

Mai multe afectiuni pot fi responsabile pentru durerea de stomac. Cele mai cunoscute afectiuni sunt gastrita, ulcerul gastric, cancerul gastric, gastroenterita, bolile functionale (dispepsia- afectiune care determina durere de stomac fara a se gasi vreo leziune in urma investigatiilor), boli inflamatorii intestinale (boala Crohn- cunoscuta pentru ulceratii care pot sa apara inclusiv la nivelul stomacului), gastropareza diabetica (afectiune care poate afecta persoanele cu diabet zaharat prin reducerea miscarilor de golire a stomacului si aparitia astfel a durerii de stomac, a senzatiei de prea-plin).

Cand sa te ingrijoreze durerile de stomac?

Durerile de stomac ar trebui sa ingrijoreze pacientul in cazul in care persista, desi a urmat tratament corespunzator sau daca prezinta vreunul dintre urmatoarele semne de alarma: varsatura  cu sange rosu sau digerat cu aspect de zat de cafea, scaunul cu sange digerat negru, moale, lucios, anemia severa, scaderea importanta  in greutate in mod involuntar (peste 4-5 kg), varsaturile persistente cu continut alimentar, dificultatea la inghitire resimtita ca poticneala a alimentelor sau necesitatea de a bea apa dupa alimente solide in mod repetat. De asemenea reprezinta un semn de alarma aparitia durerii de stomac la o varsta mai avansata, de peste 50-55 de ani.

Solutii de tratament pentru durerile de stomac

In functie de tipul afectiunii care a generat durerea de stomac tratamentul poate fi medicamentos, endoscopic sau chirurgical. Daca este vorba despre o infectie cu Helicobacter pylori, se va administra tratament antibiotic asociat cu tratament pentru reducerea aciditatii gastrice (antisecretorii). Ulcerul gastric, in functie de severitate poate fi tratat medicamentos (cu medicamente antisecretorii), endoscopic (se opreste sangerarea) sau chirurgical. In cazul unui cancer gastric tratamentul este chirurgical sau oncologic. 

Cum sa eviti durerile de stomac

Intrucat uneori durerea de stomac apare in urma utilizarii de medicamente antiinflamatorii (Aspirina, Ibuprofen, Ketoprofen, Diclofenac) este bine de stiut importanta asocierii unui medicament pentru protectie a stomacului ca omeprazolul, pantoprazolul sau esomeprazol ori de cate ori luam medicamente antiinflamatorii, indeosebi daca avem in istoric probleme legate de stomac. 

Totodata pentru a preveni infectia cu Helicobacter pylori este necesara o buna igiena a mainilor si evitarea consumului de alimente sau bauturi dupa alte persoane.

Sa nu uitam ca un rol important in durerea de stomac il are si dieta. Astfel, este recomandat ca pacientul sa evite anumite alimente si bauturi cand are dureri de stomac pentru un interval de 2-4 saptamani: bauturi alcoolice, citrice, alimente picante, cafea, ceai negru si verde, sos de rosii, mezeluri. Avand in vedere ca timpul mediu de evacuare a stomacului este de 4 ore repartizarea meselor si a gustarilor la 3-4 ore interval este utila in tamponarea aciditatii stomacului si protectia mucoasei gastrice.

Totodata un rol important il pot avea reducerea nivelului de stres si chiar renuntarea la fumat.

Cand sa mergi la medic daca ai dureri de stomac?

Asa cum am amintit, pentru toate semnele de alarma de mai sus (varsatura  cu sange rosu sau digerat cu aspect de zat de cafea , scaunul cu sange digerat negru, moale, lucios, anemia severa, scaderea importanta  in greutate in mod involuntar (peste 4-5 kg), varsaturile persistente cu continut alimentar, dificultatea la inghitire) sau pentru o durere persistenta, rebela la tratament pacientul este indicat sa se prezinte la medicul gastroenterolog pentru un diagnostic precis si tratament adecvat.

De ce sa te tratezi de dureri de stomac la Digestmed

Clinica Digestmed este o clinica specializata in gastroenterologie, cu medici cu experienta, profesionisti si personal medical dedicat pacientilor.

In cadrul clinicii Digestmed se realizeaza consulturi de specialitate gastroenterologica, in cadrul carora se stabileste un plan de investigatii si se recomanda tratament; se pot de asemenea realiza investigatii necesare pentru diagnostic cum sunt ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara, atunci cand este cazul, efectuate cu aparate performante, de ultima generatie. Astfel, se pot diagnostica si trata afectiunile care tin exclusiv de stomac si care pot fi raspunzatoare pentru durerea de stomac, dar, totodata, se pot diagnostica si alte afectiuni, prin ecografie abdominala, care sa explice durerea de alta cauza, tinand de organele de vecinatate: colecist, pancreas, ficat.

dureri-de-stomac
Articole Similare