Ce inseamna o colonoscopie cu anestezie la DigestMed

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist gastroenterolog.

Colonoscopia este investigatia care permite explorarea intestinului gros si a ultimei parti a intestinului subtire (ileon terminal). Aceasta poate fi realizata cu sau fara anestezie. Colonoscopia cu anestezie poate fi o optiune a pacientilor in majoritatea situatiilor, cu exceptia cazurilor in care este contraindicata din punct de vedere medical.

Colonoscopia cu anestezie ofera confort pacientului (acesta nu mai simte durerea) si faciliteaza actul medical. Ea poate fi indicata in urmatoarele situatii:

  • In cazul pacientilor slabi, pentru care procedura este in general mai dureroasa
  • Pacienti cu multiple operatii abdominale care genereaza sindrom aderential abdominal important responsabil de durere in timpul procedurii
  • Pacientilor anxiosi si care fac atacuri de panica in situatii stresante
  • In cazurile de extirpare a polipilor mari de la nivelul colonului. 
  • Montare de dispozitive (stenturi) rectale sau extragere de corpi straini.

Cat dureaza o colonoscopie cu anestezie

Pregatirea in cazul colonoscopiei cu anestezie presupune cativa pasi:

Pentru inceput discutia cu un medic gastroenterolog care stabileste indicatia de efectuare a unei colonoscopii. 

Pregatirea propriu zisa pentru evacuarea colonului este indentica cu cea fara anestezie. In cazul unei colonoscopii cu anestezie, este necesara evaluarea de catre un medic anestezist. Unii pacienti necesita evaluare si management procedural de catre medici anestezisti, mai ales in urmatoarele situatii:

  • Boli cardiovasculare severe
  • Sindrom de apnee in somn
  • Boala hepatica cronica avansata
  • Insuficienta renala cronica cu GFR < 60 ml/1.73 m2
  • Obezitate cu BMI >40 kg/m2

In unele situatii mai deosebite, cu pacienti cu patologii multiple si grave, este necesara o discutie cu medicul anestezist inainte de ziua procedurii, discutie ghidata de medicul care pune indicatia de colonoscopie cu anestezie. 

In ceea ce priveste durata, procedura in sine dureaza la fel ca si o colonoscopie fara anestezie. Se adauga doar timpii dinainte si de dupa procedura. Pacientul trebuie sa se prezinta cu aproximativ 20-30 min anterior, pentru discutia cu medicul anestezist si pentru semnarea documentelor pentru acordul lui si al apartinatorului. Dupa procedura, revenirea din anestezie este in cateva minute, pacientul fiind tinut aproximativ o jumatate de ora pentru refacere corespunzatoare. Pacientul va pleca insotit si nu va avea voie sa conduca, sa ia decizii sau sa semneze acte importante in ziua procedurii. Este recomandat ca acesta sa aiba o zi libera pentru recuperare, dupa o colonoscopie cu anestezie. 

Clinica Digestmed ofera servicii cu CNAS doar pentru colonoscopie, sedarea fiind contra cost. Pretul unei colonoscopii cu anestezie este de 500 lei. Daca se opteaza pentru pachet colonoscopie + endoscopie digestiva superioara, pretul este de 600 lei, doar pentru sedare. Va asteptam in clinica DigestMed pentru orice problema digestiva.

Colonoscopie cu anestezie, pret si durata, DigestMed
Articole Similare