2022-08-08
Simptome si contraindicatii dupa colonoscopie
Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog
Colonoscopia este o investigatie care permite examinarea intestinul gros, fiind o metoda de diagnostic dar si de tratament pentru anumite afectiuni colonice.
Colonoscopia poate fi neplacuta si uneori chiar dureroasa, ca urmare a introducerii in colon a unui tub flexibil, precum si a unei cantitati de aer sau CO2 care ajuta la destinderea colonului si permite examinarea mucoasei colice si realizarea diferitelor proceduri endoscopice (biopsii, polipectomii). De asemenea, examinarea poate fi mai neplacuta la pacientii care au avut anterior diferite interventii chirurgicale la nivel abdominal sau la cei cu un prag de sensibilitate la durere mai ridicat. De aceea, este important ca pacientul sa stie la ce sa se astepte inainte de procedura, dar si ce simptome poate experimenta a doua zi dupa colonoscopie.
Contraindicatii colonoscopie
Dupa ce procedura s-a incheiat, pacientul va fi tinut sub observatie, in cazul in care a fost sedat profund, inca 30 de minute. La cei mai multi pacienti, simptomele cele mai frecvente dupa colonoscopie sunt disconfort abdominal si senzatie de balonare si flatulenta. Insa, in timp, in cateva ore postprocedural, simptomele vor diminua si vor disparea. Dupa colonoscopie se poate relua dieta anterioara.
In cazul in care pacientul acuza durere semnificativa postprocedural se pot administra antispatice, iar pentru balonare se vor administra adsorbante de gaze; ambele substante vor indeparta disconfortul abdominal.
In cazul in care pacientului i s-a efectuat o procedura interventionala in cursul colonoscopiei precum polipectomia (indetartarea polipilor) sau a fost sedat, pot aparea foarte rar urmatoarele complicatii dupa colonoscopie:
- punctionarea colonului;
- hemoragie locala;
- complicatii induse de anestezie si sedare: hipoxia, deprimare cardiorespiratorie;
- complicatii induse de administrarea solutiilor purgative sau aparute ca urmare a realizarii clismelor: deshidratare, alterarea starii de constienta, insuficienta renala acuta (mai ales pe un teren predispozant), sau chiar nefropatie.
Chiar daca apare hemoragie, aceasta poate fi cauterizata imediat, daca este observata. Perforatia lumenului este insa o complicatie mai grava, ce necesita interventie chirurgicala.
Ca simptome dupa colonoscopie, daca observati aparitia de rectoragii persistente, febra, frisoane, sau durere abdominala severa, specialistii va recomanda sa anuntati imediat medicul care a efectuat procedura.
Medicii Digestmed sunt extrem de implicati si interesati ca procedura colonoscopica atat diagnostica cat si interventionala sa decurga in cele mai sigure conditii pentru pacient. Suntem atenti atat la simptomatologia care aduce pacientul in clinica, dar si la simptomele de dupa colonoscopie. Pentru mai multe detalii sau o programare, va asteptam in clinica.