2021-01-21
Pregatire colonoscopie – tot ce trebuie să stii
Articol scris de Dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie
O pregatire colonoscopie corespunzatoare este esentiala pentru o buna vizualizare si implicit pentru stabilirea unui diagnostic precis. Rezidiile care raman in colon pot impiedica vizualizarea leziunilor mucoasei. Astfel, modificari de tipul polipilor, in special cei de dimensiuni mai mici trec neobservate si uneori cresc si devin cancer colorectal.
In conditiile pregatirii defectuoase, uneori nu se poate parcurge tot colonul si disconfortul poate fi mai mare, atat in timpul cat si dupa procedura, pentru ca trebuie introdus mai mult aer pentru vizualizare.
De asemenea, prezenta rezidiilor in colon in cantitate semnificativa poate compromite realizarea interventiilor endoscopice, cum este de exemplu scoaterea polipilor intrucat avem nevoie de o buna vizualizare pentru procedurile de taiere, coagulare, hemostaza astfel incat sa prevenim si sa tratam potentialele complicatii.
Daca pregatirea colonului nu este satisfacatoare, medicul care realizeaza colonoscopia poate decide reevaluarea mai rapida- in aceeasi zi sau in ziua urmatoare cu completarea pregatirii pentru colonoscopia diagnostica (atunci cand colonoscopia se realizeaza pentru lamurirea cauzei unor semne sau simptome) sau in termen de un an pentru colonoscopia de screening (in absenta simptomelor, dupa atingerea varstei de screening conform factorilor de risc).
De aceea este important atunci cand ne decidem pentru realizarea unei colonoscopii sa intelegem ca este o explorare complexa si invaziva si ca acuratetea rezultatului depinde de respectarea cat mai riguroasa a pregatirii”/”a regulilor de pregatire.
Ce se intampla in ziua interventiei?
Este bine sa discuti cu medicul care realizeaza investigatia in cadrul unui consult de specialitate inainte de a programa o colonoscopie. Asa iti poti lamuri toate necunoscutele privind pregatirea, investigatia in sine dar vei avea si confirmarea indicatiei de colonoscopie. Daca totusi te prezinti direct la investigatie, vei discuta inainte de realizarea ei efectiva cu medicul care o efectueaza. Acesta te va ruga sa ii prezinti motivele investigatiei, daca ai boli asociate sau medicatie cronica sau recenta. Iti poti nota eventual toate datele pe care vrei sa le comunici medicului pe o foaie de hartie daca te temi ca poti omite ceva din cauza emotiilor.
Dupa discutia cu medicul curant vei primi echipament de schimb (halat si/sau pantalonasi speciali, botosi) si te vei aseza pe pat in pozitie laterala stanga cu genunchii la piept. Medicul iti va face un tuseu rectal, apoi va introduce tubul colonoscopului prin anus. Tubul colonoscopului este ulterior avansat pe traiectul intestinului gros pana la capatul acestuia (sau pana in zona vizata daca nu este necesara o investigatie completa). Prin intermediul tubului se introduce aer in intestin si poti resimti o stare de balonare; daca presiunea abdominala pe care o resimti este dificil de tolerat este bine sa comunici acest lucru medicului care realizeaza investigatia si care poate aspira o parte din aerul introdus cu ameliorarea disconfortului. Daca pe traiectul colonului se regasesc rezidii in cantitate mica, acestea pot fi indepartate prin spalare cu jet de apa sterila tot prin intermediul tubului de colonoscopie. Rezidiile lichide din interiorul intestinului pot fi indepartate prin aspirarea lor in tub. Rezidiile solide sau semisolide nu pot fi de obicei aspirate si pot infunda canalul de aspiratie al colonoscopului daca se incearca acest lucru, ceea ce inseamna ca nu se va mai putea aspira nici aerul in exces din intestin. In functie de numarul de coturi de pe colon si de cat de stranse sunt acestea precum si de prezenta aderentelor dupa interventii chirurgicale sau inflamatii intraabdominale anterioare, parcurgerea colonului poate genera crampe in anumite momente. De obicei crampele abdominale sunt de intensitate mica- moderata si sunt de durata scurta, pana cand se depaseste cotul colonului sau zona de aderente. Rareori crampele abdominale sunt de intensitate mare si investigatia nu se poate continua decat daca se administreaza sedare.
Dupa parcurgerea portiunii dorite de colon urmeaza retragerea tubului de colonoscopie. Aceasta etapa dureaza in medie 6 minute si nu implica disconfort. Inainte de a retrage tubul din ultima portiune a intestinului gros, medicul aspira partial aerul introdus.
Odata incheiata procedura va puteti ridica si imbraca. Daca se realizeaza sedare, este necesara o perioada de recuperare cu un timp mediu de o ora, apoi veti reusi sa va ridicati si sa va imbracati; in aceasta situatie aveti nevoie de un insotitor adult si nu aveti voie sa conduceti masina sau sa parasiti domiciliul neinsotit in ziua respectiva.
Inainte de a parasi unitatea medicala veti primi rezultatul investigatiei si explicatiile necesare. Trebuie sa stiti ca daca faceti o procedura cu sedare este posibil sa uitati informatiile date de medicul curant. De aceea este bine sa precizati in discutia anterioara investigatiei ce lamuriri doriti sa primiti in scris dupa investigatie.
Pregatire colonoscopie-alimentatie
Colonoscopia este o explorare care nu se realizeaza foarte frecvent- dupa o examinare initiala, in functie de indicatie poate sa nu mai fie necesara o reevaluare timp de mai multi ani. Pentru monitorizarea de varsta a colonului procedura se repeta de obicei la 3, 5 sau 10 ani incepand cu varsta de 45-50 de ani, in functie de calitatea pregatirii si de leziunile de tipul polipilor care se descopera cu aceasta ocazie; foarte rar, cand se gasesc si se indeparteaza polipi cu risc crescut (polipi mari, numerosi sau cu aspect microscopic cu risc crescut) se indica evaluare la 6 luni sau la un an. Atunci cand se descopera leziuni inflamatorii pe colon este necesara urmarirea vindecarii lor la aproximativ 6 luni; daca se atinge acest obiectiv, al vindecarii leziunilor, explorarea poate fi necesara doar daca apare un nou episod de boala.
In acest context este important sa ne mobilizam si sa respectam intocmai indicatiile de pregatire cand avem nevoie de acesta explorare, oricat de dificila ni se pare.
O prima regula de pregatire este sa evitam alimentele cu continut crescut de fibre cu 3 zile inainte de procedura. Este vorba despre fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, este important sa evitam produsele care contin seminte sau samburi (ex rodie, struguri, etc) intrucat acestea pot infunda canalul de aspiratie al colonoscopului si impiedica aspiratia rezidiilor lichide pentru imbunatatirea vizualizarii precum si aspiratia aerului pentru reducerea disconfortului.
Regula numarul doi este sa avem o dieta compusa din lichide clare cu 24 de ore inainte de colonoscopie. Putem consuma bauturi carbogazoase si necarbogazoase, apa, ceai, cafea fara lapte, supa de legume strecurata, sucuri de fructe fara pulpa. Acestea ne asigura un aport caloric si ne ajuta sa nu ne fie foarte foame prin distensia de volum si continutul in zaharuri.
Nu este usor sa stam o zi intreaga fara sa consumam alimente solide, mai ales daca trebuie sa fim activi in ziua respectiva. Ghidurile europene recente admit varianta dietei cu continut redus de fibre (sub 10 g/zi) cu o zi inainte de investigatie in locul dietei cu lichide clare. Putem consuma conform acestei diete carne, peste, branza, paine alba, anumite fructe crude decojite si fara samburi si legume gatite (ex. mere, morcovi). Studiile au demonstrate ca pregatirea este mai bine tolerata cu aceasta dieta cu continut redus de fibre si ca persoanele pot consuma mai bine solutiile de pregatire; curatarea colonului nu pare a avea de suferit, iar rata de detectie a polipilor este aceeasi ca pentru dieta cu lichide clare.
Administrarea solutiei purgative de pregatire in cantitatea si in intervalul de timp recomandate reprezinta regula numarul 3. Solutia folosita de multi ani pentru pregatire colonoscopie si care este si in prezent frecvent recomandata trebuie consumata in cantitate mare, de 4 litri. Persoanele care nu consuma lichide in cantitati mari pot gasi dificila administrarea acestei solutii. De aceea, in ultimii ani au aparut numeroase alte solutii de pregatire de volum mai mic, 2 litri sau chiar mai putin, echivalentul a doua pahare. Gustul acestor solutii de pregatire este diferit, unele nu contin arome, altele au au gust de portocale sau de lamaie verde. Daca folosim o solutie fara arome si nu ne place gustul putem sa adaugam in ea zeama de lamaie sau sa consumam bomboane mentolate de supt impreuna cu solutia; o alta varianta este dizolvarea in Cola Zero in loc de apa. Recomandarea este ca aceste solutii de pregatire sa se administreze divizat, in doua prize – o priza in seara anterioara procedurii, cealalta in dimineata procedurii.
Trebuie sa exista insa un interval liber, de 2 – 4 ore intre momentul cand terminam de baut solutia si ora la care este programata colonoscopia. Solutia se poate consuma si toata in seara anterioara procedurii, dar pregatirea este net superioara in administrarea fractionata. In plus este mult mai usor de baut in cantitati mai mici.
Recent au aparut solutii de pregatire care contin simeticona, o substanta care are ca efect reducerea bulelor de gaze din intestine cu ameliorarea vizualizarii si a detectiei polipilor. Daca solutia de pregatire pe care o folosim nu contine simeticona o putem administra separat, fiind disponibila pe piata atat sub forma de capsule cat si sub forma de suspensie sau emulsie.
Compozitia solutiilor de pregatire este variabila, si din acest punct de vedere este importanta selectia solutiei in functie de varsta si de bolile asociate.
Solutiile de pregatire cu cel mai bun profil de siguranta sunt solutiile de volum mare pe baza de polietilenglicol. Ele sunt preferate in pregatirea de colonoscopie la persoanele varstnice, la cei cu boli inflamatorii intestinale sau boala renala cronica, precum si la cei cu dezechilibre hidroelectrolitice sau ciroza hepatica.
Avand in vedere volumul mare de solutie aceste produse sunt mai dificil de tolerat si exista pacienti care nu doresc sa repete colonoscopia doar din perspectiva pregatirii cu astfel de purgative. De aceea s-a incercat asocierea cu alte substante pentru a reduce volumul (ex. asocierea cu ascorbat sau citrat). Solutiile de polietilenglicol de volum mic care contin citrat sau ascorbat sunt mai bine acceptate de pacienti si sunt la fel de eficiente in pregatirea colonului, insa trebuie evitate in situatia unor boli asociate. Astfel, solutiile care asociaza ascorbat se evita la persoanele care au disfunctie renala severa, insuficienta cardiaca congestiva, fenilcetonurie sau deficit de glucozo 6 fosfat dehidrogenaza; in plus, ele pot determina cresterea nivelului de sodiu in sange. Solutiile care asociaza polietilenglicol si citrat nu se administreaza la persoanele cu disfunctie renala severa, insuficienta cardiaca congestiva, angina instabila sau infarct miocardic acut.
Solutiile de pregatire care contin polietilenglicol, atat cele de volum mare cat si cele de volum mai mic sunt in acest moment preferate cand colonoscopia se efectueaza la persoane cu boli inflamatorii intestinale sau hemoragie digestiva inferioara; de asemenea se folosesc in rarele situatii cand explorarea este necesara in timpul sarcinii.
Alte solutii de volum mic, usor de tolerat, sunt cele care contin picosulfat de sodiu si citrat de magneziu, respectiv sulfat de sodiu, potasiu si magneziu. Pregatirea pe care o obtin aceste solutii este la fel de buna ca cea realizata cu solutiile de polietilenglicol, dar exista situatii cand nu sunt recomandate, cum ar fi disfunctia renala severa si insuficienta cardiaca congestiva; in plus, hipermagneziemia pentru solutiile care contin citrat de magneziu si prezenta ascitei pentru produsele care contin combinatia de sulfati.
In timpul administrarii solutiei purgative putem resimti o distensie a abdomenului, apoi destul de repede apar borborisme si incepe evacuarea rezidiilor din intestin. Durata obisnuita de curatare a colonului este de cateva ore, ultimele scaune eliminate continand apa curata. Uneori apar crampe abdominale usoare dupa administrarea solutiei purgative, iar din cauza scaunelor numeroase se poate irita regiunea perianala. De obicei crampele se remit pe masura ce intestinul se evacueaza. Iritatia locala poate fi evitata prin utilizarea de servetele umede, hartie igienica umeda sau spalare cu apa si sapun cu PH neutru in loc de hartia igienica obisnuita; daca totusi se produce disconfort local puteti folosi unguente topice.
In situatia in care colonoscopia se realizeaza cu sedare cu doua ore inainte de procedura sistam administrarea oricarui lichid.
Sunt persoane care au tratament cronic pentru diverse afectiuni si care necesita colonoscopie. Daca suntem in aceasta situatie este important sa stim ca ne putem lua medicatia conform schemei obisnuite, cu exceptia tratamentului pentru diabet, care nu se administreaza in timpul pregatirii cu lichide clare intrucat poate scadea mult glicemia in absenta aportului alimentar suficient. Totusi este bine sa evitam administrarea medicamentelor simultan cu solutiile de pregatire, intrucat pot grabi eliminarea lor si astfel reduc efectul tratamentului.
Pregatire colonoscopie-intrebari pe care trebuie sa le adresezi medicului tau
Intrucat pregatirea adecvata este esentiala pentru acuratetea explorarii trebuie sa stii in detaliu ce ai de facut cand programezi o colonoscopie.
Asadar nu ezita sa te informezi asupra:
- detaliilor de dieta – cand trebuie sa o incepi, cantitati pe care le poti administra;
- solutiei de pregatire colonoscopie – cum se prepara, cum se pastreaza, in cat timp o administrezi; precizeaza daca nu tolerezi anumite arome sau nu obisnuiesti sa bei multe lichide;
- posibilelor influente ale solutiilor de pregatire in bolile de care suferi sau asupra medicatiei tale.
Solicita o pregatire scrisa pentru a nu uita detalii!
De ce DigestMed?
DigestMed este locul unde ai la dispozitie personal calificat care sa te evalueze, sa stabileasca indicatia de colonoscopie, sa iti explice pregatirea dar si sa realizeze procedura propriu-zisa. Daca se gasesc polipi care pot fi indepartati endoscopic, medicii nostri au echipamentul si abilitatile necesare pentru indepartarea lor in siguranta. Procedurile de diagnostic digestiv sunt activitatea noastra preponderenta, asadar intreg personalul este instruit pentru a acorda asistenta necesara, de la personalul din receptie pana la asistente si medici. Pentru a te ajuta sa faci o pregatire colonoscopie adecvata iti oferim indicatii scrise fie in receptie, fie prin e-mail. Daca ai nelamuriri le poti clarifica contactand medicul curant sau receptia, telefonic la numarul 0743344378 sau pe adresa de e-mail contact@digestmed.ro