Gastroscopie – ce este si cand ai nevoie de ea?

Articol scris de Dr. Monica Stana, medic specialist Gastroenterologie

Medicina a cunoscut o ascensiune importanta in momentul in care a fost realizata aparatura endoscopica. Gastroscopia sau endoscopia digestiva superioara este folosita pe scara larga in domeniul gastroenterologic si poate fi efectuata cu sau fara anestezie. Aceasta este folosita atat in scos diagnostic cat si terapeutic.

Ce inseamna gastroscopie?

Gastroscopia este o investigatie ce are ca scop examinarea tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Este nedureroasa, rapida, accesul facandu-se prin orificiul bucal. Nu este o procedura placuta, dar utilitatea ei este una inestimabila si merita efortul. 

Cand ai nevoie de o gastroscopie?

Gastroscopia este o investigatie de mare insemnatate pentru tractul digestiv superior. Este necesara efectuarea acesteia in conditii de urgenta, cand pacientul prezinta hemoragie digestiva superioara manifestata prin varsaturi fie cu sange rosu fie cu sange digerat “ in zat de cafea” sau scaune negre, lucioase ca pacura, intrucat indica prezenta unor posibile afectiuni grave, uneori amenintatoare de viata. Prin endoscopie nu numai ca se vizualizeaza leziunea, dar se poate si interveni pentru rezolvarea acesteia. 

Sunt si situatii nu atat de urgente, dar care indica necesitatea efectuarii unei gastroscopii:

  • durerile abdominale persistente;
  • greata si varsaturile repetate;
  • scaderea in greutate nejustificata;
  • anemia feripriva depistata prin analize uzuale;
  • imposibilitatea de a se alimenta (disfagie), disconfort la inghitirea alimentelor;
  • monitorizarea progresiei unor conditii depistate anterior (esofagul Barrett din boala de reflux gastroesofagian);
  • depistarea si monitorizarea varicelor esofagiene sau gastrice la pacientii diagnosticati cu  ciroza hepatica.

Este de preferat ca indicatia de endoscopie sa fie facuta de catre un medic specialist, in principiu gastroenterolog, in urma unui consult. Totusi este important de stiut ca aceasta se poate realiza si la cererea pacientului, dupa o evaluare in prealabil de catre medicul care efectueaza manevra. 

Cat dureaza o gastroscopie?

Timpul alocat pentru o gastroscopie este de 30 minute. Procedura in sine dureaza cateva minute (2-3) cu mentiunea ca se poate prelungi daca pe parcursul acesteia se gasesc anumite afectiuni care necesita de exemplu prelevare de biopsii. Restul timpului este folosit pentru pregatirea pacientului, realizarea unui raport medical, discutia cu medicul si explicarea tratamentului, daca este necesar. 

Daca procedura a fost efectuata cu anestezie generala, pacientul trebuie sa stea in salon inca aproximativ 30 min pentru recuperare si nu are voie sa conduca masina 24 de ore. De asemenea, trebuie sa fie insotit de un apartinator. 

Ce trebuie sa faci inainte de o gastroscopie?

Pregatirea pentru gastroscopie nu este dificila. De fapt, nu este in sine o pregatire, ci doar un repaus alimentar cu 6-8 ore anterior procedurii pentru alimente solide si 4 ore pentru lichide.

Acest aspect este foarte important deoarece stomacul trebuie sa fie gol in momentul examinarii, sa nu contina alimente sau lichide care pe de o parte pot sa impiedice o vizualizare corespunzatoare a zonelor explorate si pe de alta parte pot sa provoace refularea lichidului din stomac in esofag spre caile aeriene cu aspirarea in plamani, ceea ce presupune o complicatie serioasa, care se numeste pneumonie de aspiratie.

Cum se realizeaza procedura?

Procedura se realizeaza cu ajutorul unui endoscop, un tub flexibil de calibru redus ce prezinta la capat o camera video si o sursa de lumina. Pacientul este asezat pe pat pe partea stanga si i se aplica o piesa speciala in cavitatea orala pe care trebuie sa o prinda intre dinti, aceasta avand rolul de a proteja aparatul.

Endoscopul se introduce prin piesa bucala si se avanseaza pe calea alimentelor spre esofag, apoi stomac si prima parte a intestinului subtire (duoden). Caile aeriene raman libere astfel incat pacientul poate sa respire fara probleme, desi va exista o usoara senzatie falsa de lipsa de aer, depasita cu usurita de pacient in momentul in care va constientiza ca se poate respira. Orice proteza dentara mobila trebuie indepartata inainte de investigatie. Reflexul inevitabil de varsatura pe care il produce stimularea portiunii posterioare a gatului poate fi redus prin folosirea unei anestezii locale cu lidocaina spray, in cazul in care pacientul nu este alergic la aceasta substanta.

Cat costa o gastroscopie?

Clinica DigestMed ofera servicii de calitate prin folosirea unor aparate, aici incadrandu-se si gastroscopul, de ultima generatie cu o claritate foarte buna si rezultate pe masura. 

Pretul unei endoscopii digestive superioare este de 370 de lei. In urma acesteia i se ofera pacientului un rezultat cu interpretarea procedurii si tratament, in functie de caz. Exista anumite costuri suplimentare de care pacientul este informat anterior si pentru care este in masura sa opteze daca doreste, si anume: 

  • prelevarea de biopsii pentru examen histopatologic;
  • efectuarea de test rapid Helicobacter Pylori;
  • polipectomie, daca este cazul.  

De ce sa alegi DigestMed?

Clinica Digestmed este alcatuita din personal medical specializat in gastroenterologie, cu competenta in endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica, cu experinta in efectuarea acestor proceduri si care dispune de aparatura de ultima generatie ceea ce imbunatateste calitatea investigatiilor. 

gastroscopie
Articole Similare