Tratarea Hepatitei B

Virusul hepatic B se transmite prin sange si produse de sange: transfuzii de sange, droguri administrate intravenos, hemodializa, interventii chirurgicale si stomatologice, manichiura si pedichiura. De asemenea, se transmite perinatal de la mama la copil si prin contact sexual neprotejat. Comparativ cu virusul C, virusul B are un potential infectios de 10 ori mai mare, iar fata de HIV de 50-100 de ori mai mare.

Evolutia infectiei cu virus B este extrem de variabila in functie de varsta. Astfel, 95% dintre copiii expusi perinatal si 30% dintre copiii expusi in primii 5 ani de viata dezvolta infectie cronica, dar doar 2-5% din adultii imunocompetenti devin infectati cronic dupa captarea infectiei.
Majoritatea persoanelor care au hepatita acuta cu virus B (aproximativ doua treimi) sunt asimptomatice sau au simptome minime, motiv pentru care adesea lipseste un istoric de hepatita acuta la persoanele cu hepatita cronica virala B.

Nici la pacientii cu hepatita cronica cu virus B simptomele nu sunt specifice. Acestia acuza oboseala, inapetenta si o stare generala modificata. Un sfert pana la o treime din persoanele care dobandesc infectia in primii ani de viata dezvolta boala hepatica progresiva, adica ciroza hepatica cu sau fara decompensare sau cancer hepatic. Severitatea bolii de ficat este data de interactiunea virusului cu sistemul imun al gazdei si de intensitatea raspunsului imunologic. Prin prisma interactiunii cu sistemul imun al gazdei exista mai multe stadii ale infectiei cronice cu virus B. In unele dintre aceste stadii virusul este tolerat sau tinut sub control de sistemul imun si nu necesita tratament.

Interviu acordat de Dr. Elena Ciuperca redactiei CSID.ro

 

[su_button url=”https://www.csid.ro/health/sanatate/hepatita-b-ce-este-si-cum-o-poti-trata-17863633/” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare