2022-04-26
Ce este hepatita B si cum se trateaza
Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog
Infectia cu virusul B (VHB), adica hepatita B, reprezinta o problema de sanatate publica la nivel global, prin numarul crescut de cazuri si mortalitate. Aproximativ 2 miliarde de persoane, adica o treime din populatia globului a avut contact cu VHB, iar 350-400 milioane de persoane prezinta infectie cronica cu VHB. Studiile arata ca aproximativ 686.000 de persoane isi pierd viata, anual, din cauza hepatitei B si complicatiilor aferente.
De aceea, informatia corecta despre gravitatea infectarii cu hepatita B, despre simptomele si tratamentul acesteia, pot face diferenta dintre viata si moarte.
Ce este hepatita B si de ce apare?
Hepatita B este inflamatia ficatului, cauzata de VHB. VHB se intalneste in sangele, saliva, sperma, secretiile vaginale si alte fluide corporale ale persoanelor infectate. Virusul si hepatita B se poate transmite:
Perinatal, adica de la mama la fat
- prin sange, in urma transfuziilor de sange sau produse sangvine contaminate
- prin hemodializa
- prin organe sau tesuturi transplantate provenind de la persoane infectate.
Percutan, adica prin piele – ace sau instrumentar chirurgical contaminat
- administrarea pe vena a drogurilor
- acupunctura
- manichiura
- tatuaje.
Pe cale sexuala – prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate
Prin contact strans interpersonal intre membrii unei familii sau comunitatii
- utilizarea in comun a lamelor de ras, forfecute, unghere, periute de dinti.
Hepatita B nu se transmite pe cale orala, adica prin ingestia unor alimente contaminate sau apa.
Circa 5% din persoanele adulte si 90% din nou-nascutii care se infecteaza cu VHB au risc de dezvoltare a infectiei cronice cu VHB. Infectia cronica cu VHB nu semnifica hepatita cronica, ci purtarea in sange a acestui virus pe termen lung. Dintre pacientii cu infectie cronica cu VHB, circa 40% vor dezvolta hepatita cronica, ciroza hepatica si cancer hepatic.
Hepatita B – simptome
Simptomele hepatitei cronice cu VHB (hepatita B) variaza de la manifestari usoare, precum astenie, oboseala, durere la nivelul hipocondrului drept, pana la ingalbenirea tegumentelor si sclerelor (icter), stare subfebrila, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri musculare si articulare. Insa, hepatita B poate sa fie si asimptomatica, motiv pentru care vizita de rutina la medicul gastroenterolog poate diagnostica afectiunea pe care nu stiai ca o ai.
Cand pacientul vine cu simptome de hepatita B, putem intalni:
- marirea de volum a abdomenului prin lichid intraabdominal
- umflarea picioarelor
- hemoragie digestiva exteriorizata prin melena (scaun negru) sau hematemeza (varsaturi cu sange)
- dezorientare si incoerenta
- uneori chiar coma.
Metode de diagnostic pentru hepatita B
Cand un pacient este descoperit cu infectie cu VHB, pe langa testul standard de diagnostic al infectiei, denumit antigen HBs, si examinarea clinica, se efectueaza ecografie abdominala si o serie de analize. Un test esential este viremia sau ADN-VHB, care arata incarcatura sau nivelul virusului din sange. Coroborand toate aceste date, se face o stadializare a infectiei cu VHB in cateva forme, in functie de simptome.
Purtator cronic al VHB
Nu se produce inflamatia ficatului, dar pacientul poate transmite virusul si poate evolua catre hepatita B cronica.
Hepatita B cronica
Cand virusul produce inflamatia ficatului, cu risc de evolutie catre ciroza hepatica.
Infectie oculta cu VHB
VHB este aparent inactiv, dar se poate reactiva cand apar boli imunosupresive (cancer, SIDA, leucemii, limfoame, boli autoimune) sau cand pacientul ia medicamente care scad imunitatea (citostatice, corticosteroizi, biologice, imunomodulatoare).
Tratament pentru hepatita B
Tratamentul hepatitei B si monitorizarea se fac in functie de forma de infectie cu VHB si nivelul viremiei. Astfel ca:
- purtatorii de virus B se monitorizeaza anual prin analize uzuale, viremie si ecografie abdominala;
- cei cu infectie oculta cu VHB se monitorizeaza in situatia in care sunt diagnosticati cu o boala imunosupresiva sau sunt nevoiti sa ia medicamente care afecteaza sistemul imunitar.
Hepatita B cronica necesita tratament medicamentos pentru a impiedica progresia catre ciroza si cancer hepatic. Exista doua categorii de medicamente impotriva VHB:
- cu durata scurta de maxim 2 ani -Peg-Interferon, tratament pentru hepatita B cu rata de 30% de vindecare si cu multiple reactii adverse si contraindicatii
- cu durata lunga – agenti nucleozitidic/nucleotidici, cu rol in impiedicarea multiplicarii virusului B si administare pe termen lung, de multe ori toata viata, cu toleranta buna si fara efecte adverse majore.
In situatia in care infectia cu VHB este diagnosticata in stadiul de ciroza, se intervine cu medicatie specifica complicatiilor asociate cirozei.
Gravidele infectate cu VHB sau cu hepatita B reprezinta o categorie de paciente care trebuie monitorizate si tratate cu mare atentie. Screeningul infectiei cu VHB se recomanda tuturor femeilor cu potential reproductiv inainte de sarcina si in trimestrul I. Cele depistate cu VHB inainte de sarcina si cu boala hepatica usoara este de preferat sa fie tratate dupa nasterea copilului. In cazul femeilor insarcinate infectate cu VHB si cu boala hepatica usoara sau avansata se recomanda initierea imediata a tratamentului cu agenti nucleozidici, scazand astfel riscul de transmitere al VHB catre fat. Alaptarea nu este contraindicata la femeile cu infectie cu VHB sau hepatita B netratate sau aflate sub tratament.
Se cunoaste faptul ca preventia este cel mai bun tratament in majoritatea afectiunilor. Vaccinarea universala a nou-nascutilor este masura cu cel mai mare succes in eliminarea infectiei cu VHB, a hepatitei B si a consecintelor pe termen lung ale acesteia. Protectia oferita de vaccinare este eficienta minim 15 ani. Persoanele cu infectie VHB trebuie informate asupra riscului de transmitere si masurile de protectie, astfel ca membrii familiilor vor fi testati si vaccinati in cazul in care nu au dobandit virusul. De asemenea, pacientii cu hepatita B cronica cu VHB trebuie incurajati in mentinerea unui stil de viata sanatos (dieta, activitate fizica) si in evitarea altor cauze de injurie hepatica (alcool, substante toxice, medicamente etc.)
Prin medicii specialisti gastroenterologi implicati si profesionisti, clinica Digestmed ofera posibilitatea diagnosticarii, monitorizarii si tratarii pacientilor cu hepatita B cronica cu VHB. Datorita contractului cu CNAS, exista si posibilitatea eliberarii retetelor compensate pacientilor aflati in program national de tratament pentru hepatita cronica cu VHB. Va asteptam la o consultatie.