2019-12-20
Postul, la fel de periculos ca excesul alimentar
Articol realizat si publicat de redactia Jurnalul.ro
Accesati sursa aici
Acumularea de kilograme este unul dintre efectele binecunoscute ale rasfatului culinar din zilele de sarbatoare, insa este si cel mai putin periculos dintre ele, avertizeaza specialistii. Medicul gastroenterolog Monica Stana a explicat pentru Jurnalul ce surprize neplacute pot veni la pachet cu excesele alimentare din perioada sarbatorilor de iarna, dar si de ce postul poate sa faca mai mult rau decat bine, mai ales in cazul persoanelor care sufera de anumite afectiuni.
In preajma sarbatorilor, se inregistreaza cel mai mare numar de probleme digestive din intregul an si nu doar preparatele traditionale hipercalorice sunt cauza acestor probleme.
Pe langa semnificatia spirituala, postul tinut corect aduce un aport de vitamine, imbunatateste digestia si ajuta la detoxifierea naturala a organismului, dar postul nu inseamna doar excluderea produselor de origine animala, atrag atentia medicii. „Postul presupune o alimentatie din care au fost excluse carnea si produsele de origine animala. Dar, daca acesta inseamna cartofi prajiti, paste tartinabile, alimente procesate cu multipli aditivi alimentari, dulciuri concentrate cu zahar, produse de patiserie, avem toate sansele ca, la finalul perioadei de post, sa dobandim probleme digestive, ficat incarcat si pancreas epuizat si, mai mult, ne putem alege si cu cateva kilograme in plus. De asemenea, dieta bazata pe legume si fructe poate excerba simptomele pentru pacientii cu sindrom de intestin iritabil, din cauza fermentatiei intestinale a fibrelor alimentare. Astfel, apar mai frecvent: balonarea, crampele abdominale, scaunele diareice. In schimb, pentru pacientii cu constipatie cronica, se obtine o reglare a tranzitului intestinal cu ameliorarea simptomelor digestive”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Monica Stana, medic gastroenterolog, la clinica Digestmed.
Daca exista o problema legata de asimilarea vitaminelor si mineralelor (spre exemplu: deficitul de fier, cu aparitia anemiei, carenta de vitamina D, este indicat sa combinam inteligent alimentele, astfel incat sa favorizam absorbtia corecta a nutrientilor in organism.
„Fiecare sa isi testeze toleranta la alimente”
Potrivit medicului, pentru pacientii cu boala de reflux gastro-esofagian, fie ca e post sau masa de sarbatoare, regulile raman aceleasi: evitarea alimentelor condimentate, iuti, bauturile carbogazoase si a alimentelor care ii baloneaza. „Secretul este ca fiecare pacient sa isi testeze toleranta la alimente si sa evite consumul acelora care le produc simptome digestive suparatoare”, precizeaza dr. Stana.
„Tractul biliopancreatic poate fi sensibil atat la grasimi de origine animala, cat si de origine vegetala. Astfel, pacientii cu litiaza biliara sau afectiuni pancreatice (pancreatita cronica, episoade de pancreatita acuta in antecedente) trebuie sa evite produsele procesate, de patiserie, margarina, cremele tartinabile bazate pe produse din soia cu multi aditivi alimentari”, spune dr. Monica Stana.
Cine trebuie sa evite postul prelungit
Anumite categorii de persoane, care au nevoie de un aport proteic si caloric normal sau crescut, ar trebui sa evite perioadele de post prelungit, recomanda medicul. Este vorba de femeile gravide, copiii in crestere, varstnicii cu multiple comorbiditati, dar si persoane cu unele probleme de sanatate:
– afectiuni gastro-intestinale (rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, rezectii extinse de intestin subtire sau gros, rezectii gastrice, esofagita eozinofilica)
– afectiuni hepatice (hepatite cronice, ciroze hepatice)
In toate aceste cazuri, alternativa la post este crearea unei diete corecte si complete prin apelarea la un dietetician.
Excesele din timpul sarbatorilor de iarna
Dupa o perioada de respiro, in care organismului i-a fost mai usor sa proceseze alimentele de origine vegetala, acesta este asaltat cu carne, oua, lactate, dulciuri si alcool. „Astfel, pot aparea probleme legate de sistemul digestiv, indigestii, aciditate crescuta cu dureri de stomac, dureri retrosternale prin reflux gastro-esofagian, crize biliare, cu greata, varsaturi, cefalee, ameteli, balonari si suprasolicitarea ficatului, oboseala marcata. In cazuri mai grave, dupa o masa bogata in grasimi, poate aparea un episod de pancreatita acuta sau exacerbarea simptomelor din pancreatita cronica”, arata dr. Stana.
In privinta consumului de alcool, excesul trebuie evitat atat de catre persoanele sanatoase, dar mai ales de pacientii cu diverse afectiuni digestive, pancreatice sau hepatice, intrucat pot aparea complicatii ale bolilor sau progresia acestora.
„Organismul are mult mai multe resurse pentru a gestiona problema aportului redus de calorii si nutrienti, decat excesul alimentar. Pentru a ne bucura de sarbatorile de iarna, putem sa aplicam expresia lui Moliere: «Trebuie sa mancam pentru a trai, nu sa traim pentru a manca»” , concluzioneaza medicul.