2022-12-27
Cat de grava este rectocolita ulcero-hemoragica
Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic primar gastroenterolog.
Rectocolita ulcero-hemoragica sau colita ulcerativa face parte din bolile inflamatorii intestinale autoimune. Este o boala cronica, ce nu are tratament de vindecare si care necesita toata viata monitorizare si medicatie specifica. Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala autoimuna in care propriul sistem imunitar formeaza celule impotriva colonului, determinand astfel inflamatia mucoasei, stratul intern al colonului. Poate aparea in intervalul 15-30 ani, dar in acelasi timp poate debuta si intre 50-80 ani, iar distributia pe sexe este relativ egala. Rectocolita ulcero-hemoragica se poate asocia si cu alte boli autoimune precum: tiroidita autoimuna, boli hepatice autoimune, psoriazis, poliartrita reumatoida, diabet zaharat de tip I etc.
Ce este rectocolita ulcero – hemoragica
Rectocolita ulcero-hemoragia este o inflamatie a colonului caracterizata prin diaree si sange in scaun. Inflamatia poate cuprinde doar rectul sau se poate extinde si la nivelul colonului restant. Boala se manifesta prin perioade de activitate, adica de inflamatie, ce alterneaza cu perioade de acalmie, adica de remitere a inflamatiei.
Cat de grava este?
Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni cronice, de multe ori cu evolutie si complicatii severe. Cea mai grava complicatie a rectocolitei ulcerative poate fi megacolonul toxic, adica dilatatie severa a colonului din cauza inflamatiei importante, si perforatia colonului. De asemenea, pe parcursul bolii pot aparea anemia severa din cauza pierderii de sange si deshidratarea, fiind consecinta diareei persistente. In plus, exista riscuri de suprainfectie bacteriana sau de formare a cheagurilor de sange ce pot infunda artere principale ale organelor.
Simptome prin care se manifesta
Rectocolita ulcero-hemoragica se manifesta prin diaree cronica, sange in scaun, durere abdominala, balonare, scadere in greutate, paloare tegumentara si uneori febra. Pacientul poate avea pana la 10 scaune cu sange pe zi, aparand deshidratarea si anemia.
Analize si investigatii pentru diagnostic
Rectocolita ulcero-hemoragica se diagnosticheaza pornind de la manifestarile clinice, ulterior se completeaza cu teste din scaun, analizele uzuale de sange, care pot arata anemie si probe inflamatorii crescute, si cu investigatia imagistica esentiala in diagnosticul colitei ulcerative, colonoscopia. Examinarea colonoscopica ar trebui sa fie completa si sa se recolteze biopsii din mucoasa inflamata a colonului. Rolul analizelor din scaun este de a exclude o cauza bacteriana, virala sau parazitara a diareei.
Cand este necesara interventia chirurgicala?
Interventia chirurgicala in rectocolita ulcero-hemoragica este o masura de salvare in formele complicate cu megacolon toxic sau perforatie si in cele in care nu exista raspuns la terapia maximala, situatie in care deshidratarea si anemia pun viata pacientului in pericol. Interventia chirurgicala necesara este colectomia totala, adica rezectia completa a colonului.
Clinica de gastroenterologie DigestMed are medici cu experienta in dignosticarea si tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, astfel ca pacientii isi pot efectua investigatiile necesare, pot fi monitorizati si tratati corespunzator.
Daca ai simptome de rectocolita ulcero-hemoragica te asteptam la o programare pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat tie!