2018-10-04
Intoleranta la gluten sau boala celiaca
Intoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune declansata de o reactie anormala a sistemului imunitar la un factor alimentar: glutenul. Boala afecteaza intestinul subtire, care este principalul factor de absorbtie a principiilor nutritive. In acest fel, principalele manifestari sunt consecinta absorbtiei deficitare si a deficientelor nutritionale: sindrom diareic cronic, balonare, crampe abdominale, anemie, osteoporoza sau osteopenie, slabiciune musculara sau infertilitate. Atunci cand se dezvolta la copii, boala poate sa conduca la retard in crestere.
Pentru stabilirea diagnosticului este necesara testarea serologica cu anticorpi specifici care trebuie dozati si se compteteaza cu endoscopie digestiva superioara cu prelevare de biopsie de intestin subtire. Este disponibila si testarea genetica, insa este rar necesara.
Daca suspectati sau aveti intoleranta la gluten, va recomandam sa urmariti materialul urmator. Veti gasi informatii utile.