Intoleranta la gluten. Ce este si de ce apare?

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog

Intoleranta la gluten, enteropatia glutenica sau boala celiaca, asa cum este destul de frecvent numita, este o boala inflamatorie autoimuna a intestinului subtire. Aceasta este declansata de ingestia glutenului, o componenta a proteinei din grau, la persoanele cu o anumita sensibilitate genetica.

Potrivit cercetarilor recente, pana la 10 % din populatia globului sufera de diferite forme de intoleranta la gluten. Glutenul este continut in special in cereale precum: graul, orzul, secara sau ovazul.

Ce este intoleranta la gluten? 

Intoleranta la gluten descrie trei conditii speciale: 

  • alergia la grau;
  • sensibilitatea non-celiaca la gluten;
  • boala celiaca. 

Cele mai multe forme de intoleranta la gluten sunt de tip alergie la grau cu simptome cum ar fi urticariile, dificultatile de respiratie si manifestarile digestive, iar in cazurile grave se poate ajunge la anafilaxie.

Spre deosebire de boala celiaca, in care apar modificari ale analizelor de sange si in mucoasa intestinala, in celelalte tipuri de intoleranta la gluten apar manifestari variate specifice intolerantei la gluten dar cu analize normale.

Intoleranta la gluten, simptome 

In intoleranta la gluten, simptomele sunt:

  • balonare;
  • scadere in greutate si stagnare in crestere si dezvoltare;
  • oboseala;
  • crampe musculare;
  • dureri de cap, care apar datorita faptului ca organismul are dificultati in a obtine din alimentatie toate substantele nutritive de care are nevoie. 

Vlozitatile din intestinul subtire in boala celiaca sunt atacate de anticorpi si distruse. In urma acestui proces distructiv, organismul nu mai poate absorbi si metaboliza substantele nutritive vitale. Subnutritia este insotita de pierdere in greutate, anemie, densitate osoasa scazuta si probleme neurologice.

Test intoleranta la gluten la DigestMed 

Diagnosticul de boala celiaca sau intoleranta la gluten se face printr-un set de analize:

  • determinarea anticorpilor specifici (antitransglutaminaza IgA si Ig G);
  • efectuarea  endoscopiei digestive superioare  cu biopsie duodenala;
  • evaluare genetica- tipizare HLA.

In cazul unor simptome persistente precum scadere ponderala asociata cu anemie, diaree sau in caz de simptome de malabsorbtie (balonare, flatulenta, eructatii) fara o cauza evidenta se recomanda prezentarea pentru un consult de specialitate gastroenterologic la clinica Digestmed in scopul efectuarii analizelor de excludere sau confirmare a bolii celiace sau a intolerantei la gluten.

Articole Similare