Gastroenterologie sau grija de stomac

Medicina umana este un domeniu extrem de vast, complex si complicat. Incepand din cele mai stravechi timpuri pana astazi, medicina a progresat mult. La inceputuri medicul era un vraci care trata oamenii bolnavi cu diverse potiuni din plante, iar in ziua de astazi medicul se foloseste de aparatura complexa pentru a pune un diagnostic precis. Pe vremuri, medicul diagnostica, trata si opera daca era necesar, neexistand posibilitatea specializarii pe o anumita ramura a medicinei. Pe parcurs a aparut nevoia de fragmentare a patologiei umane in mai multe specialitati, dovedindu-se ca medicii nu pot cunoaste si trata eficient toate afectiunile unui organism uman. Astfel ca, din vasta medicina interna au luat nastere mai multe specialitati: cardiologie, gastroenterologie, endocrinologie, neurologie, pneumologie, hematologie etc.

Cu ce se ocupa zona de gastroenterologie?

Gastroenterologia este ramura medicinei interne care se ocupa de intreg sistemul digestiv, diagnosticand si tratand afectiuni hepatice, pancreatice, biliare, esofagiene, gastrice si intestinale. Gastroenterologia cuprinde o patologie vasta si foarte frecvent intalnita, fiind strans legata de stilul de viata si de alimentatie ale oamenilor. Privind prin prisma procedurilor medicale gastroenterologice endoscopice minim invazive, gastroenterologia este de fapt o specialitate la granita dintre medicala si chirurgie.

O subspecialitate care deriva din gastroenterologie este hepatologia care se ocupa de bolile hepatice acute sau cronice de cauza virala – infectia cu virusurile A, B, C, D sau E, de cauza toxica – alcool, medicamente, sau de cauza autoimuna.

Ce servicii medicale gasesti intr-o clinica de gastroenterologie?

Serviciile medicale dintr-o clinica de gastroenterologie sunt:

Consultul

Cuprinde anamneza, ce semnifica relatarea semnelor si simptomelor de catre pacient medicului, istoricul bolii, antecedentele familiale de boli grave si antecedentele patologice personale, conditii de viata si munca, examenul obiectiv al pacientului, analizarea testelor de sange si investigatiilor medicale efectuate pana in momentul prezentarii, si elaborarea unui diagnostic final sau de etapa.

Ecografia adomino-pelvina

Este prima investigatie imagistica recomandata in durerea abdominala si nu numai, este rapida, se poate repeta ori de cate ori este nevoie si nu iradiaza; prin intermediul unui aparat de ecografie performant se pot efectua si elastografie si ecografie cu substanta de contrast; elastografia este o metoda ecografica prin care se analizeaza fibroza ficatului, modificare care poate sa apara in bolile hepatice cronice si care indica stadiul de evolutie a bolii; prin ecografia cu substanta de contrast se pot caracteriza leziuni nodulare hepatice sau de la nivelul altor organe- in functie de modul cum acestea capteaza contrastul sunt caracterizate ca fiind benigne sau maligne.

Endoscopia digestiva superioara

Reprezinta cea mai precisa metoda de examinare a tubului digestiv superior si se efectueaza prin introducerea unui tub cu o camera de filmat in varf prin gura pana in stomac si duoden; la acest nivel se diagnosticheaza inflamatii, infectii, ulcere, tumori sau boli autoimune, de cele mai multe ori fiind necesara biopsierea mucoasei pentru diagnostic de certitudine; in plus, prin prelevarea unei biopsii se poate efectua testare precisa pentru infectia cu Helicobacter pylori, bacterie care se gaseste doar in mucoasa gastrica si care poate determina gastrita, ulcer sau cancer; pe langa rolul diagnostic, endoscopia digestiva superioara poate avea si rol terapeutic, prin indepartarea unor polipi, oprirea unei hemoragii sau indepartarea unor corpi straini impactati la nivelul esofagului.

Endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia

Cea mai fidela metoda de examinare a tubului digestiv inferior, adica a colonului; si aceasta are doua roluri, diagnostic si terapeutic; prin colonoscopia diagnostica se pot evidentia hemoroizi, inflamatii, diverticuli, ulcere, polipi sau tumori, iar prin colonoscopia terapeutica se pot indeparta polipi sau opri hemoragii; 

Polipectomie

Procedura endoscopica de indepartare a polipilor de la nivelul tubului digestiv; 

Rectosigmoidoscopia

Este o colonoscopie ce examineaza ultima treime a colonului, adica rectul si colonul sigmoid.

Ecoendoscopie

Este o investigatie imagistica ce combina endoscopia cu ecografia si poate evalua extensia unor tumori digestive in grosimea peretelui; de asemenea se pot preleva biopsii din tumori care sunt situate profund si nu sunt accesibile in endoscopia clasica si se pot caracteriza cu mare acuratete leziunile chistice sau solide pancreatice, care se vizualizeaza prin intermediul peretelui stomacului.

Ligatura hemoroidala

Se monteaza inele de cauciuc la nivelul vaselor hemoroidale inflamate prin intermediul anuscopului sau endoscopului.

Test respirator pentru Helicobacter pylori

Este cea mai elocventa metoda non-invaziva de depistare a infectiei cu H. Pylori.

Punctie biopsie hepatica

Prelevarea unei mostre de tesut hepatic printr-un ac fin; este necesara in diagnosticul si monitorizarea bolilor acute sau cronice de ficat sau  in evaluarea tumorilor sau nodulilor hepatici.

Paracenteza

Este o procedura medicala de extragere a lichidului din cavitatea abdominala, lichid denumit ascita; poate avea scop diagnostic, prin analizarea compozitiei decelandu-se si cauza aparitiei ascitei, sau scop terapeutic, cand se indeparteaza o cantitate mare de lichid pentru scaderea presiunii intraabdominale si ameliorarea starii generale a pacientului.

Care sunt cele mai frecvente proceduri in gastroenterologie?

Cele mai frecvente proceduri in gastroenterologie sunt ecografia abdominala si endoscopia digestiva, fiind investigatiile imagistice esentiale in evaluarea unei boli digestive. Endoscopia digestiva are rol atat diagnostic cat si terapeutic, iar ecografia abdominala poate fi la indemana rapid ori de cate ori este nevoie.

Cum alegi un medic gastroenterolog bun? La ce criterii trebuie sa fii atent ca pacient?

Un medic bun, indiferent de specialitatea pe care o are, este in primul rand un medic care are calitatea de om, care empatizeaza si asculta problemele pacientului. Dincolo de aceste trasaturi umane pe care ar trebui sa le aibe orice medic, este foarte importanta pregatirea profesionala, care consta in competente dobandite, experienta si indemanare. Un medic gastroenterolog bun poate detine competente de ecografie abdominala generala si  metode ecografice suplimentare precum ecografia cu substanta de constrast si elastografia, si competente in endoscopia digestiva superioara diagnostica si terapeutica care ii permit sa faca interventii chirurgicale minim invazive precum polipectomia. In plus, un criteriu important al pregatirii si profesionalismului este participarea la diferite cursuri, congrese si/sau simpozioane nationale si internationale care au rol in educatia medicala continua a unui medic.

Cu ce simptome te adresezi unui gastroenterolog?

Cele mai frecvente simptome cu care se adreseaza un pacient unui medic gastroenterolog sunt:

  • durerea abdominala
  • regurgitatia – refluarea continutului gastric in cavitatea bucala
  • pirozisul – senzatia de arsura din spatele sternului
  • greata
  • varsaturile
  • dificultatea la inghitire
  • balonarea
  • diareea
  • constipatia
  • rectoragiile – prezenta sangelui rosu in scaun
  • melena – scaun negru ca pacura ce semnifica sange digerat
  • scaderea ponderala involuntara
  • paloarea
  • marirea de volum a abdomenului
  • coloratia galbena a pielii si a mucoaselor. 

De asemenea, se consulta si pacienti asimptomatici, in special pentru screeningul endoscopic sau ecografic anual.

Sunt si situatii cand nu sunt prezente simptome, dar pacientii se prezinta la medicul gastroenterolog pentru lamurirea unor modificari aparute in analize- de exemplu anemie, modificari ale probelor hepatice sau ale probelor de inflamatie. 

Cum decurge un consult de gastroenterologie?

Consultul de gastroenterologie incepe cu anamneza, adica pacientul incepe relatarea semnelor si simptomelor care l-au determinat sa se prezinte la medic. Ulterior, coordonat de intrebarile adresate de medic, pacientul va detalia istoricul simptomatologiei: de cand a debutat, cat dureaza, cum se accentueaza si amelioreaza, ce simptome sunt asociate, ce medicatie ia. Apoi se obtin informatii despre antecedentele personale patologice, adica ce boli sau interventii chirurgicale a avut sau are, si despre antecedentele heredo-colaterale, semnificand afectiunile cronice sau grave ale rudelor apropiate. Se vor expune si factori de risc de viata si de mediu, adica consum de alcool, tutun sau droguri sau desfasurarea activitatii intr-un mediu toxic.

Dupa aceasta discutie preliminara, pacientul va fi examinat, procedeu numit examen obiectiv. Pacientul se va dezbraca de la brau in sus, se va intinde pe pat cu fata in sus si se vor analiza urmatoarele: culoarea tegumentelor si a sclerelor, prezenta unor semne vasculare sau cicatrici, aspectul abdomenului care poate fi marit de volum global sau asimetric; apoi se vor face palparea si percutia abdomenului; prin palpare se apreciaza dimensiunea organelor, prezenta vreunei formatiuni tumorale palpabile si sensibilitatea dureroasa; prin percutie se releva prezenta sau absenta lichidului liber din cavitatea abdominala si/sau prezenta gazelor intestinale. In plus, se evalueaza gambele daca sunt umflate, modificare ce apare in special la pacientii cu ciroza hepatica decompensata. 

Pacientii care se prezinta la medicul gastroenterolog cu sangerari rectale, scaun de culoare neagra, durere si usturime perianala sau prezenta unei protruzii in exterior, vor fi examinati si prin tuseu rectal. Acesta presupune introducerea unui deget in rect si urmareste aspectul scaunului, prezenta sau absenta sangelui sau a formatiunilor tumorale si sensibilitatea la atingere.

Care sunt beneficiile unui consult de gastroenterologie?

Beneficiul unui consult de gastroenterologie consta in primul rand in evaluarea corecta a afectiunilor digestive. In urma acestei evaluari tintite se pot stabili un diagnostic precis si un tratament adecvat.

Gastroenterologia este o ramura medicala cuprinzatoare care se intersecteaza cu multe alte specialitati: medicina interna, cardiologie, hematologie, endocrinologie, chirurgie. Astfel ca un medic gastroenterolog trebuie sa stapaneasca notiuni generale dintr-un domeniu vast al medicinei, fapt extrem de util in diagnosticarea unei afectiuni digestive, care de cele mai multe ori se asociaza si cu complicatii alte altor organe si sisteme.

De ce să alegi clinica de gastroenterologie Digestmed?

Clinica de gastroenterologie Digestmed are o echipa de medici empatici, profesionisti, cu comptetente in endoscopia digestiva diagnostica si terapeutica si in ecografia abdominala, ce se dezvolta constant participand la cursuri si congrese nationale si internationale. Investigatiile efectuate in clinica Digestmed sunt de cea mai buna calitate atat datorita echipei medicale, cat si aparaturii performante. Aici exista oportunitatea efectuarii polipectomiilor endoscopice digestive, a ecografiei abdominale de inalta rezolutie, cu functie de elastografie si ecografie cu substanta de contrast.

De asemenea, consultatiile si investigatiile endoscopice se pot face in baza prezentarii cu un bilet de trimitere CNAS sau in baza existentei unei asigurari private de sanatate pentru asiguratorii cu care exista contract. Se monitorizeaza atent pacientii cu boli cronice hepatice si intestinale care necesita evaluare periodica biologica si imagistica. Se face screening endoscopic de calitate pacientilor cu antecedente familiale de cancer sau cu boli care pot predispune la aparitia cancerului.

Din echipa Digestmed fac parte si asistentele medicale si personalul receptiei, oameni binevoitori, dedicati, prompti si bine pregatiti, fara de care serviciile medicale  de calitate oferite nu ar putea exista.

Gastroenterologie
Articole Similare