Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Ce este boala hemoroidala si de ce apare

Articol scris de Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog

Hemoroizii sunt vase de sange din canalul anal care fac parte din anatomia fiecaruia dintre noi. Aceste vase se pot inflama din diferite motive si determina boala hemoroidala – dilatarea si inflamarea hemoroizilor. 

Ce sunt hemoroizii?

In functie de localizare, hemoroizii se impart in 2 tipuri: 

  • hemoroizi interni;
  • hemoroizi externi.

Hemoroizii interni sunt localizati in interiorul canalului anal, iar hemoroizii externi se formeaza la exteriorul canalului anal. Pot fi si micsti si sunt localizati atat intern cat si extern. 

In functie de gradul de inflamatie si prolabare in exterior, hemoroizii interni se clasifica in 4 grade: 

  • gradul I – hemoroizii nu prolabeaza; 
  • gradul II – hemoroizii prolabeaza in timpul defecatiei dar se reduc spontan, adica intra singuri inapoi in canalul anal; 
  • gradul III – hemoroizii interni prolabeaza in timpul defecatiei sau in urma altui efort si nu se mai reduc spontan, doar manual, adica se introduc inapoi cu degetul; 
  • gradul IV – hemoroizi interni prolabati, ireductibili, adica nu se mai pot introduce inapoi nici manual.

Cauzele si simptomele bolii hemoroidale 

Cauzele inflamarii hemoroizilor pot fi: 

  • constipatia;
  • diareea;
  • sarcina;
  • sezutul prelungit pe scaun;
  • efortul prelungit de defecatie;
  • consumul crescut de carne rosie;
  • condimentele iuti si alcool. 

Insa, de departe cea mai frecventa cauza ramane constipatia, caci scaunele de consistenta crescuta irita hemoroizii.

Simptomele bolii hemoroidale pot fi: 

  • sangerarea rectala;
  • senzatia de mancarime sau usturime anala;
  • durerea si prolabarea in exteriorul canalului anal. 

De asemenea, manifestarile bolii hemoroidale se impart in functie de localizarea si gradul hemoroizilor. Astfel ca, pacientii cu hemoroizi externi pot simti de la jena la durere intensa la nivelul anusului din cauza trombozei hemoroidale, adica a formarii unui cheag de sange in vasele hemoroidale externe si, uneori, sangerare, atunci cand se sparge hemoroidul extern.

Hemoroizii interni se manifesta cel mai frecvent prin sangerare rectala la sfarsitul defecatiei, cu sange rosu aprins, in cantitate mica, fara sa fie amestecat cu fecalele. De asemenea, pot aparea senzatie de usturime sau mancarime anala. In cazul in care prolabeaza, pacientul simte durere si disconfort in special dupa defecatie.

Tratament hemoroizi 

Tratamentul hemoroizilor (boala hemoroidala) incepe prin schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar. Regula principala este evitarea constipatiei si asta se rezolva prin suplimentarea fibrelor in alimentatie, a aportului hidric si efort fizic zilnic. Daca aceste masuri de baza nu sunt eficiente, se apeleaza la laxative, care au rolul de a inmuia scaunul pentru a nu mai irita hemoroizii. 

Pe langa aceste masuri, se recomanda si tratamente locale cu supozitoare sau unguente care amelioreaza durerea, mancarimea sau sangerarile. Daca hemoroizii sangereaza recurent, nu mai raspund schimbarii stilului de viata si al alimentatiei si nici tratamentelor locale, atunci se recomanda ligatura hemoroidala.

Ligatura sau bandarea hemoroidala este o procedura non-chirurgicala si non-invaziva de tratament pentru hemoroizi (boala hemoroidala). Ligatura hemoroidala este o interventie endoscopica prin care se monteaza inele de cauciuc la nivelul vaselor hemoroidale, reducand volumul hemoroizilor. Acestia practic se micsoreaza, se usuca si nu mai sangereaza. Indicatia ligaturii hemoroidale este pentru hemoroizii interni de grad I, maxim II. Celelalte tipuri de hemoroizi si grade de inflamatie nu raspund la aceasta metoda. In cazul lor, medicul gastroenterolog va recomanda o forma de tratament pentru hemoroizi, dupa examinarea clinica si realizarea investigatiilor necesare. 

Complicatii tratament hemoroizi cu ligatura hemoroidala 

Complicatiile bandarii hemoroidale pot fi:

  • durerea perianala
  • sangerarea minora (sub 5% din cazuri) sau majora (1-2 % din cazuri). 

Rareori au fost raportate cazuri de abcese pelvine. Pacientul trebuie sa comunice medicului curant daca dupa procedura apar:

  • sangerarea importanta
  • febra
  • durerea perianala importanta 
  • imposibilitatea de a urina (glob vezical cu retentie de urina). 

Eficienta ligaturii hemoroidale este durabila, variind intre 80 si 90% la 5 ani de la efectuarea sa. In plus, pentru o eficienta prelungita trebuie respectate si recomandarile generale de alimentatie si igiena. 

Alte tipuri de tratament pentru hemoroizi 

 Scleroterapia

Se injecteaza o substanta in vasele hemoroidale interne care fibrozeaza sau inchid vasul de sange.

Laserterapia 

Se arde vasul de sange prin caldura sau lumina infrarosie.

Tratamentul chirurgical in boala hemoroidala este indicat in tromboza hemoroidala si pentru hemoroizii de grad III sau IV, care nu raspund la tratamentul conservator. Metoda consta in indepartarea chirurgicala a vaselor de sange hemoroidale.

Boala hemoroidala nu degenereaza intr-o boala invalidanta, insa creeaza un disconfort permanent si afecteaza calitatea vietii pacientilor. Exista situatii cand sangerarea hemoroidala poate fi severa si poate provoca anemie, agravand astfel bolile cardiovasculare.

Consultatie de gastroenterologie pentru boala hemoroidala

Orice sangerare rectala ar trebui sa determine pacientul sa se prezinte la medicul specialist. Este un semn de alarma si necesita evaluare medicala specializata, chiar daca in cele mai multe cazuri este vorba doar despre boala hemoroidala. 

Prima evaluare medicala obiectiva se face prin tuseul rectal, adica medicul introduce un deget in anus pentru a exclude prezenta sangelui sau a tumorilor rectale. Ulterior, coroborand informatiile cu istoricul familial al pacientului si analizele de sange uzuale, se decide daca este nevoie de rectosigmoidoscopie sau colonoscopie totala. Acestea sunt investigatii endoscopice prin care se vizualizeaza interiorul rectului si al colonului, dupa o pregatire cu o substanta purgativa.

In cadrul clinicii Digestmed pacientul cu boala hemoroidala poate beneficia de tratament pentru hemoroizi si monitorizare corespunzatoare. In plus, se poate efectua ligatura hemoroidala de calitate la un pret accesibil. Pentru mai multe detalii, faceti o programare de consultatie.

Boala hemoroidala
Articole Similare