Centrul Medical DigestMed deschis sâmbata!

Consecințele excesului alimentar în perioada sărbătorilor de iarnă asupra sănătății

Autor: dr. Adelina Mușa, Medic specialist gastroenterolog

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce bucurie, momente petrecute alături de cei dragi și, adesea, mese bogate și tentante. Cu toate acestea, excesele alimentare tipice acestei perioade pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni preexistente. De la creșterea colesterolului și indigestii, până la agravarea afecțiunilor hepatice sau episoade severe de pancreatită acută, sărbătorile pot pune presiune pe organism, dacă nu suntem atenți la alegerile noastre alimentare.

Dincolo de plăcerea meselor festive, este esențial să înțelegem efectele pe care o dietă bogată în grăsimi, zahăr și alcool le poate avea asupra organelor vitale precum ficatul, pancreasul sau inima. Această perioadă reprezintă un moment ideal pentru a reflecta asupra moderației și pentru a adopta obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne bucurăm de sărbători fără riscuri majore pentru sănătate.

Sărbătorile de final de an reprezintă o parte importantă a identității și a culturii românești. Acestea sunt însoțite în majoritatea cazurilor de mese copioase și bogate în grăsimi care favorizează și agravează anumite afecțiuni medicale precum: creșterea colesterolului “rău”, indigestii, gastrită / boală de reflux, afecțiuni hepatice (steatohepatită, ciroză hepatică), pancreatită, hipertensiune arterială și tulburări de somn.

Creșterea colesterolului în sânge

Studiile arată că în perioada sărbătorilor, nivelul colesterolului seric poate atinge creșteri de până la 6 ori valoarea normalului, cauzat de excesul alimentar și de consumul de băuturi alcoolice. Se vor consuma în cantități mai mari decât de obicei: mezeluri (bogate în grăsimi și sare), pateu, cârnați, carne de porc, preparate cu maioneză (ouă umplute, salată de boeuf), prăjituri (bogate în zahăr). Din colesterolul total al unui individ, aproximativ 25% provine direct din alimentația de origine animală (carne, ouă, brânză), iar restul de 75% este fabricat de organism din glucide și lipide.

Colesterolul se depune la nivelul diferitelor structuri ale organismului, astfel:
– la nivelul arterelor cardiace și cerebrale, crescând puternic riscul de infarct sau accident vascular cerebral;
– la nivelul vezicii biliare, crescând riscul de formare al litiazei biliare (”pietre la fiere”);
– la nivel hepatic, cu agravarea steatozei hepatice sau a steatohepatitei.

O puternică indigestie

Indigestia în afara meselor copioase este cauzată în general de infecția cu Helicobacter Pylori, administrarea de medicamente antiinflamatorii, sarcină, stres, fumat. În perioada sărbătorilor de final de an, cauzele principale devin excesul de grăsimi animale, consumul de alcool și de zahăr. Se manifestă prin greață, vărsături, dureri abdominale, diaree. În timpul digestiei, stomacul este umplut de o cantitate mare de alimente care încep a fi degradate de aciditatea crescută. Acestea sunt evacuate prin pilor către intestinul subțire, unde cu ajutorul bilei și a sucului pancreatic vor fi absorbite de organism.

Atunci când ingerăm cantități mari de alimente, pot apărea:
– probleme de motricitate ale stomacului cu întârzierea evacuării gastrice (cu frecvența crescută la persoanele diabetice), relaxarea incompletă a stomacului, hipersensibilitatea mucoasei;
– întârzierea evacuării gastrice cu stază alimentară prelungită, favorizând boala de reflux gastroesofagiană, cu manifestări precum arsuri, durere în capul pieptului, mergând până la vărsături alimentare cu senzația de eliberare.

După cum observăm, simptomele precum greața și vărsăturile nu sunt cauzate doar de o toxiinfecție alimentară (alimente alterate), ci și de o ingerare rapidă în cantitate mare.

Pancreatita acută

Pancreasul este un organ cu un rol principal în digestia alimenterlor. În anumite condiții (alcool în exces, litiază veziculară – ”pietre la fiere” care migrează pe canalul biliar), acesta se poate inflama, procesul fiind denumit pancreatită acută. Manifestările principale sunt: durere brutală în etajul abdominal superior însoțită de greață și vărsături. De obicei, aceste simptome sunt atât de puternice încât pacientul se prezintă de urgență la cea mai apropiată camera de gardă. Este o patologie severă cu risc inclusiv de deces și care poate lăsa urmări importante asupra sănătății individului (risc de diabet zaharat, pancreatită cronică cu malabsorbție etc.)

Agravarea problemelor hepatice

Consumul excesiv de grăsimi suprapus cu consumul de alcool, agravează adesea problemele hepatice existente. Ingestia mare de alcool poate duce la o inflamație acută a ficatului cu distrugerea hepatocitelor (celulelor ficatului). Aceasta poartă denumirea de hepatită alcoolică acută, se manifestă prin greață, vărsături, icter (îngălbenirea tegumentelor și a sclerelor) și prezintă un risc ridicat de deces.

Pacienții cunoscuți deja cu o afectare hepatică (hepatită cronică, ciroză hepatică) prezintă un risc considerabil mai ridicat de agravare a bolii. Aceasta se poate manifesta prin decompensarea cirozei, cu apariția lichidului de ascită, creșterea volumului abdominal sau sângerare variceală. De asemenea, consumul important de alimente bogate în sare (mezeluri, pastramă, brânză etc.) poate agrava formarea lichidului de ascită din abdomen.

Agravarea constipației

Mesele festive, de obicei bogate în produse de origine animală (preponderent carne), agravează motilitatea tubului digestiv favorizând constipația. Pentru a preveni această situație trebuie limitat consumul de carne și de alimente uscate, favorizând consumul de fibre (legume, fructe), precum și o hidratare corespunzătoare cu apă plată (1,5 – 2 litri / zi).

Hipertensiunea arterială

Mezelurile, dar și numeroase alte alimente precum brânza și pâinea, conțin o cantitate crescută de sare. Aceasta duce la creșterea tensiunii arteriale cu creșterea consecutivă a riscului de accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Sarea, transformată în sodiu în organism, duce la o creștere a volumului circulant prin absorbția de apă și la creșterea presiunii sanguine. Aceasta favorizează formarea de cheaguri de sânge care pot astupa diferite artere.

În concluzie, pentru a petrece sărbători fericite alături de familie, trebuie în primul rând să avem grijă de noi, printr-o alimentație echilibrată, fără excese. În cantitate rezonabilă, mesele festive pot fi bine tolerate de organism.

Pentru a vă bucura de sărbători în deplină siguranță, este important să acordați atenție moderației și alegerilor alimentare. Deși mesele festive sunt o parte esențială a tradițiilor, excesele pot aduce disconfort și riscuri pentru sănătate, mai ales pentru cei cu afecțiuni preexistente. Adoptând un echilibru între plăcerea de a savura preparatele preferate și grija față de organism, veți putea sărbători alături de cei dragi fără complicații. Nu uitați, sănătatea este cel mai prețios cadou pe care vi-l puteți oferi în această perioadă festivă!

Vă invităm să discutați cu specialiștii noștri în oricare dintre centrele medicale DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma online, fie apelând la numărul 021 9306.

Articole Similare