Compoziția corporală: De la greutate la sănătate

Autor:  Maria Martac, Consultant în Nutriție

Avansarea tehnologică în domeniul sănătății ne permite acum accesul la unelte precise pentru monitorizarea și îmbunătățirea stării de sănătate, iar Analizorul profesional Tanita DC 240 MA este un exemplu remarcabil în acest sens.

Acest dispozitiv ne oferă o analiză detaliată a compoziției corporale, punând la dispoziție informații esențiale despre greutate, procentul de grăsime, masa musculară, densitatea osoasă și multe altele. Prin folosirea tehnologiei de impedanță bioelectrică, Tanita DC 240 MA deschide noi orizonturi pentru personalizarea planurilor de nutriție și fitness, contribuind semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Această abordare modernă asupra sănătății ne permite să ne ajustăm mai bine obiectivele și strategiile, având la bază date concrete și fiabile despre starea noastră corporală.

ANALIZOR PROFESIONAL TANITA DC 240 MA este un dispozitiv folosit pentru a măsura diverse aspecte ale compoziției corporale, cum ar fi greutatea totală, procentul de grăsime corporală, de masă musculară și densitatea osoasă, nivelul de hidratare al organismului etc. De asemenea, analiza oferă valori ale ratei metabolice zilnice de bază, în kJ și kcal, dar și vârsta metabolică a pacientului rezultată pe baza celorlalți parametri măsurați.

Aceste analizoare corporale sunt adesea întâlnite în cabinete medicale, instituții de cercetare sau în centrele de fitness, pentru a evalua starea de sănătate și progresul în timp al pacienților / clienților.

Cum funcționează?

Analizorul profesional Tanita folosește tehnica impedanței bioelectrice (BIA).

Principiul de funcționare este unul relativ simplu: un curent de mică intensitate este transmis prin intermediul tălpilor goale în corp. Acesta, scanând corpul întâlnește rezistențe diferite din partea țesutului muscular, adipos, osos și apei și astfel poate măsura procentele de masă musculară, grăsime, oase și cantitatea de apă.

Realizarea analizei un timp îndelungat (câteva săptămâni / luni) poate oferi informații valoroase care pot fi utile pentru personalizarea programelor de dietă, pentru monitorizarea greutății totale și pentru evaluarea stării generale de sănătate.

Caracteristici:

DC-240MA are o platformă largă și este ușor de utilizat. Este potrivit și pentru pacienții supraponderali, putând susține până la 200 kg sau pentru cei în vârstă.

Beneficiile Analizei corporale:

  • Evaluarea compoziției corporale prin obținere de informații detaliate despre procentajul de grăsime corporală, masa musculară, densitatea osoasă, nivelul de hidratare și alte componente ale corpului.
  • Personalizarea programelor de dietă pe baza datelor obținute din analiza corporală BIA, respectiv stilul de viață, pentru a atinge obiectivele specifice fiecărui pacient (creșterea nivelului de masă musculară, scăderea nivelului de grăsime viscerală etc.)
  • Monitorizarea corectă a greutății deoarece uneori scăderea totală în greutate nu este din cantitatea de grăsime și acest lucru trebuie corectat. Monitorizarea acestor schimbări poate oferi o motivație suplimentară pentru pacient și poate ajuta la optimizarea acțiunilor în funcție de progresul realizat.
  • Evaluarea stării de sănătate deoarece procentul de grăsime viscerală poate fi asociat cu risc de boli cardiovasculare și diabet zaharat.
  • Depistarea dezechilibrelor hidrice observând deshidratarea sau retenția de apă din corpul pacienților.

Cum se pregătește pacientul pentru analiza corporală BIA?

Completează informații de bază cum ar fi sexul, vârsta și înălțimea. Apoi trebuie doar să pășească cu tălpile goale pe platforma stabilă a aparatului.

Cântărirea, respectiv analiza compoziției corpului, este livrată rapid, în aproximativ 15 secunde. Poate fi printată, observându-se astfel foarte ușor graficele procentuale ale țesuturilor analizate.

Pentru o interpretare mai ușoară pacientul păstrează istoricul din ședințele de cântărire, analizând astfel progresul de la o consultație la alta. Putem să punem datele în grafice și să creăm diverse rapoarte ale evoluției pacientului.

Sfaturi pentru interpretarea rezultatelor

Interpretarea rezultatelor trebuie făcută multifactorial și integrată într-un context larg al stilului de viață a persoanei în cauză. Rezultatele obținute ne ajută să facem recomandări informate pentru îmbunătățirea stării de sănătate, iar analizarea procentajului de masă musculară, de grăsime viscerală sau gradul de hidratare poate determina o evaluare cât mai corectă a sănătății pacientului și o analiză în timp a progresului acestuia.

Este cunoscut faptul că procentul de grăsime variază în funcție de sexul persoanei, de vârstă și de gradul de mișcare pe care acesta îl face zilnic. Valori ridicate ale procentului de grăsime pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet sau alte boli metabolice, în vreme ce un procent mai mare de masă musculară este asociat cu o imunitate mai bună și cu o postură corporală “aprobată” de pacient.

Creșterea masei musculare poate fi un obiectiv important atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care suferă de diverse afecțiuni metabolice.

În ceea ce privește nivelul de hidratare a organismului este bine știut că acesta este esențial pentru sănătatea noastră. Dacă observăm dezechilibre (retenție, deshidratare) este bine să le corectăm într-un timp scurt.

Toate aceste informații obținute prin tehnica BIA sunt utile pentru a evalua starea de sănătate generală a pacienților, pentru monitorizarea progresului în timp al dietei, al stilului de viață și îmbunătățirea stării de sănătate.

În concluzie, utilizarea analizorului profesional Tanita DC 240 MA reprezintă un pas important în direcția unei abordări progresive și științifice a sănătății. Acest dispozitiv nu doar că ne oferă o imagine completă și precisă a compoziției noastre corporale, dar ne și încurajează să ne asumăm un rol activ în gestionarea sănătății personale. Cu datele obținute, suntem mai bine echipați să luăm decizii informate despre dietă, exerciții fizice și stilul de viață, conducând astfel spre o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Tanita DC 240 MA ne oferă instrumentele necesare pentru a ne sculpta drumul către o sănătate optimă, reflectând angajamentul nostru față de autoperfecționare și bunăstare.

Vă invităm să discutați cu consultantul nostru in nutritie /i>în oricare dintre centrele medicale DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma online, fie apelând la numărul 021 9306.

Articole Similare