Ocluzia intestinala: cauze, manifestare si tratament

 

Ocluzia intestinala semnifica aparitia unui obstacol la nivelul intestinului subtire sau gros care impiedica trecerea rezidurilor alimentare si a lichidelor. Ocluzia intestinala poate fi partiala sau complete. Partea “blocata” a intestinului poate suferi si uneori chiar muri din cauza compromiterii vaselor care il hranesc, ceea ce se numeste ocluzie strangulata. Cauzele difera in functie de segmentul intestinal afectat.

„In ocluzia intestinului subtire, cele mai frecvente cauze sunt aderentele intraabdominale dupa interventii chirurgicale (60-85% din cazuri), herniile, boala Crohn si tumorile (fie tumori primitive de intestin subtire, fie invazii sau compresii ale intestinului subtire in cancere ovariene sau gastrointestinale).

90% dintre persoanele care sufera o interventie chirurgicala abdominala dezvolta ulterior aderente. Riscul de aparitie a aderentelor dupa interventii chirurgicale este mai mai mare dupa operatii deschise decat dupa operatii laparoscopice. Densitatea aderentelor este de asemenea mai mare atunci cand se asociaza cu infectie in cavitatea abdominala, cand sunt mai multe interventii chirurgicale pe abdomen sau dupa radioterapie.

Dupa scoaterea apendicelui, riscul de ocluzie intestinala datorat aderentelor este de 1 % la 30 de ani de la operatie si este mai mare la pacientii cu apendicita perforata (2,76%) fata de cei cu apendicita neperforata (0,75%). Prinderea intestinului subtire in aderente este mai frecventa la interventiile realizate in abdomenul inferior si este mai rara in operatiile din partea de sus a abdomenului, cum ar fi scoaterea colecistului”, Dr. Elena Ciuperca – medic primar gastroenterolog, intr-un articol pentru CSID.ro.

 

[su_button url=”https://www.csid.ro/health/sanatate/ocluzia-intestinala-cauze-manifestare-si-tratament-17529736/” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare