Hernia hiatala – o cauza frecventa a refluxului gastroesofagian

 

Arsuri, regurgitatii, eructatii, durere retrosternala, dificultate si/sau durere la inghitire, varsaturi, tuse si raguseala sunt frecventele simptome ale herniei hiatale, principala cauza a bolii de reflux gastroesofagian.

Cum se formeaza hernia hiatala
Organele din cavitatea toracica sunt separate de organele din abdomen printr-un muschi plat, numit diafragma. Acest muschi are cateva orificii centrale prin care vasele mari ale inimii si esofagul trec in abdomen. Orificiul prin care trece esofagul se numeste hiatus diafragmatic. In unele situatii, fie congenitale, fie dobandite, aceasta deschidere poate fi mai larga decat in mod normal si astfel sa permita stomacului sa alunece in cavitatea toracica, unde nu ii este locul. Acest defect al orificiului diafragmatic sta la baza formarii herniei gastrice transhiatale sau, pe scurt, herniei hiatale. Incidenta acesteia este de 1 la 1.000 locuitori, insa 40-50% dintre pacienti sunt asimptomatici. Frecventa creste dupa varsta de 50 ani, mai ales la femei. Hernia hiatala constituie principala cauza a bolii de reflux gastroesofagian.

In functie de cauza aparitiei herniei hiatale, aceasta se clasifica in:
Congenitala: prin anomalii de dezvoltare embrionara a hiatusului esofagian, a esofagului (brahiesofag sau esofag scurt) sau displazie generalizata a tesutului conjunctiv. Tipul congenital se diagnosticheaza in general in primul an de viata.
Dobandita: varsta senila, obezitatea, supraefortul fizic, sarcina si nasterea, traumatismele toraco-abdominale si interventiile chirurgicale abdominale.
Clasificarea anatomica imparte herniile hiatale in axiale (alunecarea se produce in ax), paraesofagiene (partea superioara a stomacului aluneca intr-un ax paralel cu esofagul) si mixte. Cel mai frecvent tip este cel axial. O alta clasificare le divide in mici, medii, mari si voluminoase, fiind utila in stabilirea oportunitatii tratamentului chirurgical.

Interviu acordat de Dr. Adelina Popescu redactiei Ziare.com.

 

[su_button url=”http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/afectiuni/hernia-hiatala-o-cauza-frecventa-a-refluxului-gastroesofagian-1549304″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare