Diferenta dintre gastrita si ulcer. Care sunt cele mai frecvente cauze

Articol realizat si publicat de redactia Adevarul.ro
Accesati sursa aici

Durerea localizata la nivelul stomacului, insotita uneori de greata si varsaturi, sunt simptome comune afectiunilor gastrice. Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog, vorbeste despre cum apar ulcerul si gastrita, cele mai frecvente boli de stomac, precum si despre tratamentele dupa diagnosticare.

„Intr- o prima etapa, alimentele ajung in stomac unde se amesteca cu sucurile digestive si sunt supuse digestiei. Sucul gastric este acid si are rol in distrugerea bacteriilor, cu exceptia Helicobacter Pylori care se dezvolta in mucoasa gastrica si determina adeseori gastrita si ulcer“, explica dr. Istratie.

Pentru a rezista actiunii corozive a mediului gastric, mucoasa stomacului are cateva mecanisme de aparare: mucusul gastric care formeaza un strat protector, secretia de bicarbonat, care are rolul de a tampona secretia acida, bariera realizata de celulele din mucoasa gastrica, adauga medicul. „Atunci cand este perturbat echilibrul dintre factorii de agresiune si factorii protectori ai mucoasei gastrice apar simtome precum durerea localizata la nivelul stomacului, uneori insotita de senzatia de greata, de varsaturi sau chiar modificari ale culorii scaunului. De exemplu, scaunul negru, moale, lucios este sange digerat si reprezinta un semn de gravitate, rezultat de cele mai multe ori dintr-un ulcer. Aceste simptome sunt comune afectiunilor gastrice, prin urmare nu pot prezice ce fel de leziune s-a produs in stomac si ar trebui adresate unei consultatii de specialitate gastroenterologice pentru investigatii specifice si tratament corespunzator.”

Simptomele pot fi similare

Cele mai frecvente leziuni gastrice sunt gastrita si ulcerul gastric. „Ulcerul este o rana dureroasa in peretele stomacului. In functie de adancime, de dimensiune si de apropierea de vasele de sange din apropiere, putem stabili gravitatea acestuia. Spre deosebire de ulcer, gastrita se refera la inflamatia mucoasei stomacului.”

Simptomele, atat in ulcer, cat si in gastrita pot fi destul de similare; diagnosticul se stabileste prin endoscopie. „Ambele leziuni sunt determinate cel mai frecvent de consumul de AINS (aspirina, ibuprofen, naproxen, diclofenac) si de infectia cu Helicobacter Pylori (60-70% din cazuri). O alta serie de factori pot genera leziuni la nivelul stomacului. Se recomanda evitarea consumului excesiv de alcool sau fumatul.”

Diagnosticul unui ulcer se pune prin evidentierea nisei ulceroase direct prin endoscopie digestiva superioara. Endoscopul este un tub subtire, flexibil ce are o minuscula camera de luat vederi la capat, permitand vizualizarea directa a leziunilor, cat si prelevarea de fragmente bioptice. Endoscopia ofera certitudinea diagnosticului, precum si posibilitatea de apreciere a infectiei active cu Helicobacter Pylori, adauga medicul.

Cand exista o suferinta a stomacului si nu este necesara endoscopia se recomanda efectuarea de investigatii noninvazive cum ar fi testul respirator pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori. „Este un test de scurta durata aproximativ 10-15 minute, usor de efectuat care se bazeaza pe o reactie chimica de scindare a ureei de catre ureaza produsa de bacterie. Un alt test pentru depistarea infectiei H. Pylori este antigen fecal, dar cu specificitate mai redusa, comparativ cu testul respirator.“

Tratamentul poate varia in functie de cauza ulcerului

„Daca ulcerul a aparut dupa consumul de AINS opriti acest tratament. Daca boala este rezultatul infectiei cu H. pylori, veti avea nevoie de antibiotice si medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni. In cazuri rare, ulcerul gastric poate fi tratat prin interventie chirurgicala atunci cand determina complicatii ca perforatia sau stenoza.”

La fel ca multe alte afectiuni, ulcerul gastric poate fi prevenit printr-un stil de viata sanatos: renuntarea la fumat scade numarul complicatiilor si favorizeaza vindecarea, evitarea alcoolului, iar alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Se vor evita alimentele excitante pentru secretia gastrica acida: conservele, afumaturile, tocaturile, condimentele (piper, ardei, mustar), prajelile, bauturile carbogazoase.“

La fel de importanta este si evitarea consumului excesiv al medicamentelor care pot cauza aparitia bolii. „Nu se vor folosi antiinflamatoare nesteroidiene si cortizonice in puseele dureroase, iar in afara acestora, cu prudenta, obligatoriu asociind medicatie pentru protectia stomacului: omeprazol, esomeprazol, pantoprazol“, conchide medicul.

Articole Similare