Despre ulcer sau “boala omului modern”

 

Definita in termeni de specialitate ca „defect sau lipsa a mucoasei gastro-duodenale”, boala ulceroasa afec­teaza 10-15% din populatia planetei, existand dovezi stiintifice ca aceasta maladie este provocata, pe langa predispozitia familiala, de infectarea cu Helicobacter Pylori, o bacterie sub forma de spirala care supravietu­ieste acidului gastric. Potrivit statisticilor, 95% din ulcerele duodenale si 70% din cele gastrice apar pe fondul unei gastrite cronice cu H. Pylori prezent.

 

Endoscopia digestiva, are un rol major in stabilirea diagnosticului.
„Atunci cand se efectueaza endoscopie digestiva superioara si se gaseste un ulcer gastric sau duodenal, se recomanda prelevarea unei biopsii de mucoasa pentru testarea rapida a H. Pylori, avand in vedere ca aceasta bacterie este principala cauza. De asemenea, este necesara prelevarea de biopsii din marginile ulcerelor gastrice, intrucat 4% din ulcerele gastrice sunt de fapt cancere gastrice. Din acelasi motiv, ulcerul gastric se reevalueaza endoscopic la opt saptamani pentru a documenta vindecarea lui.“, Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog.

 

[su_button url=”https://romanialibera.ro/sanatate/totul-despre-ulcer-boala-omului-modern-753506″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare