2018-12-06
Cum ne afecteaza colesterolul
Cea mai mare parte a colesterolului care circula prin vase este format la nivelul propriilor celule din corp si doar o fractiune de 10% (maximum 20%) este adus prin alimentele bogate in colesterol.
Colesterolul este un compus vital organismului si in mod normal exista un echilibru intre formarea si degradarea / eliminarea acestuia. Cand acest echilibru este afectat apare excesul de colesterol, iar cand acest exces este pus pe seama LDL-colesterol atunci apare si riscul imbolnavirii.
De ce apare acest dezechilibru? In general este vorba despre diverse defecte genetice mai severe sau mai usoare, frecvent mostenite care vor determina fie aparitia foarte devreme in cursul vietii a unor valori foarte mari ale colesterolului (situatie mai rara), fie mai frecvent, cresterea treptata, de la un an la altul, a valorii LDL-colesterolului pana se ajunge la nivelul la care tratamentul medicamentos devine obligatoriu (pentru ca altfel creste riscul de infarct miocardic).
Putem influenta aceasta crestere prin stilul de viata: prin mentinea unei alimentatii echilibrate si prin evitarea sedentarismului. Cand ne gandim sa adoptam o alimentatie care sa previna cresterea colesterolului trebuie sa ne gandim nu numai la continutul in colesterol al alimentelor, ci si al celorlalte tipuri de grasimi pe care acestea le contin, unele cu rol benefic, altele dimpotriva. Importanta este si cantitatea de alimente caci orice exces caloric, peste nevoia organismului, se va transforma in grasime si va favoriza si cresterea grasimilor circulante.
[su_button url=”https://www.dcmedical.ro/colesterol-analize-dr-elena-tanase-explica-rezultatele-exclusiv_605713.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]