Calculii biliari

Calculii biliari sunt concretiuni solide care se pot forma in colecist in majoritatea cazurilor, dar si in ductele biliare intrahepatice sau extrahepatice.

Cei mai frecventi calculi biliari – calculii de colesterol apar atunci cand bila devine „supersaturata“ in colesterol, care nu mai poate fi solubilizat de sarurile biliare si fosfolipide, frecvent in asociere cu o reducere a motilitatii colecistului care favorizeaza staza la acest nivel, spune medicul primar gastroeneterolog Elena Ciuperca.

Riscul de aparitie a calculilor biliari este mai mare la femei  – dublu fata de barbati – si creste cu avansarea in varsta. Astfel prevalenta calculilor biliari este de 5 -20% intre 20 si 55 ani, si de 25-30% dupa varsta de 50 ani, iar dupa varsta de 70 ani se apropie de 50%.

Dr. Elena Ciuperca in articolul pentru Adevarul.ro despre ce sunt calculii biliari, de ce se formeaza si ce variante de tratament exista.

[su_button url=”http://adevarul.ro/sanatate/medicina/calculii–biliari-proveniti-colesterol-mai-frecventi-alte-tipuri-mai-complicatii-ajunge-1_5a93fcffdf52022f75fdf33f/index.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Citeste articolul complet aici[/su_button]

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare