Ai pietre la fiere. Ce tratament trebuie să urmezi?

Articol scris de Dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterolog.

Calculii biliari sau  “pietrele la fiere” sunt depuneri de material dens care se formeaza la nivelul vezicii biliare sau a ductelor biliare din colesterol, saruri biliare si bilirubina. Acestia pot fi de mici dimensiuni (o granula de nisip) sau pot ajunge la cativa centimetri.

Ce inseamna sa ai pietre la fiere?

In majoritatea cazurilor, calculii biliari nu dau simptome si pot fi descoperiti intamplator la ecografia abdominala.

Urmatoarele categorii prezinta un risc crescut sa dezvolte calculi biliari (pietre la fiere):

  • persoanele supraponderale sau obeze
  • persoanele care au pierdut mult in greutate intr-o perioada scurta
  • persoanele care au o alimentatie bogata in grasimi si colesterol
  • femeile insarcinate
  • persoanele care urmeaza tratament cu medicamente hipocolesterolemiante
  • persoanele cu istoric familial de calculi biliari (pietre la fiere)
  • persoanele sedentare
  • persoanele cu diabet.

Pietre la fiere, simptome

Principalul simptom al pietrelor la fiere este durerea (colica biliara), care poate dura de la cateva minute la cateva ore. Durerea se poate produce cand pietrele de la fiere migreaza din vezica biliara intr-unul din canale si determina afectiuni precum colecistita acuta (inflamatia vezicii biliare), colangita (infectia si inflamatia ductelor biliare), pancreatita (inflamatia pancreasului)

Durerea are caracter acut si poate fi localizata in abdomenul superior, sub coaste, intre omoplati sau sub umarul drept.

Mai pot aparea varsatura, senzatia de greata, febra sau frison, icter (ingalbanirea pielii si a ochilor), transpiratii profunde.

Cum se dizolva pietrele la fiere

In prezent nu exista un tratament pentru dizolvarea pietrelor la fiere. In majoritatea cazurilor, cand sunt prezenti calculii biliari la nivelul vezicii biliare, insa nu apar simptome nu este nevoie de tratament.

Pentru a scadea riscul de dezvolatare a pietrelor la fiere este indicata o scadere lenta in greutate (nu mai mult de 0,5- 1 kg pe saptamana). In acelasi timp este importanta alimentatia echilibrata, cu calorii ingerate reduse, activitatea fizica si mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare.

Tratament pentru pietre la fiere 

Cand apar simptome precum durerea, este necesara interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare, denumita colecistectomie. In majoritatea cazurilor, aceasta interventie chirurgicala este efectuata laparoscopic.

Colecistectomia laparoscopica este cunoscuta ca procedura “minim-invaziva”, deoarece presupune efectuarea unor mici incizii.

In cazul in care pacientul are anumite complicatii asociate calculilor biliari – precum inflamatia, infectia, cicatrice semnificativa aparuta in urma unei interventii chirurgicale anterioare, o tulburare a sangelui sau o afectiune care ar face dificila vizualizarea prin intermediul laparoscopului – chirurgul poate indeparta vezica biliara printr-o colecistectomie deschisa, efectuand o incizie mare la nivelul abdomenului. Procedura necesita spitalizare mai indelungata (3-5 zile).

Daca aveti suspiciuni ca suferiti de pietre la fiere, daca experimentati dureri intense in zona ficatului sau in abdomenul superior care uneori se resimte spre posterior sau la nivelul umarului drept, asociata cu greata, varsaturi, stare de rau generala, uneori icter, va asteptam la o consultatie de gastroenterologie la clinica DigestMed. 

Pietre la fiere sau calculi biliari
Articole Similare