Endoscopia digestivă este o procedură non-chirurgicală utilizată pentru examinarea vizuală a regiunilor accesibile ale tubului digestiv (esofag, stomac, duoden proximal, dacă ne referim la endoscopia digestivă superioară, respectiv rect, colon și intestin subțire terminal, dacă vorbim de colonoscopie) prin introducerea unor tuburi flexibile (video-endoscoape) prin orificiile naturale de la extremitățile acestuia (orificiul bucal, respectiv cel anal).

Odată cu evoluția tehnologică extraordinară a video endoscoapelor din ultimii ani, simpla vizualizare a modificărilor mucoasei digestive nu mai este suficientă pentru un diagnostic precis și complet. În alegerea instrumentului potrivit, medicul examinator trebuie să țină seama de o multitudine de aspecte. Printre cele mai importante se numără:

  1. Calitatea imaginii: Unghiul de vizualizare este suficient de larg? Profunzimea câmpului vizual este mare? Rezoluția imaginii este înaltă? Contrastul imaginii este bun? Culorile sunt naturale? Spectrul dinamic este suficient de larg (abilitatea de a vedea clar atât zonele luminoase cât și cele întunecate ale imaginii)?
  2. Caracteristicile iluminării: Are instrumentul o strălucire adecvată a imaginii în toate situațiile întâlnite în clinică? Este iluminarea uniform distribuită din centrul până în periferia imaginii? Are sistemul utilizat capacitatea de a ajusta automat luminozitatea la distanța dintre capătul endoscopului și leziunea examinată?
  3. Funcțiile de bază ale endoscopului: Are instrumentul o inserție facilă și un răspuns prompt la comenzile operatorului? Mișcările de angulație ale extremității flexibile sunt suficient de line și de ample? Funcțiile de aspirație, insuflație și spălare a lentilei sunt suficient de performante?

Luând în considerare aceste aspecte (și nu numai!) echipa DigestMed oferă pacienților săi o nouă linie de endoscopie digestivă, capabilă să ofere atât o examinare endoscopică de calitate înaltă, cât și oportunități superioare de endoscopie intervențională. Este vorba de o linie FUJIFILM ELUXEO LITE 700. Printre caracteristicile tehnice deosebite care recomandă această platformă de endoscopie digestivă se numără:

1. Tehnologia MULTI LIGHT: sistem de iluminare de înaltă performanță, care utilizează 3 LED-uri independente, asigurând luminozitatea și contrastul optim al imaginii și permițând utilizarea tehnologiilor de amplificare a imaginii, precum LCI (linked colour imaging) și BLI (blue light imaging). Alături de capacitatea de mări imaginea vizualizată (funcția ZOOM) și obținerea de instantanee (funcția FREEZE) aceste funcții permit obținerea unor imagini detaliate, de rezoluție înaltă, ale mucoasei tubului digestiv, utile atât în diagnosticul, cât și în planificarea tratamentului endoscopic al leziunilor digestive.

2. Tehnologia LCI: este capabilă să diferențieze mai bine culoarea roșie, datorită compoziției spectrale particulare a luminii incidente și a prelucrării superioare a imaginii rezultate. Această funcție permite identificarea și delimitarea superioară a leziunilor vascularizate sau a inflamației de la nivelul mucoasei tractului digestiv.

Endoscopie DigestMed

3. Tehnologia BLI: bazată pe absorbția lungimilor joase de undă, de către hemoglobină (410nm), alături de o compoziție spectrală particulară a luminii incidente, asigură o vizualizare superioară a detaliilor superficiale și de vascularizație ale mucoasei digestive.

Endoscop la Clinica DigestMed

4. Tehnologia CMOS (complementary metal–oxide–semiconductor): senzorul de imagine este încorporat în vârful endoscopului, transmițând semnalul digital de-a lungul acestuia, ceea ce permite obținerea unor imagini de o claritate impresionantă.

5. Câmpul de vizualizare larg: 140⁰ pentru video-gastroscop, respectiv 170⁰ pentru video-colonoscop.

Endoscopie digestiva Clinica DigestMed

6. Profunzimea mare a imaginii: focalizarea acesteia începe de la o distanță de 2mm de vârful endoscopului (close focus) și se extinde până la 100mm.

7. Flexibilitatea deosebită a extremității distale a endoscopului, ceea ce permite accesul facil în toate regiunile de interes ale tubului digestiv.

Endoscopia digestiva superioara si inferioara (conoscopia) la DigestMed

8. Video-colonoscopul dispune de un canal de lucru larg (3,8mm, față de diametrul obișnuit, de 2,8mm), ceea ce permite efectuarea de proceduri intervenționale terapeutice (cum ar fi polipectomiile) în condiții optime.

9. Canal suplimentar de apă pentru video-colonoscop: permite spălarea leziunilor identificate, facilitând examinarea acestora dar și intervențiile terapeutice.

10. Insuflație cu CO2: față de distensia intestinului gros cu aer, utilizarea CO2 oferă avantajele unui disconfort mai mic în cursul colonoscopiei (deoarece acest gaz trece din intestin în sânge și este eliminat apoi prin respirație), dar și un risc mai mic de complicații în cursul terapiilor endoscopice.

Iată cel puțin zece motive pentru care am ales această linie de endoscopie pentru pacienții noștri!