2024-06-28
Cum prevenim episoadele de diverticulită acută?
Autor: Dr. Adelina Mușa, Medic Specialist Gastroenterolog
Diverticuloza colonică este o afecțiune comună care afectează în special persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice. Aceasta apare atunci când în peretele colonului se formează mici săculeți sau diverticuli care pot duce la complicații severe (diverticulită acută). Prevenirea acestor episoade este crucială pentru a menține sănătatea intestinală și a evita intervențiile chirurgicale. În acest articol vom explora modalitățile de prevenire a diverticulitei acute incluzând modificări dietetice, hidratarea adecvată și alte măsuri preventive esențiale.
Ce înseamnă diverticuloza colonică?
Diverticuloza colonică și boala diverticulară sunt termeni interschimbabili care se referă la prezența diverticulilor, mici invaginații asemănătoare unor săculeți care trec prin mucoasa colonului către peretele său exterior.
Cauze și factori de risc
Diverticulii se formează atunci când zonele de slăbiciune din peretele colonului se întind sub presiune, de exemplu din cauza scaunelor de consistență dură din constipația cronică. Un stil de viață sedentar, fără activitate fizică și o dietă care conține prea puține fibre alimentare sunt adesea de vină. Diverticulii se pot dezvolta
în orice parte a tractului gastrointestinal, dar cel mai frecvent în capătul distal al intestinului gros (colonul sigmoid – fig.1). Frecvența diverticulozei crește odată cu vârsta, de la mai puțin de 5% înainte de vârsta de 40 de ani la mai mult de 65% în jurul vârstei de 85 de ani.
Factori asociați cu risc crescut:
- Constipația cronică;
- Vârsta înaintată;
- Consumul de carne;
- Fumatul;
- Obezitatea;
- Utilizarea cronică de steroizi;
- Consum de opioide, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).
Factori asociați cu risc redus:
- Hidratare în jur de 1,5 – 2 litri de apă pe zi. Acest aport trebuie crescut în caz de căldură intensă sau de activitate fizică;
- Activitate fizică în mod regulat;
- Alimentele proaspete, neprocesate;
- Alimentație variată și echilibrată;
- Masticația lentă a alimentelor facilitează digestia și reduce prezența gazelor;
- Mese în cantitate mică însoțite de gustări.
Simptome
Mare parte dintre pacienții cu diverticuloză rămân asimptomatici. Aproximativ 5% dezvoltă diverticulită și 15% până la 25% dintre aceștia vor avea complicații care duc la intervenție chirurgicală.
Diverticulita colonică este definită ca inflamația unuia sau mai multor diverticuli. Pacienții care se confruntă cu diverticulită solicită de obicei asistență medicală, deoarece prezintă simptome a căror gravitate depinde de gradul de inflamație. (fig. 2)
Simptomele sunt:
- Dureri abdominale inferioare pe partea stângă (cel mai frecvent);
- Greață și vărsături;
- Scăderea apetitului;
- Constipație sau diaree;
- Gaze sau balonare;
- Sângerări din rect;
- Febră.
Testele de sânge pot ajuta la determinarea gradului de inflamație, în timp ce alte teste contribuie la diagnostic.
Cum se tratează diverticulita?
Diverticulita în formă ușoară și moderată este tratată cu antibiotice, analgezice și repaus alimentar, iar în formă complicată necesită evaluare chirurgicală.
- Alimentația în faza acută implică punerea intestinului în repaus câteva zile pentru a ameliora inflamația colonică. Pe durata tratamentului cu antibiotice se recomandă o dietă lichidă timp de 2 până la 3 zile și revenirea treptată la o dietă cu un conținut scăzut de fibre.
- Tratament medical – Antibioticele sunt necesare pentru a controla infecția. Chiar dacă simptomele dispar și starea generală se ameliorează, este necesar să se administreze tratamentul pe toată durata prescrisă pentru a evita dezvoltarea rezistenței la antibiotice, dar și apariția complicațiilor. De asemenea este necesar și un tratament antialgic și antipiretic.
Strategii medicale în prevenirea apariției sau recurenței diverticulitei
Dietă bogată în fibre
Odată ce episodul acut s-a rezolvat, este necesară menținerea unei diete bogată în fibre pentru optimizarea funcției intestinale și a ajuta la reducerea recidivelor. Fibrele absorb lichidele și ajută la eliminarea scaunelor, prevenind constipația și apariția de noi diverticuli. Aportul recomandat de fibre este de 21-38 g pe zi, iar majoritatea persoanelor consumă aproximativ 15 g zilnic. În general, se poate afirma că alimentele bogate în fibre sunt fructele, legumele, semințele, pâinea și alte produse din cereale integrale, dar și leguminoasele. Exemple de alimente bogate în fibre:
- Leguminoase: fasole, linte, năut.
- Cereale îmbogățite cu fibre: ovăz, tărâțe de grâu.
- Legume: anghinare, spanac, dovleac, varză de Bruxelles, cartofi cu coajă.
- Fructe: fructe roșii, prune uscate, pere și mere cu coajă, curmale, smochine.
- Semințe oleaginoase: nuci, migdale, semințe.
- Alimente cu amidon din făină integrală: pâine integrală, paste integrale și orez.
Sfaturi pentru creșterea aportului de fibre:
- Înlocuiți cerealele rafinate cu orez brun, paste sau pâine fabricate din cereale integrale.
- Alegeți legume bogate în fibre: sparanghel, sfeclă, morcovi, broccoli, varză de Bruxelles, porumb, nap, cartofi în coajă.
- Consumați leguminoase, care sunt surse excelente de fibre alimentare: mazăre, linte, năut, fasole.
- Ca gustare, optați pentru cereale bogate în fibre sau o brioșă în locul unui baton de ciocolată, al biscuiților sau altor dulciuri din comerț.
- Adăugați în iaurt tărâțe de grâu sau de ovăz.
MIT!
Studiile științifice nu dovedesc implicarea în patologia diverticulară a semințelor, nucilor, sâmburii de la fructe sau legumelor în ceea ce privește riscul de apariție sau reapariție a diverticulitei. Dimpotrivă, o dietă variată, echilibrată, bogată în fibre, poate preveni problemele intestinale, inclusiv constipația.
Antibiotice neresorbabile
Având în vedere potențiala implicare a dezechilibrului microbian în patogenia bolii diverticulare, literatura de specialitate propune acum utilizarea antibioticelor neabsorbabile și anume rifaximina. Tratamentul ciclic cu rifaximină a fost propus ca instrument terapeutic în prevenirea recidivelor diverticulitei și a complicațiilor diverticulitei.
Mesalazina poate fi utilizată la cei care au avut o recidivă a diverticulitei. Reduce inflamația și este benefică atunci când este utilizată ciclic timp de 10 zile pe lună timp de 12 luni.
Probioticele
Probioticele sunt microorganisme vii care, dacă sunt consumate în număr suficient, pot modifica microflora gazdă și pot exercita beneficii specifice pentru sănătate, fără a crește riscul de rezistență la antibiotice. Acestea includ în mod obișnuit bacteriile Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp. și anumite tulpini de E. coli și drojdia în devenire Saccharomyces cerevisiae.
Pentru a preveni episoadele de diverticulită acută este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos, cu o dietă bogată în fibre și o hidratare adecvată, alături de activitate fizică regulată. În cazul apariției simptomelor specifice, este important să ne adresăm prompt medicului gastroenterolog pentru evaluare și tratament adecvat. O monitorizare atentă și respectarea recomandărilor medicale pot contribui semnificativ la reducerea riscului de complicații și la menținerea unei stări bune de sănătate digestivă.
Vă invităm să discutați cu specialiștii noștri în oricare dintre centrele medicale DigestMed Aviației sau DigestMed Militari. De asemenea, aveți posibilitatea să vă programați vizita fie utilizând platforma online, fie apelând la numărul 021 9306.