Cum poate fi vindecata hepatita cronica cu virus C

 

300.000 de teste rapide vor fi oferite in acest an pacientilor romani, in cadrul unui proiect integrat de testare pentru hepatita C. Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog, explica intr-un interviu pentru „Romania libera“ strategiile terapeutice pentru aceasta maladie.

Dr. Elena Ciuperca: “Pentru mult timp tratamentul hepatitei cronice cu virus C a fost suboptimal – bazat pe interferon, ulterior combinat cu ribavirina, cu multiple efecte secundare care afectau calitatea vietii si scadeau randamentul la persoanele active, iar la persoanele mai in varsta, cu boli asociate generau complicatii; in cea mai buna varianta de tratament speranta de a obtine un raspuns sustinut virusologic era de maxim 1 din 2 pacienti. incepand cu toamna anului 2015, devine disponibil si in Romania tratamentul antiviral fara interferon – primul produs fiind combinatia dasabuvir- ombitasvir-paritaprevir-ritonavir, iar in primul an de tratament au fost selectati doar pacientii cu ciroza hepatica compensata, deci pacientii cu boala hepatica veche, avansata. Raspunsul la tratament a fost unul uluitor – peste 95% din pacienti au avut raspuns virusologic sustinut, adica viremia nedetectabila la 12 saptamani de la finalul tratamentului.

in 2017, tratamentul (cu acelasi produs) a cuprins si pacientii cu fibroza avansata ( F3), precum si o mica parte din pacientii cu fibroza F2 care aveau afectiuni hematologice sau cu boala renala asociata infectiei cu virus C. De asemenea, au primit o sansa si pacientii cu ciroza decompensata – si anume tratamentul cu sofosbuvir si ledipasvir, un alt preparat antiviral interferon free. Rezultatele au fost la fel de bune, astfel incat incepand din septembrie 2018 protocolul de tratament cuprinde toate stadiile de boala hepatica, de la fibroza F1 la fibroza F4. De aceasta data, in afara de cele doua produse antivirale utilizate anterior, avem si un al treilea preparat – combinatia grazoprevir si elbasvir.”

Interviu acordat de Dr. Elena Ciuperca redactiei RomaniaLibera.ro.

 

[su_button url=”https://romanialibera.ro/sanatate/interviu-rl-cum-poate-fi-vindecata-hepatita-cronica-cu-virus-c-776134?fbclid=IwAR03c5fltLo1y5uqJVgkkNyOP2cCyciEDXm7freVp3rl2LwGepVM6N3xMP0″ target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare