Complicatiile postoperatorii ale stomacului

 

In amestec cu sucul gastric din stomac, alimentele sufera transformari chimice si mecanice pentru asigurarea unei digestii optime. Ulterior, acestea sunt propulsate progresiv la nivel intestinal. In plus, sub actiunea sucului gastric acid sunt distruse numeroase bacterii nedorite care ajung la acest nivel odata cu alimentatia. Specialistul nostru, Dr. Bianca Istratie, a explicat pentru redactia csid.ro ce se intampla cu stomacul atunci cand se intervine chirurgical asupra lui.

“Complicatiile postoperatorii precoce survin in prima luna de la interventia chirurgicala si sunt in general apanajul tehnicii chirurgicale (hemoragia postoperatorie, dilacerarea zonei de sutura, fistulele, intarzierea evacuarii gastrice). Pacientii pot prezenta manifestari precoce dupa masa (sindrom de dumping precoce) care se exprima prin dureri sau crampe abdominale, diaree, flush (inrosire a fetei), palpitatii, transpiratii, senzatia de sfarseala, simptome care apar la 30 de minute dupa masa. Se recomanda urmatoarele masuri igieno- dietetice: mese mici, fractionate, bogate in alimente solide si sarace in carbohidrati (zaharuri, dulciuri, lapte dulce, fructe). Imediat dupa masa este indicat ca pacientul sa se culce pentru a incetini evacuarea gastrica. De asemenea, pot aparea manifestari la distanta de mese (sindromul de dumping tardiv) care se manifesta prin hipoglicemie la 2-3 ore dupa mese. Manifestarile apar, in special, dupa mesele bogate in carbohidrati si constau in slabiciune, ameteli, transpiratii, tremuraturi, stare de confuzie. Tulburarile inceteaza dupa ingestia de dulciuri. Pentru preventie se recomanda reducerea consumului de carbohidrati.”

 

[su_button url=”https://www.csid.ro/health/sanatate/dr-gastroenterolog-bianca-istratie-complicatiile-postoperatorii-ale-stomacului-18030169/” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

Interviu acordat de Dr. Bianca Istratie redactiei csid.ro.

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare