Clostridium difficile – boala diareica grava favorizata de abuzul de antibiotice

Clostridium difficile este o bacterie prezenta in mod obisnuit in flora bacteriana a colonului, unde, in mod normal, este tinuta sub control de echilibrul dintre bacteriile prietenoase (probiotice) si cele patogene. „Organismul uman pastreaza un echilibru la nivelul florei colonice, care contine milioane de bacterii necesare digestiei si absorbtiei alimentelor si vitaminelor”, explica dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog.

Bacilul Clostridium se gaseste si in mediul inconjurator (sol, apa) si la animale domestice, avand o rezistenta crescuta in mediul extern.
„Antiobioterapia ramane principalul factor de risc in dezvoltarea infectiei cu Clostridium difficile atat in mediul intraspitalicesc, cat si in comunitate. Flora intestinala normala se opune colonizarii cu acest bacil, astfel ca distrugerea ei predispune la multiplicarea bacteriei Clostridium difficile”, potrivit dr. Adelina Popescu, gastroenterolog la Clinica DigestMed. „Cele mai frecvente antibiotice asociate cu riscul dezvoltarii infectiei cu Clostridium difficile sunt fluorochinolonele, clindamicina, penicilinele si cefalosporinele.”

[su_button url=”https://www.dcnews.ro/infec-ia-cu-clostridium-favorizata-de-antibiotice_596190.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Vezi aici mai multe informatii utile[/su_button]

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare