Alimentele care pastreaza sanatatea tubului digestiv

 

Masa de dimineata este cea care tamponeaza aciditatea gastrica si care evacueaza colecistul, sub nici o forma nu trebuie omisa. Masa de seara este bine sa fie mai usoara, de regula, suntem mai putin activi seara si nu avem nevoie de multa energie, iar energia in plus fara sa fie de necesar adusa de masa de seara se depune. De asemenea, este bine sa treaca 2-3 ore pana cand ne intindem in pat, altfel alimentele sunt inca in stomac si presiunea crescuta la acest nivel favorizeaza refluxul. Numarul de mese variaza cu perioada de activitate a zilei, la 3 – 4 ore este bine sa avem o masa sau o gustare. Majoritatea avem nevoie de 3 mese principale si 1 – 2 gustari.

Al doilea aspect important este o alimentatie echilibrata din punct de vedere al principiilor nutritive. Astfel, aportul de proteine trebuie sa fie 0,75 – 1 grame/kilogram corp si aproximativ 10-15 % din aportul caloric zilnic, grasimile nu trebuie sa depaseasca 35 % din aportul caloric – si sub 7 % sa fie grasimi saturate, iar carbohidratii reprezinta aproximativ 50 – 55%.
Ca alimente care asigura sanatatea tubului digestiv trebuie musai mentionate fibrele, care, pe de o parte dilueaza si leaga substantele cu potential carcinogen, iar pe de alta parte se umfla cu apa si accelereaza tranzitul, scurtand astfel contactul acestor substante cu mucoasa intestinala si crescand evacuarea. De asemenea, fibrele intarzie absorbtia carbohidratilor si grasimilor alimentare si cresc senzatia de satietate prin cresterea volumului mesei. De aceea, o dieta bogata in fibre este benefica si in scaderea riscului de boli cardiovasculare si de diabet zaharat, precum si in obezitate.

Consumul de alimente sarate irita mucoasa gastrica si creste riscul de gastrita si chiar de cancer gastric; alimentele afumate pot avea un efect similar. Consumul crescut de carne rosie si de grasimi animale pare asociat cu un risc crescut de cancer de colon.

 

[su_button url=”https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/gastroenterolog-multepersoane-masa-maximum-doua-zi-alimente-pastreaza-sanatatea-tubului-digestiv-1_5bc3353cdf52022f757edc80/index.html” target=”blank” style=”flat” background=”#f49833″ size=”5″ center=”yes” radius=”20″ icon=”icon: eye”] Aflati mai multe informatii utile de la specialistul nostru[/su_button]

 

DigestMed Medica, pasiune, stil de viata
Articole Similare